Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 22:21, 13 maj 2014

mira napisał(a)
Jestem zaskoczona, że zaczynają u Ciebie kwitnienie jeszcze jakieś tulipany u mnie jeszcze są ale już będę musiała je ściąć choć się ociągam bo mi żal
widziałam u Ciebie chyba żywopłocik bukowy czy tak? chodzi za mną taki wzdłuż wejścia do domu - wewnętrzny i musiałby być niski na jakieś max 70 cm - a Ty jakie masz zamiary z tymi bukami ?
i jeszcze widziałam stopowca - tego samego kupiłam znaczy mąż i nie widziałam wcześniej który masz sezon tego stopowca w ogrodzie?

Miro, ja tulipany sadzę w różnych terminach ale raczej późno. Część sadzę przed samymi zbliżającymi się mrozami i wtedy kwitną trochę później. Takie sadzenie daje długi czas kwitnienia tulipanów.

Tak to żywopłocik z buka czerwonego, jest wewnątrz ogrodu i będzie miał za zadanie wydzielić pewną przestrzeń. Mam zamiar utrzymywać go w wysokości ok 1m. Ale się z niego cieszę, jest śliczny. Nie spodziewałam się, że będzie miał tak duże przyrosty. Sadzony był jesienią i tamten sezon ukorzeniał się a teraz śmignął mocno do góry. Nie zastanawiaj się i sadź, przecież takich bukowych żywopłotów naoglądałaś się i wiesz jakie są piękne

Stopowca kupiłam w ubiegłym roku jako ciekawostkę (czasem tak mam ). Mogę o nim tylko tyle powiedzieć, że tę łagodną zimę przetrwał i ładnie rośnie
viva 22:26, 13 maj 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Liściaste piękne obrazy malują

Vivo, ponieważ jednoodmianowe patyczki sadziłam razem, zastanawiam się, czy teraz je porozdzielać, czy na razie dać spokój. A może niech już tak rosną? Tylko, czy miałyby szanse na rozrośnięcie się?

Basiu, o tej porze mogłabym nie mieć kwiatów w ogrodzie, młode liście dają tak mnóstwo koloru.
Sama zieleń ileż ma odcieni.
Patyczki na ten sezon zostawiłabym tak jak rosną, już jest późno by coś z nimi robić. Jesienią będziesz mogła je rozdzielić.
viva 22:29, 13 maj 2014

monteverde napisał(a)

Pieknie jak na początek dnia pokropi ale u mnie to już dzisiaj był przesyt praktycznie cały dzień od 11 padało nawet były ulewy i o 17.40 porządny grad jak ziarnka grochu, padał 10 minut, jutro zobaczę co podziurawił, na pewno hosty dostały pozdrówka

No tak mały deszczyk wskazany ale my tu nie rządzimy
U nas wczoraj był niewielki grad, bez szkód. Nie wiem czy oglądałaś prognozę pogody. U Ciebie ma być trochę lepiej a u nas od jutra ulewy. Oby nie było powtórki z ubiegłego roku.
agniecha973 22:30, 13 maj 2014

viva napisał(a)

Moja Frisia ruszyła już przed mrozem i wszystkie listki ma czarne. Oglądałam ja dzisiaj i zaczynają się pokazywać już nowe.
Kiedy swoje sadziłaś? Dawno?. Moja była sadzona jesienią z gołym korzeniem i pierwszej wiosny też bardzo długo budziła się. Już myślałam, że nic z niej nie będzie. Czekaj jeszcze cierpliwie.

Te już drugi sezon u mnie, dziś zdrapałam kawałek kory, dwie są suche. Moja też puściła przed mrozami i też już widzę nowe kropeczki się żółcą, więc ta się pcha do żywych. Ale chyba wymyśliłam co im zaszkodziło. Już nie będę się powtarzać. U siebie napisałam swoje przypuszczenia.
viva 22:33, 13 maj 2014

monteverde napisał(a)
Vivo na 300 stronkę gratulacje i kwiatuch, chociaż u Ciebie mnóstwo o wiele ładniejszych

Aniu, dziękuję Każdy kwiatuch cieszy i posiada swoją urodę

Moja obiela zakwitła pierwszy raz w tym roku, była malutką sadzonką.
viva 22:56, 13 maj 2014

Kwiatuch na dobranoc.
Dzisiaj jestem dętka

Bogdzia 22:57, 13 maj 2014

viva napisał(a)

Bogdziu, ja ich tak jak piszą nie nawożę, każda kwitnie jak chce
Czytałam, że przed sadzeniem pod korzeń trzeba dać mączki kostnej. Ponieważ takowej nie miałam dałam troszkę dolomitu. Teraz też czasem troszkę sypnę.

Dzięki .Piekne fragmenty ogrodu pokazałas faktycznie nie trzeba kwiatów bo i tak jest pięknie.Pozdrówka.
monteverde 00:00, 14 maj 2014

viva napisał(a)
Kwiatuch na dobranoc.
Dzisiaj jestem dętka

pięknota odpoczywaj myślę, że mojego pączka widziałaś? obiela moja na jesieni sadzona
mira 11:04, 14 maj 2014

viva napisał(a)

Miro, ja tulipany sadzę w różnych terminach ale raczej późno. Część sadzę przed samymi zbliżającymi się mrozami i wtedy kwitną trochę później. Takie sadzenie daje długi czas kwitnienia tulipanów.

Tak to żywopłocik z buka czerwonego, jest wewnątrz ogrodu i będzie miał za zadanie wydzielić pewną przestrzeń. Mam zamiar utrzymywać go w wysokości ok 1m. Ale się z niego cieszę, jest śliczny. Nie spodziewałam się, że będzie miał tak duże przyrosty. Sadzony był jesienią i tamten sezon ukorzeniał się a teraz śmignął mocno do góry. Nie zastanawiaj się i sadź, przecież takich bukowych żywopłotów naoglądałaś się i wiesz jakie są piękne

Stopowca kupiłam w ubiegłym roku jako ciekawostkę (czasem tak mam ). Mogę o nim tylko tyle powiedzieć, że tę łagodną zimę przetrwał i ładnie rośnie

Tak ten sposób sadzenia tulipanów jest dobry żeby jeszcze się cieszyć nimi tylko kiedy wiedzieć że zbliżają się mrozy to nie wiem ale trzeba spróbować - zapamiętam

ciesze się z Twojego żywopłocika bukowego i mam nadzieję na częste zdjęcia, nie wiem gdzie kupić sadzonki chyba tylko w szkólce leśnej, ja mam do wymiany za żywopłocik z pięciornika jednak na razie toczę ciężkie negocjacje z mężem widziałam takie żywopłoty niskie w Danii, tak nie stosuje się ogrodzeń na nowych osiedlach działki wydzielają wlaśnie żywopłotami bukowymi i wygląda to super

a z ciekawostkami to też tak mam zmykam jeszcze coś pstryknąć w ogrodzie bo zapowiedź ulew mnie nie cieszy a na pewno nie irysów, które są gotowe rozwinąć pączki ma się oziębić więc pewnie wszystko się zatrzyma
popcorn 11:28, 14 maj 2014

Zaglądam, pozdrawiam! I czekam - chyba nie tylko ja - na nowe cudowne zdjęcia!
pozdrawiam