Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 10:45, 13 sie 2012

Martek napisał(a)

Vivo kochana z cyniami jak z innymi kwiatami mogą być inne w kolejnym roku.Ja też będę zbierać z najładniejszych krzaczków czyli może z 3 to góra Jeśli będą nasiona porządne

Trzeba w końcu poszukać dobrego źródła zaopatrzenia w holenderskie nasiona.Ja żałuję,że oprócz różowych nie wysiałam i innych kolorów.Taki jest mocny żółty i pomarańczowy,biały ...

Pytaj Vivo przy jakiś okazjach może znajdziemy dojście ludzie mają te nasiona

Tak samo słoneczniki same resztki w tych sklepach ...
Masz piękne te cynie ja mam podobne,ale za wcześnie wysiałam i mi dziwne kształty niektóre przybrały [/quote=]

Marto ja wysiałam jeszcze białe i czerwone, ale tamte wszystkie pojedyncze, pierwszy raz tak mam, bo w poprzednich latach były znacznie ładniejsze. Nasiona kupowałam z polskich hodowli, może holenderskie byłyby ładniejsze, nie mam takich doświadczeń.... jak będzie okazja to kupię .
Z wysiewaniem cynii nie spieszę się, bo wcześniej kwitną róże i lilie, koloru nadto
popcorn 10:50, 13 sie 2012

Viva cudnie u Ciebie, jakie róże, i hortensje i cisa dojrzałam - pięknie
pozdrawiam!
viva 10:55, 13 sie 2012

AgnieszkaBK napisał(a)
Vivo, zdjęcia z Twojego ogrodu zawsze cieszą oczy i radują duszęPozdrawiam

Agnieszko

Aktualne lilie

viva 11:00, 13 sie 2012

Elfik napisał(a)
No właśnie..., w literaturze wszystko piszą, co i kiedy kwitnie, ale w praktyce bardzo trudno to odwzorować na rabacie... Ja sobie w tym roku solennie obiecywałam robić dokładne "notatki z rabatki", ale co się do tego zabierałam, to zawsze mi krety i nornice wchodziły w paradę
Co do cynii, to ja od Martka dostałam 3 kolory, a kwitną mi co najmniej w 6 odcieniach... Cudne są! Będę skrupulatnie zbierać nasionka!!!!!!!!!!

Elu, ciekawe czy Twoje nasionka powtórzą kolory.
Notatki ważna rzecz, ja robię dużo dokumentacji fotograficznej
viva 11:06, 13 sie 2012

asc napisał(a)

Trochę róż
Bardzo lubię pojedyncze

Star Profusion

Viva.. też taką dostałam... napisz mi coś o niej w wolnej chwili... Ślicznota

U mnie różyczka rośnie wiotkimi pędami, rozkręca sie raczej powoli, dobrze zimuje i cały sezon ma kilka kwiatuszków (poza głównum kwitnieniem)

Aniu, moje obserwacje chyba Tobie niewiele dadzą, bo przecież u Ciebie wszystko inaczej
viva 11:21, 13 sie 2012

Pszczelarnia napisał(a)

(...) bardzo podobają mi się angielskie ogrody (niestety tylko ze zdjęć ) i zawsze chciałam mieć choć ich namiastkę, metodą prób i błędów staram się się coś stworzyć.
Pisze metodą prób i błędów, bo nie zawsze to co podaje literatura zgadza się z rzeczywistością. Ważne są dla mnie wysokości roślin w całym sezonie, długości okresów kwitnienia, tak aby spotykało się to z czym ma się spotykać i by nie było niepotrzebnych spotkań, by rabata miała urodę cały sezon.
Na razie mam kilka takich miejsc, inne poprawiam

I to zapisuję sobie w kajeciku ogrodniczym. Sekret pięknych rabat według Vivy.
I ja zaczęłam krytycznie przyglądać się spotkaniom kwiatowym w moim ogrodzie, żeby było całkowite dogranie kwiatów. Np. w tym roku zwróciłam uwagę może nie tyle na kolor i termin kwitnienia, co na pokrój i sposób noszenia się danego kwiatu. Jakże często kładą się one albo bezpardonowo wchodzą na inne. Mam takie śmieszne rudbekie - nie potrafią utrzymać się w pionie i więdną od razu po zakwitnięciu (mimo wody).
A to agastache jest bardzo na miejscu.

Ewo, nieporządnie trzymajace się kwiatki to dodatkowy problem, czasem ładnie to wygląda jak się jedne na drugie, a czasem trzeba używać kołeczków, drucików... nie lubię tego.

Agastache pod tym wzgledem jest super.

Kłosowiec biały

Jakość zdjęcia niezbyt dobra ale pokazuje róznicę w wielkości agastache niebieskiego i białego

Pięknie się też trzyma skromniutka werbena hastate (mam jeszcze białą i różową)

popcorn 11:23, 13 sie 2012

viva napisał(a)

Agnieszko

Aktualne lilie

Jak one się zwą? cudne są! Pachną? i jak z ich zimowaniem i rozrastaniem się? pozdrawiam!
viva 11:26, 13 sie 2012

wanda7 napisał(a)
Kłosowca poznałam dopiero calkiem niedawno. I od razu pobiegłam do centrum kupić. Mam go u siebie razem z trawami. Twoje to już pięknie rozrośnięte w cudny łan. Taka niby niepozorna roślinka, ale w większej ilości urocza, delikatna i pachnąca

Wandziu, kłosowiec na zdjęciu to jedna roślinka, bardzo ładnie się krzewi i rozsiewa, w przyszłym roku będziesz miała swoje siewki w nieoczekiwanych miejscach .
Roztarte liście agastache przypominają mi zapach cukierków anyżkowych, popularnych w czasach mojego dzieciństwa.
viva 11:40, 13 sie 2012

popcarol napisał(a)

Agnieszko

Aktualne lilie

Jak one się zwą? cudne są! Pachną? i jak z ich zimowaniem i rozrastaniem się? pozdrawiam!

Karolino lilie to Miss Feya, ... u mnie zimują dobrze, nie okrywam ich, a jak u mnie coś zimuje to znaczy, że wszędzie sobie poradzi . Cebulek przybyszowych nie wydaje, dzieli się cebula mateczna, jak sie dobrze rozrośnie, z jednej cebuli wyrastają dwa pędy, więc z rozmnażaniem nawet, nawet . Pachnie, choć nie tak mocno jak orienpety .
Zaletą jej jest też to, że kwitnie wtedy kiedy nie ma już innych lilii
viva 12:17, 13 sie 2012

Kolor lamlajki jaki najbardziej mi się podoba, mógłby taki być cały czas

W tle Pink Diamond

cały czas kwitnie Angela

i powojnik M.Baron Veillard