Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 22:47, 10 sie 2012

Celina napisał(a)

Witaj Vivo po długiej nieobecności
Twoje róże wszystkie takie "rasowe" aż sie chce mieć ! ale wyobrażam sobie ,że słono też kosztują!
Ale może pomalutku ,powolutku i u mnie jakaś zagości

Witaj Celinko......
Swoje najbardziej "rasowe" róże płaciłam po 11, 13, 15 zł, nie wydaje mi się to "słona" cena. Mam kilka od Ćwika po 20 zł, a wszystkie róże okrywowe płaciłam po 3,50. Róże zawsze kupuję od ogrodników z gołym korzeniem, sadzonki są zawsze ładne, a cena nie wydaje mi się wygórowana.

A teraz róża może nie taka rasowa, ale uwielbiam ją za cudowny zapach. Nie ma wyglądu typowej róży i nie ma też zapachu typowej róży, pachnie bowiem zapachem lipy zmiesznym z drobiną zapachu owoców, to Perennial Blue, w słoneczny dzień pachnie z odległości ok. 10 m

monteverde 22:53, 10 sie 2012

o właśnie, właśnie dzięki Viva cmok pozdrowienia dla Stasia
Celina 23:01, 10 sie 2012

viva napisał(a)

Witaj Vivo po długiej nieobecności
Twoje róże wszystkie takie "rasowe" aż sie chce mieć ! ale wyobrażam sobie ,że słono też kosztują!
Ale może pomalutku ,powolutku i u mnie jakaś zagości

Witaj Celinko......
Swoje najbardziej "rasowe" róże płaciłam po 11, 13, 15 zł, nie wydaje mi się to "słona" cena. Mam kilka od Ćwika po 20 zł, a wszystkie róże okrywowe płaciłam po 3,50. Róże zawsze kupuję od ogrodników z gołym korzeniem, sadzonki są zawsze ładne, a cena nie wydaje mi się wygórowana.

A teraz róża może nie taka rasowa, ale uwielbiam ją za cudowny zapach. Nie ma wyglądu typowej róży i nie ma też zapachu typowej róży, pachnie bowiem zapachem lipy zmiesznym z drobiną zapachu owoców, to Perennial Blue, w słoneczny dzień pachnie z odległości ok. 10 m

Aż nie moge uwierzyć ,że te piękności są w takiej cenie Vivo !
Ale rozumiem ,że kupujesz bezpośrednio w znajomych szkółkach ,a nie internetowo.?

viva 23:05, 10 sie 2012

asc napisał(a)
Vivo..... Twój ogród nawet w tych rozczłapanych butach jest elegancki...... jest wtedy jak piękna kobieta z rana........ bez upiększeń, a piękna

MI się podbajaTwoje rabaty.... ale ile razy mogę Ci to pisać

Aniu, bardzo podoba mi się to wszystko co napisałaś, w każdym calu jest dla mnie miłe.... bardzo miłe

Mniej różanie .....

viva 23:08, 10 sie 2012

monteverde napisał(a)
U mnie się zdarza,że są pełne i pojedyncze

Czyli to norma, ale bedę teraz próbować swoich nasionek, może będą lepsze
Mala_Mi 23:09, 10 sie 2012

Mniej rózanie też mi się podoba
aldonaz 23:12, 10 sie 2012

Przepięknie u Ciebie, świetne zestawienia kolorystyczne i kwiatowe. Miło mi było Cię poznać u Ani.Pozdrawiam
viva 23:12, 10 sie 2012

akanta napisał(a)

Fajna ta wydmuchrzyca, ale podobno bardzo się rozrasta i rozłazi po ogrodzie. Nie masz z tym problemu? Ładnie jej barwa komponuje się z berberysami pozdrawiam!

Karolinko, wymuchrzycę posadziłam dopiero tej wiosny, więc narazie nie mam problemu, jak będzie bardzo się rozłazić pójdzie tam gdzie będzie miała dużo miejsca, a tu posadzę inną niebieską trawę

Faktycznie rozłazi się.Ja posadziłam ubiegłego roku za różami a teraz już mi je przerasta,więc myślę też o przesadzeniu lub zakopaniu w donicy.U Ciebie jeśli mogę doradzać ,widzę tu jeszcze róże okrywowe/białe lub jasnoróżowe/ lub złote hosty.

Akanto, Twoje propozycje sa bardzo ładne, ale w tym miejscu jest najbardziej suchy piach, więc pod róże i hosty już nie mam siły ulepszać ziemi, dlatego są takie nasadzenia, z trawą może sobie poradzę ....
viva 23:29, 10 sie 2012

Elu, trawnika nie trzeba bardzo szukać, jest pod ręką, a raczej pod okiem ... .
Bardzo Ci dziękuję za tę "angielska duszę", bardzo podobają mi się angielskie ogrody (niestety tylko ze zdjęć ) i zawsze chciałam mieć choć ich namiastkę, metodą prób i błędów staram się się cos stworzyć.
Pisze metodą prób i błędów, bo nie zawsze to co podaje literatura zgadza sie z rzeczywistością. Ważne są dla mnie wysokości roślin w całym sezonie, długości okresów kwitnienia, tak aby spotykało sie to z czym ma się spotykać i by nie było niepotrzebnych spotkań, by rabata miała urodę cały sezon.
Narazie mam kilka takich miejsc, inne poprawiam

viva 23:32, 10 sie 2012

monteverde napisał(a)
o właśnie, właśnie dzięki Viva cmok pozdrowienia dla Stasia

Aniu, bardzo miłe wspomnienia........pozdrowienia przekażę