Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 23:38, 10 sie 2012

Celina napisał(a)

Witaj Vivo po długiej nieobecności
Twoje róże wszystkie takie "rasowe" aż sie chce mieć ! ale wyobrażam sobie ,że słono też kosztują!
Ale może pomalutku ,powolutku i u mnie jakaś zagości

Witaj Celinko......
Swoje najbardziej "rasowe" róże płaciłam po 11, 13, 15 zł, nie wydaje mi się to "słona" cena. Mam kilka od Ćwika po 20 zł, a wszystkie róże okrywowe płaciłam po 3,50. Róże zawsze kupuję od ogrodników z gołym korzeniem, sadzonki są zawsze ładne, a cena nie wydaje mi się wygórowana.

A teraz róża może nie taka rasowa, ale uwielbiam ją za cudowny zapach. Nie ma wyglądu typowej róży i nie ma też zapachu typowej róży, pachnie bowiem zapachem lipy zmiesznym z drobiną zapachu owoców, to Perennial Blue, w słoneczny dzień pachnie z odległości ok. 10 m

Aż nie moge uwierzyć ,że te piękności są w takiej cenie Vivo !
Ale rozumiem ,że kupujesz bezpośrednio w znajomych szkółkach ,a nie internetowo.?

Tak, Celinko róże kupuję głównie bezpośrednio w szkółkach, no i ceny przeze mnie podane są z przekroju ostatnich 3, 4 lat lat, bo tak kupowałam swoje róże

viva 23:40, 10 sie 2012

aldonaz napisał(a)
Przepięknie u Ciebie, świetne zestawienia kolorystyczne i kwiatowe. Miło mi było Cię poznać u Ani.Pozdrawiam

Aldonko, również bardzo miło było Cię poznać, real ma swoją moc ...
monteverde 00:12, 11 sie 2012

Viva wklejam tutaj info, żebyś miała pod ręką http://www.clematisy.pl/katalog-roslin/powojnik-barszczolistny-cassandra-id87.html
viva 00:16, 11 sie 2012

Aniu, dzięki za informację, ale mnie bardziej chodzi o Twoje obserwacje, wiesz takie z życia ....
Martek 01:55, 11 sie 2012

viva napisał(a)

Piękna cynia Vivo .
Jakbym mogła nie zabłądzić ...?
Pozdrawiam serdecznie

Marto, czy u Ciebie tez tak się zdarza, że z siewu z jednej torebki są tak różne cynie?
W tym roku mam zamiar zebrać nasiona z tych najładniejszych, ciekawe czy takie mi wyrosną

Vivo kochana z cyniami jak z innymi kwiatami mogą być inne w kolejnym roku.Ja też będę zbierać z najładniejszych krzaczków czyli może z 3 to góra Jeśli będą nasiona porządne

Trzeba w końcu poszukać dobrego źródła zaopatrzenia w holenderskie nasiona.Ja żałuję,że oprócz różowych nie wysiałam i innych kolorów.Taki jest mocny żółty i pomarańczowy,biały ...

Pytaj Vivo przy jakiś okazjach może znajdziemy dojście ludzie mają te nasiona

Tak samo słoneczniki same resztki w tych sklepach ...
Masz piękne te cynie ja mam podobne,ale za wcześnie wysiałam i mi dziwne kształty niektóre przybrały
AgnieszkaBK 15:28, 11 sie 2012

Vivo, zdjęcia z Twojego ogrodu zawsze cieszą oczy i radują duszęPozdrawiam
Elfik 22:04, 11 sie 2012

viva napisał(a)
Ważne są dla mnie wysokości roślin w całym sezonie, długości okresów kwitnienia, tak aby spotykało sie to z czym ma się spotykać i by nie było niepotrzebnych spotkań, by rabata miała urodę cały sezon.
No właśnie..., w literaturze wszystko piszą, co i kiedy kwitnie, ale w praktyce bardzo trudno to odwzorować na rabacie... Ja sobie w tym roku solennie obiecywałam robić dokładne "notatki z rabatki", ale co się do tego zabierałam, to zawsze mi krety i nornice wchodziły w paradę
Co do cynii, to ja od Martka dostałam 3 kolory, a kwitną mi co najmniej w 6 odcieniach... Cudne są! Będę skrupulatnie zbierać nasionka!!!!!!!!!!
Mala_Mi 20:18, 12 sie 2012

viva napisał(a)
Trochę róż
Bardzo lubię pojedyncze

Star Profusion

Viva.. też taką dostałam... napisz mi coś o niej w wolnej chwili... Ślicznota
Pszczelarnia 09:23, 13 sie 2012

viva napisał(a)

(...) bardzo podobają mi się angielskie ogrody (niestety tylko ze zdjęć ) i zawsze chciałam mieć choć ich namiastkę, metodą prób i błędów staram się się coś stworzyć.
Pisze metodą prób i błędów, bo nie zawsze to co podaje literatura zgadza się z rzeczywistością. Ważne są dla mnie wysokości roślin w całym sezonie, długości okresów kwitnienia, tak aby spotykało się to z czym ma się spotykać i by nie było niepotrzebnych spotkań, by rabata miała urodę cały sezon.
Na razie mam kilka takich miejsc, inne poprawiam

I to zapisuję sobie w kajeciku ogrodniczym. Sekret pięknych rabat według Vivy.
I ja zaczęłam krytycznie przyglądać się spotkaniom kwiatowym w moim ogrodzie, żeby było całkowite dogranie kwiatów. Np. w tym roku zwróciłam uwagę może nie tyle na kolor i termin kwitnienia, co na pokrój i sposób noszenia się danego kwiatu. Jakże często kładą się one albo bezpardonowo wchodzą na inne. Mam takie śmieszne rudbekie - nie potrafią utrzymać się w pionie i więdną od razu po zakwitnięciu (mimo wody).
A to agastache jest bardzo na miejscu.
wanda7 09:55, 13 sie 2012

Kłosowca poznałam dopiero calkiem niedawno. I od razu pobiegłam do centrum kupić. Mam go u siebie razem z trawami. Twoje to już pięknie rozrośnięte w cudny łan. Taka niby niepozorna roślinka, ale w większej ilości urocza, delikatna i pachnąca