Aldonko, również bardzo miło było Cię poznać, real ma swoją moc ...
Jakbym mogła nie zabłądzić ...?
Pozdrawiam serdecznie
Marto, czy u Ciebie tez tak się zdarza, że z siewu z jednej torebki są tak różne cynie?
W tym roku mam zamiar zebrać nasiona z tych najładniejszych, ciekawe czy takie mi wyrosną
Vivo kochana z cyniami jak z innymi kwiatami mogą być inne w kolejnym roku.Ja też będę zbierać z najładniejszych krzaczków czyli może z 3 to góra Jeśli będą nasiona porządne
Trzeba w końcu poszukać dobrego źródła zaopatrzenia w holenderskie nasiona.Ja żałuję,że oprócz różowych nie wysiałam i innych kolorów.Taki jest mocny żółty i pomarańczowy,biały ...
Pytaj Vivo przy jakiś okazjach może znajdziemy dojście ludzie mają te nasiona
Tak samo słoneczniki same resztki w tych sklepach ...
Masz piękne te cynie ja mam podobne,ale za wcześnie wysiałam i mi dziwne kształty niektóre przybrały
Ważne są dla mnie wysokości roślin w całym sezonie, długości okresów kwitnienia, tak aby spotykało sie to z czym ma się spotykać i by nie było niepotrzebnych spotkań, by rabata miała urodę cały sezon.
No właśnie..., w literaturze wszystko piszą, co i kiedy kwitnie, ale w praktyce bardzo trudno to odwzorować na rabacie... Ja sobie w tym roku solennie obiecywałam robić dokładne "notatki z rabatki", ale co się do tego zabierałam, to zawsze mi krety i nornice wchodziły w paradę
Co do cynii, to ja od Martka dostałam 3 kolory, a kwitną mi co najmniej w 6 odcieniach... Cudne są! Będę skrupulatnie zbierać nasionka!!!!!!!!!!
(...) bardzo podobają mi się angielskie ogrody (niestety tylko ze zdjęć ) i zawsze chciałam mieć choć ich namiastkę, metodą prób i błędów staram się się coś stworzyć.
Pisze metodą prób i błędów, bo nie zawsze to co podaje literatura zgadza się z rzeczywistością. Ważne są dla mnie wysokości roślin w całym sezonie, długości okresów kwitnienia, tak aby spotykało się to z czym ma się spotykać i by nie było niepotrzebnych spotkań, by rabata miała urodę cały sezon.
Na razie mam kilka takich miejsc, inne poprawiam
I to zapisuję sobie w kajeciku ogrodniczym. Sekret pięknych rabat według Vivy.
I ja zaczęłam krytycznie przyglądać się spotkaniom kwiatowym w moim ogrodzie, żeby było całkowite dogranie kwiatów. Np. w tym roku zwróciłam uwagę może nie tyle na kolor i termin kwitnienia, co na pokrój i sposób noszenia się danego kwiatu. Jakże często kładą się one albo bezpardonowo wchodzą na inne. Mam takie śmieszne rudbekie - nie potrafią utrzymać się w pionie i więdną od razu po zakwitnięciu (mimo wody).
A to agastache jest bardzo na miejscu.
Kłosowca poznałam dopiero calkiem niedawno. I od razu pobiegłam do centrum kupić. Mam go u siebie razem z trawami. Twoje to już pięknie rozrośnięte w cudny łan. Taka niby niepozorna roślinka, ale w większej ilości urocza, delikatna i pachnąca