Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 12:19, 21 lut 2014

Ja mam zmarzniętą glebę w hortensjach i różanecznikach, a więc z tymi ruchami należy poczekać, nie róbmy jakiejś psychozy i gorączki złota, że już trzeba przesadzać, bo nie trzeba.

Kazdy dostosowuje swoje ruchy do sytuacji ziemnej i pogodowej, także do tego, ile ma do zrobienia w ogrodzie i kiedy to wszystko zdąży zrobić w jak najbardziej optymalnym czasie. A ten czas jeszcze nie naszedł, dla Wrocławia pewnie nadszedł ale dla mnie nie.

Ja obecnie zmywam kurz i tnę hortensje,. Nic nie przesadzam. Zbieram liście z zeszłego roku i rozrzucam śnieg, żeby się szybciej roztopił. Wyrzucam zimowe dekoracje donicowe, ścinam Hakonechloa. Wyrzuciłam dziś taflę lodu ze stawu, dolałam wody. I to by było na tyle

Instagram Ogrodowiska
monitka 12:26, 21 lut 2014

U mnie ziemia nie jest zmarznięta ale pąków na drzewach i krzewach jeszcze nie ma. Stąd moje pytanie bo jednak dla mnie mentalnie jeszcze za wcześnie Dlatego skupię się na razie na zdarciu darni pod nową rabatę i poczyszczeniu bylin.

Zapomniałam pochwalić cudne ciemierniki pozdrawiam Danusiu
polinka 12:27, 21 lut 2014

Wrocław zdecydowanie najcieplejszy Jak czytam o śniegu jeszcze leżącym w ogrodach to szczerze nie zazdroszczę. Ale już niedługo i wszyscy będą się cieszyć soczystą zielenią
Danusiu jakie drzewo liściaste kolumnowe poleciłabyś do małego ogrodu? Nie ukrywam, że cena ma też tu duże znaczenie
Agacia 17:15, 21 lut 2014

Danusiu, jakbyś była w tamtych rejonach wysp kanaryjskich to spieszę donieść, że na Fuerteventura, znajduje się duży kaktusowy ogród botaniczny

http://www.jardinbotanicofuerteventura.com/en

Pozdrawiam!

Madzenka 18:22, 21 lut 2014

Danusiu melduję, że pąki na forsycji już tuż tuż we Wrocławiu
Czekam na ciepływ wiosenny deszczyk bo u mnie sucho, że cos strasznego... Teraz wieczorem temepratura +10....
Gardenarium 20:19, 21 lut 2014

polinka napisał(a)

Danusiu jakie drzewo liściaste kolumnowe poleciłabyś do małego ogrodu? Nie ukrywam, że cena ma też tu duże znaczenie

Prunus "Amanogawa".

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:19, 21 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Danusiu melduję, że pąki na forsycji już tuż tuż we Wrocławiu
Czekam na ciepływ wiosenny deszczyk bo u mnie sucho, że cos strasznego... Teraz wieczorem temepratura +10....

Ja dziś podlewałam zimozielone, a właściwie wszystko

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:20, 21 lut 2014

Agacia napisał(a)
Danusiu, jakbyś była w tamtych rejonach wysp kanaryjskich to spieszę donieść, że na Fuerteventura, znajduje się duży kaktusowy ogród botaniczny

http://www.jardinbotanicofuerteventura.com/en

Pozdrawiam!

Dziękuję odwiedzę na pewno

Instagram Ogrodowiska
Nati 20:41, 21 lut 2014

u Was śnieg a u nas przynajmniej od 2 tygodni ciepło i wiosna +10 i na plusie w nocy, a dziś w dzień lał deszcz , cieplutko aż dziwnie, chyba rosliny już się budzą, przynajmniej róże , nie wiem czy ciąć i zdjąć kopce?? danusiu co radzisz?
Nati 20:47, 21 lut 2014

a jeszcze dopytam jeśli mogę bo nikt mi nie może pomóc, mam w piwnicy cebule, kalli, begonii, i zaczynają puszcać juz kły, ta pierwsza coraz bardziej i nie wiem co z nią robić boję się zeby nie padły a na wysadzenie do ziemi chyba za wcześnie? piwnicy nie mam zimnej, trochę cieplej jak na dworze, co robic?