Widzę, ze do sedum dałeś obręcze. Jeśli w słońcu ci się rozkłada i końcówki są jakby przywiędłe to znak, że w korzeniu siedzi opuchlak. Niestety opuchlaki lubią mięsiste korzenie sedum W razie czego doskonale działa podlanie roztworem Decisu.
Drugi powód rozkładania się to po prostu zbyt mokro.
Bogusiu, ja tak w ogóle to po prośbie - potrzebne mi obiektywne oko i męska decyzja w kwestii cięcia/prowadzenia Pinus mugo 'Zundert'. No nie mam na nią pomysłu jak ciąć. Czy aby zgodzisz się poradzić co można z nią zrobić? Coś zaczęła swawolić ze wzrostem
Witaj Toszka Rozchodnika podpieram bo w ub. roku mocno się rozrósł i obawiałem się że połamie się,rozrósł sie tak mocno po przesadzeniu z cienistego miejsca na mocno słoeczne, opuchlaka u siebie do tej pory nie znalazłem.
Kosodrzewina z reguły (jeśli nie jest szczepiona) mocno się rozrasta, jak jest za duże i nie chce słuchać Twoich życzeń pozostaje cięcie, tniesz gdzie chcesz możesz wyłamywać przyrosty lub ciąć całe gałązki, wyłamywanie przyrostów jeszcze trochę aż podrosną, cięcie zimą wczesną wiosną jak śpi roślinka. Pozdrawiam
cieszę się że się Ci podoba, wiosna dopiero się zaczyna, nie wszystkie rośliny się obudziły czekają na zimną zośkę, a potem jak u ruskich - lato i lato, pozdrawiam