Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

tulucy 22:24, 09 lip 2019

Miro, ja mam zwykłego szparaga (a teraz nawet kilka) u siebie - przypuszczam, że nasionka przeniosły ptaki od sąsiadów. Ten pierwszy rośnie na najbardziej suchej rabacie - pod wielką sosną, która spija z niej całą wodę. Szparag ma się dobrze, rośnie sobie na wysoką zwiewną zieloną mgiełkę. Wiosną znalazłam kolejne siewki... Rosną mimo suszy i w zasadzie braku troski z mojej strony.
sierika 22:32, 09 lip 2019

Mira, dzisiaj bardziej jestem wkurzona na gryzonie, choć lanie tez dopiekło, gdzie odpuściłam na 2-3 dni widzę zwisające smętnie listki. Niby chłodniej ale w południe dopieka i tak, wiatr kończy dzieło zniszczenia a obiecane od tygodnia opady to zaledwie 5 kropli, masz to samo.

Łucjo, tak właśnie czytałam, że szparagi wcale nie żądne wilgoci, ta zwiewność pociąga, jakaś odmiana po wszędobylskich już selerowatych, tylko norniki-czy okażą się smakoszami szparagów? zżarły mi prawie całość fenkułów, mam ich i tak dość więc przeżyję ale w kontekście szparaga sprawa się komplikuje..
tulucy 22:36, 09 lip 2019

Ewo ja mam nornic od groma, na tej rabacie też - jedzą mi sporo, ale tego na pewno nie ruszyły. Szparag u sąsiadów w zaniedbanym, opuszczonym wręcz ogrodzie - ma się świetnie. A myszy tam jeszcze więcej.
Wykorzystując okazję - pięknie mi kwitnie orlaja - i nikandra również - bardzo Ci dziękuję
sylwia_slomc... 22:37, 09 lip 2019

U mnie dziś hosty jak placki leżały, lałam im długo czy to co da
Jak grzebię palcem po podlaniu to jakaś masakra ziemia namaka na 2 cm, a dalej beton, to nawet do korzeni ta wilgoć nie dociera
sierika 22:52, 09 lip 2019

Łucjo, miło, że nasionka wyrosły i cieszą oczy, orlaja zrobiła się popularna, chyba zacznę teraz propagować nikandrę, wysiewa się sama z nasion i zawsze jakąś dziurę załata. Pocieszyłaś mnie z tym szparagiem, myślałam ewentualnie o posadzeniu w dużej donicy i wkopaniu jej w rabatę. Bo myślę je udomowić w większej liczbie.
Mala_Mi 07:44, 10 lip 2019

A ja czytam na FB mądre wpisy i to projektant ogrodów, ze można obsadzić ogród tak że nic nie trzeba podlewać i będzie piękny.. .. zastanawiam się czy to autoreklama czy faktycznie tak się da.. Na pewno się da, to wiem, ale czy będzie on piękny ??

Do podlewania dokładam robale.. i dochodzę po takich wpisach, że jestem nieuk ogrodowy, bo można tego wszystkiego uniknąć.

Mimo wszytko życzę miłego dnia... jest chociaż chłodniej ..
mira 08:00, 10 lip 2019

tulucy napisał(a)
Miro, ja mam zwykłego szparaga (a teraz nawet kilka) u siebie - przypuszczam, że nasionka przeniosły ptaki od sąsiadów. Ten pierwszy rośnie na najbardziej suchej rabacie - pod wielką sosną, która spija z niej całą wodę. Szparag ma się dobrze, rośnie sobie na wysoką zwiewną zieloną mgiełkę. Wiosną znalazłam kolejne siewki... Rosną mimo suszy i w zasadzie braku troski z mojej strony.

To w takim razie mamy już roślinę na susze - nie wiem tylko jak przetrwa zimę taki wysuszone system - chyba że zacznie padać i sobie podpije na zas
Wendy79 08:01, 10 lip 2019

Jest zimno ( u mnie dzisiaj rano 7 stopni), na noc muszę foliak zamykać, strasznie sucho(że niby miało padać u nas w tym tygodniu?) i ciągle wieje...Ot, takie humory moje ogrodowe. W niedzielę mam wizytację Rodziców i nawet mi się nie chce tego wszystkiego ogarniać. Trudno, zostanę wyklęta... No może przytnę resztę róż po kwitnieniu.
mira 08:07, 10 lip 2019

sierika napisał(a)
Mira, dzisiaj bardziej jestem wkurzona na gryzonie, choć lanie tez dopiekło, gdzie odpuściłam na 2-3 dni widzę zwisające smętnie listki. Niby chłodniej ale w południe dopieka i tak, wiatr kończy dzieło zniszczenia a obiecane od tygodnia opady to zaledwie 5 kropli, masz to samo.

Łucjo, tak właśnie czytałam, że szparagi wcale nie żądne wilgoci, ta zwiewność pociąga, jakaś odmiana po wszędobylskich już selerowatych, tylko norniki-czy okażą się smakoszami szparagów? zżarły mi prawie całość fenkułów, mam ich i tak dość więc przeżyję ale w kontekście szparaga sprawa się komplikuje..

No to masz tak samo - właśnie zauważyłam dziury i się zastanawiam co jest przyczyną a to pewnie jesień idzie brr nie lubię tego towarzystwa _chyba ogród uczy nas pokory i nie ma zmiluj
mira 08:13, 10 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie dziś hosty jak placki leżały, lałam im długo czy to co da
Jak grzebię palcem po podlaniu to jakaś masakra ziemia namaka na 2 cm, a dalej beton, to nawet do korzeni ta wilgoć nie dociera

W ub roku było tak samo - ciekawa jestem czy się podniosą