Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:12, 04 gru 2019

Milka napisał(a)
Fajna akcja u ciebie, z przyjemnością rankiem obejrzałam.
I co najważniejsze, judaszowiec jest. Późno sadzony, to jednak lepiej zabezpieczyć, ale tym sposobem, o którym pisze Pszczółka, na kolejna zimę, już sam sobie poradzi.
Gratulacje

No to muszę poprawić bo na razie ma narzutkę

Dzięki Irenko.

mira 22:14, 04 gru 2019

popcorn napisał(a)
Super
"stres zawsze jest choćby malutki ale jak się powiedziało a to trzeba teraz dalej i nie marudzić."

Mira podziwiam za to!

Buziaki!

Bardzo dziękuję .

mira 22:31, 04 gru 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Najlepsza jest Twoja zapowiedź, że w sobotę pokręcisz się po ogródku.

Ja też.

A tak mnie nastraszyłyście, że poszłam i dziś żeby choć dosypać na korzenie
ale byłam tylko chwileczkę

A w kwestii hortensji -

do tej pory największa kolekcję widziałam w Wojsławicach - są nowe na tym nowym miejscu i wokół oczka
byłam akurat jak kwitły to sobie kilka fotek zrobiła bo mi się takie fioletowe podobają

Basilikum 22:31, 04 gru 2019

mira napisał(a)

Bardzo dziękuję .

jejku jakie to piekne
mira 22:38, 04 gru 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
I ja mam taki plan Mira takie niepozowane fotki najlepsze, najfajniej nastrój i emocje pokazują, naturalnie wychodza
Judaszowca , albo tak jak Ewa pisze, albo zakopcować wiórami korzeń wysoko i szeroko , a na korone włóknina zimowa grubo.
Nie wiem jak z podmarzaniem tych bialych, ale mojego mialam na przeciągu posadzonego, maluszka i otulałam samą włókniną przez trzy sezony, jak sie zrobił mojego wzrostu przestałam i radzi sobie chłopina dobrze do tej pory. W trzecim sezonie ostro z przyrostami ruszył i spore są w ciągu sezonu. Twój późno sadzony to korzenie nadsyp czymś by im ciepło było

Sylwia dziś zrobiłam taki kopczyk na razie jak dla róż z przekompostowanych wiór i zastanawiałam się czy jak tak obsypię pień to dobrze bo powietrza nie będzie czy się nie zadusi - pogoda różna - jeszcze ciepło bedzie jak słońce zaświeci
sama nie wiem co z tym dołem robić

mira 22:40, 04 gru 2019

Anda napisał(a)
Miro, fajna relacja. Dziękuję za pokazanie fotek.

Judaszka opatuliłabym sposobem podanym przez Ewę

Dzięki - no nie ma rady tak zrobię - tylko nie będę wiedziała kiedy rozebrać

hortensje mają takie zielone - nie okrywam na razie

mira 22:43, 04 gru 2019

Basilikum napisał(a)

jejku jakie to piękne

obwiesiłam moje drzewko - szybka dekoracja

przy furteczce baza jest jeszcze male bombeczki czy coś tam - pistolet trzeba poszukać i klej

sylwia_slomc... 23:26, 04 gru 2019

mira napisał(a)

Sylwia dziś zrobiłam taki kopczyk na razie jak dla róż z przekompostowanych wiór i zastanawiałam się czy jak tak obsypię pień to dobrze bo powietrza nie będzie czy się nie zadusi - pogoda różna - jeszcze ciepło bedzie jak słońce zaświeci
sama nie wiem co z tym dołem robić

Ja tak teraz zakopczykowałam guzikowca i drzewko truskawkowe, przy samiutkim pieńku robię taką szczelinę dookoła paluchem, powietrze dochodzi, a na korzeniach nadal ciepełko.
Ale całkowite zakopczykowanie robię już trzy sezony peoniom drzewiastym od Mariusza i co wiosnę żyją. Trociny zamarzają, a nie ulegują się jak zimia na szczelnie więc powietrza zawsze coś dociera. Ty masz go pod domem, można w cieplejsze dni ciut rozgarnąć, by przesechł. Wychodzę z założenia, że skoro różom to nie szkodzi, ani budlejom to i temu nie zaszkodzi, bo przecież zimą śpi, a wiosną jak miną duże mrozy od razu rozkopcować od pnia.
Moja gunnera zasypana liśćmi na maxa, nie zawsze suchymi, a nie wygniwa przez to bo to też nie jest szczelne okrycie.
Tak myślę można by wokół samego pieńka owinąć taką siateczką plastikową drobną ze dwa razy i dopiero na to dać wióry to by tego powietrza więcej dochodziło jeszcze.....przemyśl. Trzeba tak zrobić by było dobrze.
mira 23:36, 04 gru 2019

Sylwia dzięki, pomyślę, sama nie wiem czy to powietrze zimą ma być czy nie jak spadnie śnieg bo kiedyś tak było że napadało trochę i leżał a ze 2 tygodnie to też wszystko dusi.
O piwonie nie okryte oj chyba jeszcze sporo.
sylwia_slomc... 23:38, 04 gru 2019

A jak okrywasz piwonie?