Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:32, 03 gru 2019

m_gocha napisał(a)
Mira, trzymam kciuki zatem za wtorek i za oświetlenie Twojej głowy też
Czytałam rozważania na temat judaszowca lub innej "gwiazdy" do ogrodu.
Perukowca mam. Ma około 12-14 lat i utrzymuję wysokość ok.2,5-3 metry. Co roku tnę mocno na wiosnę prawie cały ubiegłoroczny przyrost. Pięknie odbija. W tym roku dodatkowo cięłam pod koniec czerwca bo jakieś cholerstwo się przyplątało i wszystkie liście (a najbardziej te młode) zaczęły się zwijać a potem przysychać. Po tym cięciu szybko odbił znów wypuszczając masę ciemnokarminowych liści. Chyba w tym roku będę też cięła dwukrotnie

Ciekawa jestem co robisz z Twoimi roślinkami w doniczkach - a masz ich sporo. Zostawiasz tak jak rosły w donicach, czy dołujesz?

m_gocha napisał(a)
Ale super!
Zatem czekamy z niecierpliwością na marzec no i na uchylenie choć rąbka tajemnicy - czyli relację i fotki z dzisiejszego dnia

Gosiu dziękuję bardzo za kciuki - zawsze raźniej.
Perukowca w takim razie przytnę wiosną.
Moje roślinki w doniczkach jeśli to byliny to wysadzam gdzieś, hosty zostawiam, cebulowe i inne jak eukomisy, agapanty schowane,pelargonie i fuksje też - ja mało donic dołuję - tylko to co mi zostało bo wole mieć na wiosnę świeże spojrzenie.

fotki dzisiaj wstawiam co tam podejdzie

było też podpisywanie książki

mira 22:39, 03 gru 2019

Gardener27 napisał(a)

Micha mi się cieszy na ten widok a jak Tobie będzie na wiosnę

Mireczko ja to nawet bym się pokusił o podlanie tych donic, chyba że ziemia wilgotna to nie trzeba już w tym roku.

Klimat nam się zmienił, już nie ma takich srogich zim więc wystarczy znależć jakieś zaciszne miejsce dla pojemników z cebulowymi i mogą stać na zewnątrz.

Trzymam mocno kciuki za pogodę we wtorek bo u Ciebie już pewnie mniejszy stresik niż za pierwszym razem.

A wiesz że jak było tak ciepło to je odrobinkę podlałam.
Też mnie ciekawość zżera co z tego będzie. Zwłaszcza że jak wykopałam jakieś stare cebule to one miały już super korzenie i już kiełkowały a przecież ja dopiero sadziłam nowe więc te nowe muszą gonić stare.

Srogą zimą straszą a co będzie to będzie - pogoda z dnia na dzień nie zawsze się sprawdza to co tam długoterminowe.

E tam stres zawsze jest choćby malutki ale jak się powiedziało a to trzeba teraz dalej i nie marudzić.

Przygoda jeszcze się nie zakończyła i sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
Bardzo bym chciała żeby to był program o moim ogrodzie ale z Mają tak jak tytuł programu no ale tak nie jest więc będę gadać co mi przyszło do głowy

m_gocha 22:44, 03 gru 2019

Ależ super pamiątka - i drzewko, i samo sadzenie, i Maja

Co do perukowca - perukowiec nie lubi cięcia grubych gałęzi. Choć kilka lat temu gdy cięłam go po raz pierwszy wcale nie były jakieś lichotki
Teraz pilnuję corocznego cięcia i mocno skracam (prawie na jeżyka) ubiegłoroczne przyrosty

PS. Podziwiam Twój spokój i wyluzowanie Medialna z Ciebie kobietka Miro
mira 22:52, 03 gru 2019

Urszulla napisał(a)

Ślicznie pokazane dalej prześledziłam ilość prac ...podziwiam zapał

Urszulla napisał(a)
Gratulacje że dobrnęłaś do końca zmagań telewizyjnych. To chociaż pokaż tego solitera posadzonego i jego otoczenie.

Ula zapał miałam z 3 powodów

- październik był bardzo ciepły i trochę mi się nie chciało
- w listopadzie się ochłodziło i włączył się alarm uwaga kamery jadą
- nauczyłam się od Danusi, Pszczółki i Vivy a i Irenki/ktoś jeszcze ?/ że jesień czyli do grudnia to najlepsza pora na pewne prace, zwłaszcza że listopad był bardzo sprzyjający u mnie pogodowo - dla mnie idealne warunki bo bez wiatru, piekącego słońca, komarów ....

Zdjęć otoczenia nie za bardzo mam - jest posadzony przy garażu na wjeździe i ma za zadanie trochę przysłonić moją pnącą hortensję bo ma za dużo słońca i trochę przysłonić dach sąsiada

Maja bardzo pieczołowicie układała ziemie w dołku, widziałam że miała taką samą radość jak ja

kontrola czy prosto czy może coś przekręcić jednak zdecydowałam że przekręcamy

no i jest siedzi rośnie

mira 22:57, 03 gru 2019

m_gocha napisał(a)
Ależ super pamiątka - i drzewko, i samo sadzenie, i Maja

Co do perukowca - perukowiec nie lubi cięcia grubych gałęzi. Choć kilka lat temu gdy cięłam go po raz pierwszy wcale nie były jakieś lichotki
Teraz pilnuję corocznego cięcia i mocno skracam (prawie na jeżyka) ubiegłoroczne przyrosty

PS. Podziwiam Twój spokój i wyluzowanie Medialna z Ciebie kobietka Miro

O dobrze że mi piszesz o perukowcu, ja mojego mało co tnę ale muszę go przyciąć bo dostał więcej światła i ma jakieś takieś strzały.

Gosia mój spokój pozorny, a o tą medialność się martwię najbardziej właśnie
mira 23:02, 03 gru 2019

Wendy79 napisał(a)
Miro, jak tam sadzenie piwonii? Moje dojechały w piątek, jutro trafią na miejsca docelowe. Takich karp jeszcze nie widziałam. Wymiana nasionek już ruszyła, nie wiem czy wiesz. Niech Ci się darzy z pogodą na nagrania ogrodowe, a jutro Św.Katarzyna, więc jaka będzie - taka cała zima. Podobno

A piwonie dostałam chyba dzień przed Tobą i wtedy w piątek sadziłam.
Moje karpy były różne chyba większych się spodziewałam ale były naprawdę wielkie ze sporą ilością pąków. Karpy były nierówne mniejsze i większe.
Sadziłam nerwowo bo boję się żeby nie za głęboko a że dawalam kompost pod to wiadomo że siądą. Nie podlała - podlewałaś? nie wiedziałam co robić ziemia wilgotna.
A o wymianie nasionek wiem ale nie miałam głowy i pewnie mnie sporo omineło
miałam wczoraj je ogarnąć i nic nie wyszło może jutro.
mira 23:06, 03 gru 2019

Agania napisał(a)
Ha, ha to taką sobie intrygę uknułaś z tym rarytasikiem

Fajnie, że będziemy mogli na coś czekać do marca tym razem na Maję w Twoim ogrodzie

Aganiu nic nie knułam - komuś tu odpisałam jak było - to był przypadek ale te rozważania na forum pomogły to fakt.

Ciesze się też, nie wiem kiedy ale emisja chyba będzie też z ogrodu Katki z bajki i Jasi Poziomki, kogo jeszcze nie wiem.
mira 23:08, 03 gru 2019

Dorota123 napisał(a)
Czekam z niecierpliwością na Twój ogród w marcu.

Dorotko dziękuję za słowa sympatii. Ja czekam spokojnie choć wiem że zleci szybko.
I właśnie praca w ogrodzie do grudnia też jest dobra dlatego żeby jej na tyle mieć dość żeby spokojnie przetrwać do wiosny
mira 23:10, 03 gru 2019

Anda napisał(a)
Czekam z niecierpliwością na film I pokaz sadzenia judaszka

Ewo pokaz sadzenia jest powyżej proszę zajrzyj. A teraz mi doradź tak jak Pszczółka co jego okryciem czy sama agro nie wystarczy ?
mira 23:16, 03 gru 2019

Basilikum napisał(a)
To mam podwojny powod by na wiosne czekac.

Basilikum napisał(a)
wlasnie mialam tu przyjsc i potupac nozka

ale super z tym drzewem i Maja
nam sie tez takiego zachcialo, wiec bedziemy wiosna szukac

Izo u Ciebie chyba cieplej niż u mnie więc jak się zachciało nie ma zmiłuj to jest piękne drzewo, ma liście w kształcie serduszek i taką luźną koronę i można go prowadzić jak pasuje - nie mam takiego drzewa w ogrodzie a zwłaszcza w przedogródku. Magnolii nie mam, mój klon jesionolistny uchodzi za chwaściora, mam wiśnie i hortensję sztywnolistną ktora kwitnie teraz i robi wrażenie.

Wyszło to dość przypadkowo i oczywiście chodzi mi o symbol ale petem i o efekt.