Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

asiach 00:02, 08 maj 2014

mira napisał(a)
oczytałam się dziś z tulipanów i jutro postaram się coś napisać

teraz trzeba zapamiętać swoje spostrzeżenia tulipanowe najlepiej zapisać coby do tego wrócić jesienią

Coś pięknego!
Pozdrawiam
mira 21:34, 08 maj 2014

monteverde napisał(a)
piękny strzępiasty tulipek no i bukiecik ogrodowy ładniutki pozdrawiam Mira

Aniu ten tulipan to Lambada bardzo późny
mira 21:35, 08 maj 2014

asiach napisał(a)

Coś pięknego!
Pozdrawiam

Asiu witaj u mnie po raz pierwszy zaraz wpadnę do Ciebie
mira 21:42, 08 maj 2014

Wejście do mojej pracowni

a to sadzonki dali zmiennej - konsultowałam z Basią czy uszczyknąć czubki i chyba kilka tak zrobię

nie znam nazwy tej paproci z lewej - nie rozłazi się jest sztywna a ta z prawej rośnie u mnie jak chwast

barbara_kraj... 21:47, 08 maj 2014

Mirko, te dalie to niskie? One też wytwarzają bulwiaste korzenie, znaczy się karpy

Na poprawę nastroju najlepsze są fajne zakupy
mira 21:56, 08 maj 2014

Zarosła mi budka dla owadów mam odsłonić czy nie - wie ktoś ??????

ta piwonia sięga mi pod pachę nie wiem co jej się stało ma wielkie pąki a ja nic nie robiłam nawet nie wiem czy się nawozi ale chyba piwonie są bezobsługowe może Mała Mi wie ??

wczoraj pomarańczowe bratki wysadziłam na rabatę bo wsadziłam je do kompostu i się wyciągnęły - bratki muszą mieć gliniastą glebę a nie kompost niby wiem a źle zrobiłam za to te jeszcze zostawiłam

przesadzić musiałam różę przy robieniu parawanu z choiny - zresztą tej róży też tam było źle, ale przesadzenie zniosła chyba kiepsko i tak wyglądają czubeczki - obetnę i będę czekać pokornie

mira 21:59, 08 maj 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Mirko, te dalie to niskie? One też wytwarzają bulwiaste korzenie, znaczy się karpy

Na poprawę nastroju najlepsze są fajne zakupy

Basiu tak niskie, miałam w ub roku , są śliczne, bulwy wytwarzają niektórzy przechowują, ale ja wysiałam ponownie bo z tym przechowywaniem jeszcze jestem na bakier

Gabriela 21:59, 08 maj 2014

I te karpy można przechować, choć trudniej to znoszą niż zwykłe dalie.
Ja bym nie uszczykiwała, bo opóźni się kwitnienie, a one tworzą takie zwarte, małe, fajne krzaczki.
W tym roku mam z nasion dość wysokie dalie o czarnych łodygach i liściach, pojedynczych kwiatach w kolorach niewiadomych, tzn. czerwonych, bordowych i mam nadzieję też na kremowe w różnych odcieniach.
Ładna ta koronkowa paproć, a ta po prawej to narecznica samcza, faktycznie trochę jak chwast, ale też ładna.
agatanowa 22:00, 08 maj 2014

mira napisał(a)
Wejście do mojej pracowni

[...]

nie znam nazwy tej paproci z lewej - nie rozłazi się jest sztywna a ta z prawej rośnie u mnie jak chwast

ale mi się podobają te wiadereczka aluminiaki z lobelką, już sa ładne, a co dopiero jak zakwitną

Mira, paproć po lewej cudna-ażurowa, a tą po prawej wzięłam od mamy i posadziłam pod narzędziówką i mam nadzieję, że u mnie też się rozrośnie i troche tam porozłazi
barbara_kraj... 22:02, 08 maj 2014

Gabrysiu, Mirka eksperymentuje. Zamierza uszczknąć tylko kilku sadzonkom czubki. Dla porównania