Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:10, 08 maj 2014

a tak wygląda przelany niecierpek albo trochę zmarznięty choć u mnie nie było mrozów / a taki był cudny buuu/

zastanawiam się co wsadzić pomiędzy te liliowce bo 2 zabiorę na żeby na całej rabacie taki był brzeg ale zostaną dziury - co dać im za towarzystwo nie wiem

prognoza na przyszły tydzień to sporo deszczu , dziś u mnie wreszcie padało ale wieczór był cudowny i ciepły

dobrego ogrodowania życzę

mira 22:14, 08 maj 2014

Gabriela napisał(a)
I te karpy można przechować, choć trudniej to znoszą niż zwykłe dalie.
Ja bym nie uszczykiwała, bo opóźni się kwitnienie, a one tworzą takie zwarte, małe, fajne krzaczki.
W tym roku mam z nasion dość wysokie dalie o czarnych łodygach i liściach, pojedynczych kwiatach w kolorach niewiadomych, tzn. czerwonych, bordowych i mam nadzieję też na kremowe w różnych odcieniach.
Ładna ta koronkowa paproć, a ta po prawej to narecznica samcza, faktycznie trochę jak chwast, ale też ładna.

To chyba te nasiona sprowadzałaś, też myślałam o tych z tymi ciemnymi listkami ale zeszło mi na myśleniu, a te zwykłe dalie zmienne urzekły mnie w ub roku i na nie postawiłam - a kolory jakie się trafią
mira 22:17, 08 maj 2014

agatanowa napisał(a)

ale mi się podobają te wiadereczka aluminiaki z lobelką, już sa ładne, a co dopiero jak zakwitną

Mira, paproć po lewej cudna-ażurowa, a tą po prawej wzięłam od mamy i posadziłam pod narzędziówką i mam nadzieję, że u mnie też się rozrośnie i troche tam porozłazi

Te wiadereczka ładne ale mało praktyczne
otóż nie ma w nich dziurek na dole wsadziłam do innych doniczek i te tam dałam a po deszczu trzeba wodę wylać o właśnie
reni 22:22, 08 maj 2014

Wejście do pracowni super..doniczki cynkowe bajeczne lubię takie....dziurkę możesz zrobić wiertłem do metalu albo mój sprawdzony sposób-rozgrzanym drutem
mira 22:24, 08 maj 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Gabrysiu, Mirka eksperymentuje. Zamierza uszczknąć tylko kilku sadzonkom czubki. Dla porównania

No i nie wywinę się muszę teraz wykonać doświadczenie nie ma sprawy

jotka 14:47, 09 maj 2014

Lubię eksperymenty swoje i innych też
A dziurki szybciutko rób, bo utopisz roslinki !
Pszczelarnia 14:57, 09 maj 2014

mira napisał(a)
na koniec zebrałam trochę koloru i przyniosłam do domu

Koncepcja ogrodu Twoja godna zachwytu . Mnie przed ascetyzmem ogrodowym chronią widoczki z ogrodów Gertrudy.

Seslerię już można dzielić / po kwitnieniu od razu.

Pszczelarnia 15:03, 09 maj 2014

mira napisał(a)
Zarosła mi budka dla owadów mam odsłonić czy nie - wie ktoś ??????

Nie odsłaniaj. Po co? Owady trafią. Chyba, że dla efektu wzrokowego.

Bratki muszą mieć gliniastą ziemię. Dobrze wiedzieć.
Bogdzia 21:59, 09 maj 2014

Twój niecierpek chyba jednak podmazł on jest wrazliwy na niskie temperatury. Pozdrówka.
Jaclaw 23:15, 09 maj 2014

Witam
Piękny ogródek widzę, że piwonia ma juz ładne pączki- moja, która ma juz 3 lata nigdy jeszcze nie zakwitła chyba ma zbyt mało słońca...

Pozdrawiam