Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:45, 25 maj 2014

Sebek napisał(a)
Pięknie jest - ilość orlików mnie powaliła Ale te czarne...mają w sobie to coś!

Orlików namnożyło się u mnie już sporo ani nie wiem kiedy - najnowszy czerwony hmm jest jakby brązowy i jakoś mnie nie zachwycił - nawet dobre zdjęcie mi nie wyszło
fakt że czarne są oryginalne ale moje ulubione to te z ostrogami

mira 22:52, 25 maj 2014

agniecha973 napisał(a)
Śliczny ten uratowany orlik z ostrogami. Zaciekawiła mnie ta balia. Też mam taką (pamiętam czasy, gdy się w niej kąpałam, a później służyła jako basenik na podwórku w lecie) i ciągle nie mogę się zdecydować czy wkopać ją lekko w ziemię czy ustawić tak jak Ty na rabacie. A tu jeszcze piszesz, że roślinki w niej masz! Naprawdę dają radę? A wodę często dolewasz w lecie? W ogóle jak się w niej woda ma, tzn. czy jesteś w stanie utrzymać ją w dobrej kondycji?

Ja balię mam wkopaną w ziemię i wystaje jakieś 15 cm żeby było widać ze balia.Roślinki kupuję jak balkonowe i zawsze tam coś jest dla urozmaicenia.Teraz mam sporo i nawet żaba mieszka, woda była do tej pory wylewana i podlewana i dolewana ale od tego roku juz tak nie robię bo chcę aby tam życie wodne się toczylo - woda nie jest jak w kranie ale może być .
Teraz mam w pobliżu taki od akwarium podbierak i jak tam zajdę to wyciągam paprochy i zawsze wodę lekko pomieszam , na razie jest ok.

Gabriela 22:52, 25 maj 2014

U mnie orliki w większości niebiesko-granatowe, a takie miałam śliczne różowe i białe, chyba nie warto zbierać z nich nasion, bo i tak się pożenią i będą granatowe. Zresztą jak tu zbierać nasiona, one się przecież same sieją.
Prześliczne irysy, moje wczoraj załatwiła nieco burza z ulewą i gradem.
mira 22:56, 25 maj 2014

agata19762 napisał(a)
Mirka masz wspaniałą kolekcję orlików
dlaczego piszesz,że kocimiętka po deszczach do wyciepania...???

chodziło mi o przycięcie mocne bo pomimo że ładnie wygląda bo kwitnie to juz się wykłada i za dużo miejsca zabiera, a ja chcę żeby jeszcze zakwitła i zrobiła miejsce dla innych

więc wycięłam

mira 23:01, 25 maj 2014

EPODLAS napisał(a)
Mira, orliki są śliczne i bezproblemowe. Nie mam tyle kolorów co ty, ale u mnie siewek orlików pełno. Znajduje je w najmniej spodziewanych miejscach. Piwonie też u mnie są, ale najfajniejsza jest jakaś stara odmiana, a na niej są dwa rodzaje kwiatów. Pokaże jak zakwitnie. Pozdrawiam i macham łapką

Na pewno będę oglądać Twoje piwonie. U mnie kwitnie marnie biała a inne jeszcze nie choć pąki tuż tuż pękną

to ta marnota, krzew wielki cudny ładnie sie zapowiadał a kwiaty maleńkie nie wiem co o tym myśleć

AgnieszkaW 23:01, 25 maj 2014

Miro, ja też wycinam kocimiętkę (pewnie zrobię to jutro), bo teraz robi się "rozlazła". Pozdrawiam z Jurajskiego
mira 23:05, 25 maj 2014

Kondzio napisał(a)
Orliki wymiatają poprostu obłęd hi hi hi

Orliki to już historia a na tapecie irysy, piwonie tuż tuż i wszystko pobiją róże

moje nowe już kwitną szok
aspirine

mira 23:11, 25 maj 2014

jotka napisał(a)
Mira, ślimaki nie lubią tawulek, mikolajka nadmorskiego i roslin o ostrych liściach
Dlatego ww wymienione są dobrym towarzystwem dla przysmakow slimakowych.
Jesli chodzi o piwonie, to czsami trzeba czekac i 5 lat. Ale często przyczyną braku kwitnienia jest zbyt głębokie posadzenie w gruncie.

Jola ślimaków mam dosć bo je zbieram i w ten sposób wyładowywuję złe emocje
a u mnie lubią wszystko, brunera ma szorstkie liście a wsuwają,
w tym roku ślimaki zrobiły mnie w konia, szczególną opiekę dałam hostom, grabiłam ziemię wkoło, sypałam piaskiem i żwirkiem i cieszyłam się, że nawet nawet jakoś jest, aż tu patrze co się dzieje że liście się chylą a te podjadały mi od dołu łodygi bo się bały na wierzch wyleźć skubane przejrzały mnie

moja ulubiona hosta, martwię się bo stała tydzień w wodzie po poprzednich ulewach wiec jak nie ślimaki to woda

mira 23:16, 25 maj 2014

Agnieszka_B napisał(a)
Mirko , a jak odbywało się ratowanie ubiegłorocznych stokrotek- po prostu do gruntu i już ?

To było tak,
kupiłam rok temu na wiosnę do donic stokrotki, potem zmieniałam dekoracje w donicach wiec je gdzieś wysadziłam i cały sezon się kiepsko nimi zajmowałam, na jesieni wsadziłam do gruntu i zaskoczyły mnie na maksa bo są dużą kępką i o wiele piękniejsze niż rok temu - a zwykle tzw balkonowe u mnie czeka kompost tak więc uratowane

nie mam zdjęcia aktualnego tych stokrotek które już gorsze są za to mam lwią paszczkę która sama się wsiała w opaskę przy tarasie i sprawia mi wielka radość

mira 23:19, 25 maj 2014

ryska napisał(a)

Dziękuję za pięknego orlika. Jestem już na bieżąco w Twoim wątku więc usiądę na ławeczce i grzecznie poczekam na spektakl 2014. Pozdrawiam

dziękuję , j ze spektaklem reżyserowanym w tym roku u mnie kiepsko będzie spontan, ogród sam sobie musi radzić z moją małą pomocą

i pierwsza kwitnąca Pilgrim cudna w tym roku