Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:55, 19 cze 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Mirko, ja w sprawie róż Pavement - to rugosy. Nazwa angielska dla tej grupy róż (Snow..., Pink .... Scarlet ... etc.). Np. znana nam 'Rotes Meer' to 'Purple Pavement' w angielskiej terminologii.

Tutaj może jest coś więcej:
http://www.ogrodinfo.pl/rosliny-ozdobne/roza-pomarszczona-stare-i-nowe-odmiany-cz-i/3

Bardzo dziękuję, bo gnębiła mnie ta nazwa.
mira 23:06, 19 cze 2014

Czas kwitnienia róż jest już na tyle długi, że można się nacieszyć i zastanowić czy roże które się ma w ogrodzie są na tyle ciekawe aby pasowały do ogrodu - ja tak mam.
Stale szukam róż które będą dobrze się miały u mnie w ogrodzie.
Mam róże które kupowałam dawno i w ostatnich 4 latach już bardzo świadomie choć najbardziej profesjonalnie kupiłam ostatnie róże bo wiedziałam gdzie posadzę i pod to miejsce szukałam odpowiedniej.

To jedna z pierwszych róż kupiona u producenta jako różowa nie znam nazwy
jeszcze niedawno jakoś niezbyt mnie zachwycała a dziś uważam, że to odpowiedni styl róży dla mnie - kwitnie długo pojedynczy kwiat, długo do mrozów, zbytnio nie choruje, kolor spokojny różowy, nie jest napuszona, taki fajny krzaczek mi wyszedł ma jasno ale nie ma wiele słońca wprost

mira 23:18, 19 cze 2014

a tu Graham Thomas moja świadomie kupiona angielka
nie jest wielgachna a powinna być, ma jasno ale też nie za wiele słońca
trochę dusi ją hortensja, lubi chorować, wiotkie gałązki przewieszają się, ale lubię ją bo jest taka spokojna i dyskretna

a tu Frezja - jedna z pierwszych nawet nazwę znałam bo wypatrzyłam gdzieś w gazetach, lubię ją za zapach i za to że dostałam ją za darmo bo była w tak fatalnym stanie a jednak całkiem sobie radzi, kwiaty za długo się nie utrzymują a najgorsze jest to że w wazonie są bardzo krótko

a tu wystają dwie mocne łodygi z Chopinami, są podparte do podpory jak zabrałam podporę to łodygi się połozyły, róża bardzo masywna nie wiem jak sobie z nią poradzę bo będzie wyższa, chciałam ją mieć jak tylko zobaczyłam gdzieś z tv no i z racji producenta i nazwy, u mnie jest nie ciekawie posadzona choć w przedogródu - powinna mieć miejsce gdzieś przy ścianie żeby miała gdzie się oprzec

mira 23:27, 19 cze 2014

a tu rosarium uetersen, niby wybrana, zwabił mnie opis koloru że srebny róż, prawda ale też i mocny róż a tego nie chciałam, w tym roku największa, był zwarty krzew ale nadmiar kwiatów i deszcz rozłoży go, kwitnie z przerwami, chcę ją jakoś ładnie podsadzić i stale nie znajduję pomysłu, na razie jest z przywrotnikiem ale szukam srebnej trawy

a tu tegoroczny nabytek Constance Spry z którego na razie jestem bardzo zadowolona, kwitnie bardzo wcześnie bo już w maju, niestety nie powtarza kwitnienie, ale za to krzew ma być bardzo zdrowy o pięknych liściach i o to mi chodziło
nie wiem czy posadzona razem z wiciokrzewem zaakceptuje to towarzystwo
jest na kratce do wejścia do smietnika no i widać ją będzie na zewnątrz - na razie ok

a ta bardzo chciałam mieć taką mega ciemną Bacarole - cieszy mnie bo jest wysoka i mało miejsca zajmuje, zdrowy krzew, piekne liście i ciekawe zmieniające sie wielkie kwiaty

Kasial 23:43, 19 cze 2014

Ależ sobie poczytałam o różach. Dzięki za lekturę Mirko
A jeśli chodzi o trawę to może kostrzewę siną/niebieską?
mira 23:46, 19 cze 2014

a tu w donicy tegoroczna aspirin, na razie ok jestem zdumiona jak długo mogą być kwiaty i że deszcz bardzo jej nie szkodzi, pozostaje mi ją ładnie rozkrzewić, w donicy są 2 sadzonki

to tyle dziś moich rozważań o różach, celowo nie pokazuje portretów bo portrety ładniutkie są, ważne dla mnie stało się jaki róża ma pokrój, przyznaję że do tej pory aż takiej wagi do tego nie przykładałam a teraz nagle stało się to ważne

podsumowanie
apetyt na róże jest niezaspokajaly
więc dla spragnionych woda różana z cytryną super

a na koniec moje dziewanny którym pozwoliłam zadomowić się tam gdzie uznały za stosowne

a z szczelinie kostki z boku garażu wybrała super miejsce jest największa i już mnie przerosła a obok w innym miejscu

a tu na wejściu do ogrodu z przedogródka

mira 23:48, 19 cze 2014

Kasial napisał(a)
Ależ sobie poczytałam o różach. Dzięki za lekturę Mirko
A jeśli chodzi o trawę to może kostrzewę siną/niebieską?

no nie wykluczone choć jakoś tej trawy mam już dość - choć ? właśnie może zagospodaruję ta co mam i będzie miejsce
chciałabym większą/wyższą żeby właziła w kwiaty
dzięki
mira 23:58, 19 cze 2014

życząc spędzenia jak najwięcej czasu w ogrodzie w tych najdłuższych cudnych dniach czerwca zostawiam moje ulubione miejsce
i zmykam dumać co jutro zaserwuję moim przyjaciołom na moim dorocznym Swięcie Kwitnącej Paproci - jestem bez weny na razie

Kasial 00:13, 20 cze 2014

Pięknie, aż mi się buzia uśmiecha jak patrzę na Twoje zdjęcia może mi się przyśni mój przyszły ogród
Pozdrawiam
paniprzyroda 10:03, 21 cze 2014

Obserwuję na wątkach tematy różane. Gabriela i Ty jesteście niezastąpione w swych rozważaniach o różach, to pomaga podejmować świadome decyzje, dopiero teraz widzę, że jednak popełniłam błędy w wyborze miejsc dla moich, będę jesienią przesadzać.
Udanego Święta Kwitnącej Paproci