Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

viva 23:32, 29 cze 2014

mira napisał(a)
a teraz moja rabata bylinowa przybiera więcej kolorów

Mireczko, świetna rabata bylinowa Miodzio
Będę obserwować jej rozwój i zmienność do jesieni. Mam nadziej, że będziesz ją pokazywała

Też jestem na etapie różnych cięć i bałaganu

mira 23:34, 29 cze 2014

Pospacerowałam po Waszych ogrodach i tak sobie myślę, że mam za mało kwiecia i roślin choć mi się wydaje że za dużo.
Dziś jak przyszło mi zrobić bukiet to był kłopot co ciąć.
Więc wniosek jest - Mira nie bój się kupować nowych roślin hehe
wniosek drugi - ale musisz wiedzieć gdzie posadzisz i tu jest problema.

Dziś był wstrętny wiatr i skwar 30st - przez chmury czyli niby wakacyjnie ale nie fajnie. Pracy i tak w ogrodzie nie było, czekam na deszcz.

a jeszcze tej pelargoni nie pokazałam z kolorowymi liśćmi

a ta za tydzień będzie obsypana kwieciem - z ub roku i dopiero teraz zaczyna kwitnąć

mira 23:39, 29 cze 2014

paniprzyroda napisał(a)
Jasny liliowiec jako towarzystwo dla róży piękny, ten drugi zresztą też. Miałam podobny zamiar z liliowcami, ale jak na razie przeważają żółte i do przesadzenia jesienią będą. Rabata bylinowa wdzięczna, lekka i romantyczna Siałam w tym roku krwawniki mix, na razie różowy pokazuje kolor. O dziewannach pamiętałam wiosną Z różami mam podobnie, posadziłam hurtem jesienią, teraz muszę dobrze pomyśleć, gdzie je przeprowadzić, aby grało. Mam kilka róż w doniczkach i teraz już powoli, za Twoim przykładem szukam najwłaściwszego miejsca. Pełna pelargonia śliczna. Pozdrawiam.

Ano właśnie kupujemy bo wiemy że coś tam chcemy a nie ma czasu pomyśleć gdzie no i potem koło się kręci przesadzanie i jeszcze mniej czasu
ale ja tak też mam, no cóż piękne w bólu się rodzi

U mnie liliowce w tym roku w części po przesadzaniu strajkują

będą

nie będą

mira 23:41, 29 cze 2014

Donia72 napisał(a)
Zaznaczam sobie Twój wątek Będę tu zaglądać
PozdrawiamDorota

Bardzo mi miło, ja szczególnie lubię Dorotki a już jedna tu zagląda więc cieszę się i na Twoje wizyty.

Dla Ciebie mój aktualny pierwiosnek

mira 23:45, 29 cze 2014

Kondzio napisał(a)
Ale slicznosci

Ty ślicznotko byłam u Ciebie i padłam pod masą kwiecia więc wróciłam do siebie i szukam ochłody

mira 23:51, 29 cze 2014

viva napisał(a)

Mireczko, świetna rabata bylinowa Miodzio
Będę obserwować jej rozwój i zmienność do jesieni. Mam nadziej, że będziesz ją pokazywała

Też jestem na etapie różnych cięć i bałaganu

Bardzo dziękuję za pochwałę Twoja opinia mi schlebia. Ta rabata wymaga jeszcze wiele poprawek a może nasadzeń z czym łatwo nie jest bo mam w niej trochę narcyzów i muszę uważać, pokazuję ją stale bo to jedyna taka moja rabata w takim stylu.
Za chwilę dojdą liliowce a aspiryna w donicy i artemis już szykują się do kolejnego kwitnienia

Gabriela 00:03, 30 cze 2014

Mira, bylinowa ślicznie wyszła.
Mam baptysję i powiem Ci, że nieco podobne ma kwiaty do łubinu, bo też z moja jest ciemnoniebiesko-fioletowa. W tym roku zakwitła, po ciepłej zimie i raz jak ją zimowałam w szklarni pomidorowej. W tym roku urosła już spora, ma ok. 1 m wysokości. Ewidentnie kwitnienie zależy od łagodnej zimy, więc bez rewelacji. Tak to wyglądało:

mira 00:12, 30 cze 2014

Mam prośbę do Vivy ale i do wszystkich o podpowiedź w sprawie rózanej

Pokażę miejsce na mojej rabacie, to miejsce widoczne w całym ogrodzie, tu posadziłam różę Reine de Violett, jak kwitnie jest urocza,ale teraz trochę choruje i ma przerwę w kwitnieniu, dalej prawie 2 metry róża Queen Elizabet

i mam plan chcę tą fioletową wsunąć pod królową a na to miejsce dać jakiś szeroki a nie wysoki krzak róży coby kwitła stale i pasowała kolorystycznie.
Na pewno nie biała. W pobliżu jest ławka z daszkiem na którą możę już w kolejnym sezonie wylezie moja mała jeszcze Veilchenblau więc kolorystyka tych róż taka fioletowata

to to miejsce

obok rośnie ta tawuła / ważny krzak- okolicznościowy / i wysunę go do przodu aby za nim wepchnąć Violett

taki rózowy kolor by mi pasował

z innej strony widać to miejsce

mira 00:15, 30 cze 2014

i jeszcze raz to miejsce

myśłam o Gertrudzie ale chyba za ostry róż, Leonardo da Vinci nie wiem czy nie byłby lepszy albo co innego ?????

proszę o radę
mira 00:18, 30 cze 2014

Gabriela napisał(a)
Mira, bylinowa ślicznie wyszła.
Mam baptysję i powiem Ci, że nieco podobne ma kwiaty do łubinu, bo też z moja jest ciemnoniebiesko-fioletowa. W tym roku zakwitła, po ciepłej zimie i raz jak ją zimowałam w szklarni pomidorowej. W tym roku urosła już spora, ma ok. 1 m wysokości. Ewidentnie kwitnienie zależy od łagodnej zimy, więc bez rewelacji. Tak to wyglądało:

Gabrysia dzięki za info.Tak myślałam widziałam w Anglii ta ką limonkową, podobno one nie zimują a te tak , więc pewniej będzie do donicy i niestety do zimowania, a Ty co robisz wynosisz na zimę ?