Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Gabriela 00:39, 30 cze 2014

Co do batypsji - rośnie cały czas w gruncie, ale kwitnie tylko po niezbyt mroźnej zimie. Generalnie te liście są jasnozielone, nie kładą się i nawet to wyglada cały rok. Nie męcz się z donicą i zimowaniem, chyba nie warto.

Co do róży - Leonardo da Vinci to dość ciemny róż, więc chyba też nie.
Mówisz, bladoróżowy krzak, coby kwitł stale, muszę pomyśleć...
Może Heritage, w pięknym, rozbielonym różu, będzie dobrze wyglądać z fioletem.

viva 01:03, 30 cze 2014

Miro, propozycja Gabrysi podoba mi się, bo Heritage kolorystycznie pasuje a kwitnienie powtarza całe lato. Nie bardzo się wczytałam w opis tego miejsca, który podajesz i nie wiem jak będzie z wysokością. Dzisiaj już nie jestem zdolna do myślenia. Wrócę do Ciebie
asiach 01:10, 30 cze 2014

mira napisał(a)

Asiu Ty pracusiu, prześlij mi trochę reprymendy i energii

bo na razie w ogrodzie mój M pracuje i to za płotem

a na mnie czeka ta kupka zza płotu - bardzo potrzebna tylko muszę przeplewić rabatę, poprzycinać i dopiero wysypać te ścinki bo cięcia teraz to jest

zapatrzyłam się to jak mi się ma chcieć

Ujęcia bardzo ładne. Za mężem huk pracy a przed Wami też jeszcze jest co robić. A mobilizacją największą są goście w ogrodzie - musisz zaprosić, musisz zrobić imprezę
Mira ja jestem chyba ostatnia od poganiania
Mam pracę i jak co tydzień swoje zajęcia domowe i muszę je zrobić a tu wyjazd do taty na urodziny, imieniny brata, wizyta znajomych u nas z prośbą o pomoc w zorganizowaniu ogrodu - od podstaw. O tej wizycie dowiedziałam się w czwartek czyli dodatkowo trzeba było posatwić cały ogród na baczność (trawnik, podcięcie, wycięcie, ślimaki, chwasty) i zamówić słońce tak aby była ta wymarzona gra światła. Ze wszystki się uporałam tylko słońca nie było. Było na niebie szaro, buro i ponuro dobrze, że humory nam dopisały
Pozdrawiam serdecznie
Kondzio 07:51, 30 cze 2014

Dopisuje sie do dziewczyn
MarekW 08:28, 30 cze 2014

Miro z moich róż to może by Ci pasowała Comte de Chambord. nie rośnie wysoko, zdrowa obficie kwitnie i kolor wewnątrz różowy bielejący na brzegach

Lub oczywiście Queen of Sweden, ale ta jest wyprostowana i zwarta i rośnie do 2 m.

mam jeszcze Celeste w podobnych kolorach ale ta kwitnie tylko raz
mira 11:38, 30 cze 2014

Gabriela napisał(a)
Co do batypsji - rośnie cały czas w gruncie, ale kwitnie tylko po niezbyt mroźnej zimie. Generalnie te liście są jasnozielone, nie kładą się i nawet to wyglada cały rok. Nie męcz się z donicą i zimowaniem, chyba nie warto.

Co do róży - Leonardo da Vinci to dość ciemny róż, więc chyba też nie.
Mówisz, bladoróżowy krzak, coby kwitł stale, muszę pomyśleć...
Może Heritage, w pięknym, rozbielonym różu, będzie dobrze wyglądać z fioletem.

Gabrysiu dziękuję za odzew, więc baptisję do ziemi bo z przechowywaniem problem, czytałam że dobra na soliter ale ja nie mam tak miejsca .

Dzięki za Heritage, tak opisują jako najładniejszą angielkę i względem krzaczka i koloru pasowałaby bo do fioletów i niebeiskości też polecają jako soliter a w tym przypadku trochę o to chodzi.Ma jednak wadę bo liście lubią być poddatne więc oprysk konieczny a ja z opryskami zawsze się spóźniam.
W tym roku pryskałam tylko na mszyce i widzę na różach już skutki.
Zapisuję Heritage.
mira 11:42, 30 cze 2014

viva napisał(a)
Miro, propozycja Gabrysi podoba mi się, bo Heritage kolorystycznie pasuje a kwitnienie powtarza całe lato. Nie bardzo się wczytałam w opis tego miejsca, który podajesz i nie wiem jak będzie z wysokością. Dzisiaj już nie jestem zdolna do myślenia. Wrócę do Ciebie

Dziękuję, czekam , wracaj a tymczasem jest już kilka propozycji i sama jestem ciekawa bo jeszcze opisów nie doczytałam, a tą Heritage opanuję wysokościowo jak będzie 1,5 m będzie ok.
Tylko piszą o liściach, że chorują, a miejsce jest jakby reprezentacyjne i tu chciałabym coś zawsze w nienagannym stanie.
mira 11:45, 30 cze 2014

asiach napisał(a)

Ujęcia bardzo ładne. Za mężem huk pracy a przed Wami też jeszcze jest co robić. A mobilizacją największą są goście w ogrodzie - musisz zaprosić, musisz zrobić imprezę
Mira ja jestem chyba ostatnia od poganiania
Mam pracę i jak co tydzień swoje zajęcia domowe i muszę je zrobić a tu wyjazd do taty na urodziny, imieniny brata, wizyta znajomych u nas z prośbą o pomoc w zorganizowaniu ogrodu - od podstaw. O tej wizycie dowiedziałam się w czwartek czyli dodatkowo trzeba było posatwić cały ogród na baczność (trawnik, podcięcie, wycięcie, ślimaki, chwasty) i zamówić słońce tak aby była ta wymarzona gra światła. Ze wszystki się uporałam tylko słońca nie było. Było na niebie szaro, buro i ponuro dobrze, że humory nam dopisały
Pozdrawiam serdecznie

Wiem, że zaproszenie gości daje taki power że od razu się chce, więc przed chwilą zaprosiłam tyle że u mnie goście zjawiają się czasem w zupełnie niezaplanowanych chwilach jak np. jest mega rozjazd w ogrodzie no ale trudno to samo życie.
Podoba mi się, że i o grze światła myślisz bo to daje niesamowity efekt w każdym ogrodzie.
mira 11:47, 30 cze 2014

Kondzio napisał(a)
Dopisuje sie do dziewczyn

Ty się nie dopisuj, tu jest indywidualny konkurs na różę, masz ich tyle więc proszę przypatrz i podpowiedz
a masz tą Heritage?
mira 11:50, 30 cze 2014

MarekW napisał(a)
Miro z moich róż to może by Ci pasowała Comte de Chambord. nie rośnie wysoko, zdrowa obficie kwitnie i kolor wewnątrz różowy bielejący na brzegach

Lub oczywiście Queen of Sweden, ale ta jest wyprostowana i zwarta i rośnie do 2 m.

mam jeszcze Celeste w podobnych kolorach ale ta kwitnie tylko raz

Marku dziękuję Ci bardzo za propozycje.Celeste wiec odpada.
Queen of Sweden zawsze mi się podobała i pląta się po moich listach, ponadto miałabym kolecję tych królowych bo własnie w pobliżu jest Elzbieta
Widziałam opis i pasuje bardzo tylko zastanawiam się ile jest tego morelowego w niej bo i na Twoim zdjęciu jest i w opisie też.
Dzięki.