Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Gabriela 09:36, 22 paź 2014

Te ładne kolorowe ślimaki chowają się na zimę w kępach bylin, ja odnajduję je wiosną. One nie są tak żarłoczne jak bezmuszlowe i nie czynią wielkich szkód w naszych ogrodach. A ich zdolności wspinania się są niesamowite i można je zobaczyć przyklejone w miejscach budzących zdumienie. Dwa dni temu odkryłam jednego w łazience, przyklejonego do szyby wiszącej szafki na ścianie. I nikt go nie widział, jak szedł, albo żeby uciekał.
mira 20:02, 22 paź 2014

Milka napisał(a)
U mnie też tych ślimaków, stale walczę, ale nie wygra się...znalazłam 2 opuchlaki!!!
uroczo wygląda begonia z rękawiczką, macham ciepło

Irenko akurat begonia? hehe trzeba przyznać że mocne te begonie i wyczytałam że lepiej się mają pod dachem nie lubią moczenia liści a moje tak miały

dla Ciebie moja jedyna cynia której muszę tu sesję pokazać

mira 20:16, 22 paź 2014

EPODLAS napisał(a)
Tyle ślimaków z jednej hosty- no, no. Na szczęście nie mam tego problemu, ale mam inne ogrodowe kłopoty. Ale fotkę ślimakom zrobiłaś bardzo ładną A już ślimaczek na dali - finezja

Bożenko wolałabym inne finezyjne zdjęcia robić zdecydowanie!!!!
mam sporo host a te niestety są podstawowym menu - zastanawiam się czy się ich nie pozbyć choć w maju jak cudnie się liście rozwijają to uwielbiam na nie patrzeć

a teraz zastanawiam się czy hosty ie zamienić na trawy

czyli o wyższości traw nad hostami

o tu super przyklad

hmmm
mira 20:22, 22 paź 2014

WilczaGora napisał(a)

doskonale rozumiem,,,
...takiego biedaka też bym przygarnęła..jaki on piękny będzie w przyszłym roku ...bez wątpienia...

Wilcza pozdrawia

no też tak myślę, zakopałam go w doniczce gdzie stał ze strachu przed zapowiadanymi przymrozkami - na wiosnę muszę wykopać wielgachną hostę i tam dopiero wsadzę tego cudaczka.

A, że o zakupach mowa wreszcie kupiłam całoroczne coś do donic przed dom

jeszcze nie wsadzone, nie wiem czym podsadzę ale chyba na razie niczym - na święta wyściółkuję małymi banieczkami czy bombkami jak kto woli
mira 20:27, 22 paź 2014

Gabriela napisał(a)
Te ładne kolorowe ślimaki chowają się na zimę w kępach bylin, ja odnajduję je wiosną. One nie są tak żarłoczne jak bezmuszlowe i nie czynią wielkich szkód w naszych ogrodach. A ich zdolności wspinania się są niesamowite i można je zobaczyć przyklejone w miejscach budzących zdumienie. Dwa dni temu odkryłam jednego w łazience, przyklejonego do szyby wiszącej szafki na ścianie. I nikt go nie widział, jak szedł, albo żeby uciekał.

Te w skorukpach też niezłe są, ja teraz znalazłam skorupki z mieszkańcami a na wiosnę też ich pelno ale już puste,

a takiego slizgacza kiedyś widziałam u mnie na drzwiach balkonowych u góry na siatce na owady - mam ich dość

lepiej zobacz moją ostatnią Grace / listki już porażone/ wszystkie róże wczoraj pościnałam przed zapowiadanymi deszczami i przymrozkami i mam bukiet pączków na stole i teraz cieszą a za oknem brrrrrrrrrrr

mira 20:42, 22 paź 2014

i fotki dla Riche i zainteresowanych

z moim agapantem robię tak

przed obcięciem liści - już nie podlewałam z miesiąc - tyle co z nieba

a tu po cięciu - i w takim stanie pojechala do garażu w ciemne miejsce - teraz nie podlewam pewnie aż do stycznia - te listki zaschną

potem lekko w styczniu podleję, a pod koniec lutego patrzę jak już zobaczę małe maleńkie to zaczynam podlewać dopiero około marca trzeba dać światło albo jak ładnie to nawet wystawiam i zasilam

i wspomnienie

Richie 20:44, 22 paź 2014

Mira gratuluję zakupu, są piękne. Jak nie chcesz ich posadzić to dobrze zabezpiecz donice na zimę.
Pozdrawiam
mira 20:48, 22 paź 2014

Richie napisał(a)
Mira gratuluję zakupu, są piękne. Jak nie chcesz ich posadzić to dobrze zabezpiecz donice na zimę.
Pozdrawiam

nie wsadzę, wsadzę jak się ociepli może w przyszłym tygodniu - ale to do donic na schody - a co przemarzną ?
marzena 13:25, 24 paź 2014

Mira, agapanty cudne !
myślę, ze zrobimy inną wymianę...variegatus za agapanta !
zapraszam na wiosnę na wymianę, teraz już zimno, pomuro i mokro...
mira 20:52, 24 paź 2014

marzena napisał(a)
Mira, agapanty cudne !
myślę, ze zrobimy inną wymianę...variegatus za agapanta !
zapraszam na wiosnę na wymianę, teraz już zimno, pomuro i mokro...

hehe no może być - ja już od 2 lat planuję przesadzić i podzielić agapanta i mi się nie udawało a na dodatek jak mi się wydaje, że się dusi w tej donicy to miał w tym roku rekordowo dużo kwiatów bo 21
problem w tym że trzeba to siekierą walnąć wczesną wiosną czyli kupić nową donicę i zdążyć na czas
z trawa robota podobna

trzeba w końcu to zrobić

pozdrawiam