Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

barbara_kraj... 23:27, 01 lis 2014

mira napisał(a)
a kawałek dalej pod doniczką

ktoś wie co to ?

U siebie też spotkałam takie plamy w dwóch miejscach i podejrzewam, że to jakieś grzyby porosły na skutek złego odczynu gleby lub nadmiernego zawilgocenia. Ale jak jest w rzeczywistości? Nie mam pojęcia! Te miejsca mam zamiar zwapnować, a wiosną nawieźć kompostem. A wierzchnią warstwę zebrałam i wywaliłam.

Kindzia pisze, że wysyłała Ci patyczki róż do ukorzenienia. Podobno eksperyment Ci się udał. Pokaż jego efekt.

Agapanty masz dorodne. Ja mam biały i niebieski, ale tylko raz mi kwitły. Czym je zasilasz i jak częśto?
Mala_Mi 23:42, 01 lis 2014

Oczka przed spaniem pocieszyłam..... oczywiście nie ślimakami.. chociaż twoje skorupki nie są brzydkie..
I przypomniałaś mi, że pora tulipany wsadzić do donic na wiosnę będzie jak znalazł...
Oj uciekam spać..

Acha.. mój głos i trawki i hosty.... jak to bez jednego i drugiego???

Agapanty masz wypasione...
mira 18:08, 02 lis 2014

Dziękuję za wszystkie wpisy, powrócę do mojego ogrodu tu i odpowiem
a tymczasem wkleiłam zdjęcia z Ogrodu Botanicznego we Wroclawiu i zapraszam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1099-ogrod-botaniczny-we-wroclawiu?page=5

mira 09:28, 03 lis 2014

No i mamy listopad. Ja bardzo lubię ten miesiąc, wreszcie jestem pogodzona z ciemnością i zimnem a słoneczne dni takie jak teraz z resztkami koloru dodają uroku tej porze roku i cieszą niebywale.

W ogrodzie można by teraz przy takiej pogodzie działać i wiele zrobić bo akcja spadający liść trwa i trwa, kopanie jakieś zawsze się znajdzie, fajnie teraz zrobić kanciki przynajmniej tam gdzie cebulowe, uprzątnąć donice a może nowe dekoracje.
No niestety nic z tego dla mnie w tym sezonie a w kolejnych się zobaczy.
Mam dwie nowe kule ale nie bukszpanowe i naprawione kolano - znaczy zobaczymy bo na razie proces gojenia trwa zamiast ogrodowego spektaklu uff .
Na razie nie mam jak zdjęć robić ale z zapasów coś się wygrzebie.
Na szczęście mogę się Ogrodowiskiem raczyć więc wstawiajcie ciekawe zdjęcia.

pozdrawiam wszystkich zaglądających zakręconych ogrodowo

brakuje mi takiej opieki

mira 09:32, 03 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Korale takie piękne to jaka roślinka ma? Dama jakaś szykowna hihihi pozdrawiam

Ewa te korale to ma kalina koralowa - jak kwitnie to ładna a i korale trzyma całą zimę chyba że ptaszki się będą częstowały

mira 09:35, 03 lis 2014

EPODLAS napisał(a)
Mira agapanty cudo. A host to bym się nie pozbywała z ogrodu. Trawy są śliczne, ale hosty też. Wiem że masz problem z ślimakami. Ale może coś na drugi rok znajdziesz żeby je unicestwić
ą

Bożenko dzięki za obronę host - wiem jak tylko w kwietniu śliczne się pojawią a trawy będą ścięte to innym okiem na nie spojrzę, a na slimaki odgrzbalam miksturę Ani Monte z czosnku - dlaczego ja tego nie wypróbowalam nie wiem

pozdrawiam
mira 09:37, 03 lis 2014

paniprzyroda napisał(a)
Dzięki za instrukcję przycinania agapantów, zawsze zostawiałam im liście, mus jutro im czuprynki obciąć Biżuteria ogrodowa cieszy

A to jestem ciekawa co z tymi liśćmi było - ścinałaś na wiosnę? - ja widzę że one muszą odpocząć teraz i nawet lekko przeschnąć aby w marcu się obudzić

pozdrawiam
mira 09:39, 03 lis 2014

Dzidka napisał(a)

Zaskoczyłaś mnie tym sposobem zimowania agapantów.
Muszę i ja spróbować.

a to jaki sposób miałaś - napisz bo ciekawa jestem

mira 09:50, 03 lis 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Miro, Twój ogród w szacie jesiennej ma niezwykły klimat. Nie miałam nigdy agapanta, ale chyba kiedyś spróbuję Twojej metody, bo prosta

Agnieszko dzięki jeśli jakiś klimat dostrzgłaś, ja lubię jesień za to powietrze też i zapach liści. Agapant to taki akcent południowy nie wiem czy by Ci przypasował do Twoich klimatów
Ewkakonewka 10:20, 03 lis 2014

mira napisał(a)

Ewa te korale to ma kalina koralowa - jak kwitnie to ładna a i korale trzyma całą zimę chyba że ptaszki się będą częstowały

To chyba u mnie się częstują ptaki właśnie, moje kaliny młode jeszcze, ale kwitły dwa razy, a korali nie widziałam
Śliczne są i piękny element do dekoracji jesiennych i świątecznych