Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Pszczelarnia 11:24, 29 gru 2014

Ja tę Winter Gold bardzo lubię. Mam jedną i mus ją wydobyć z zesłania. Mam fazę na żółte w zimie (derenie, cisy i sosna). Jest coś jeszcze do kompletu żółtego zimowego?
Agania 11:39, 29 gru 2014

Też lubię te żółtości zimą...u mnie już się żółcą dwie Winter Gold.....czerwień dereni białych też cudownie wygląda i kora klona japońskiego Sango Kaku...jak tam twoje wielkie porządkowanie folderów
mira 20:52, 29 gru 2014

EPODLAS napisał(a)
U ciebie więcej śniegu. Mam nadzieję że i u nas będzie tak ładnie. A na krokusiki musimy jeszcze poczekać. Zimowy ogród też ładny.

No dziś to już jest więcej bo cały dzień padało.Jak jest tak dużo śniegu to ogród aż takiej urody nie ma ale ja się cieszę bo rabaty dostały kołderkę przed mrozami.
Tak na krokusy czekamy, mam 2 nowe polanki więc cieszyć mnie będą wyjątkowo.

mira 20:56, 29 gru 2014

Pszczelarnia napisał(a)

O każdym oknie pamiętałaś! Świetny wianek - tej tradycji u nas w ogóle nie było. Ona jest z rodowodem protestanckim: od wieńca adwentowego (oczekując zapalamy kolejno świece) powstał wianek świąteczny (takie przedłużenie i pełnia radości i obfitości). Może Wielkopolanie ją (tradycję) mieli najszybciej, przejmując od "bambrów".

Ja myślę, że do małopolski to raczej nie bambry przyciągnęły wianki. U nas była duża emigracja do Ameryki i takie dekoracje są raczej z tamtego kierunku.
No w każdym razie moje wianki to klasyczna moda Ogrodowiskowa - ja mam po tej linii .
mira 21:11, 29 gru 2014

Pszczela
rnia napisał(a)
Ja tę Winter Gold bardzo lubię. Mam jedną i mus ją wydobyć z zesłania. Mam fazę na żółte w zimie (derenie, cisy i sosna). Jest coś jeszcze do kompletu żółtego zimowego?

Hmm, ja mam derenia i tę kosodrzewinę no i żaurawkę citronelkę

mam też jałowce i cyprysika groszkowego, w ostatniej Mai było o żółtych iglakach,
mam książkę z iglakami ożółtych lub złocistych igłach - jest tabela jak chcesz to ją sfotkuję -
Ty chyba nie bardzo lubisz iglaki tak mi się wydaje
tu są cisy, cyprysiki groszkowe, Lawsona, nutkajskie,jałowce chińskie
mira 21:17, 29 gru 2014

Agania napisał(a)
Też lubię te żółtości zimą...u mnie już się żółcą dwie Winter Gold.....czerwień dereni białych też cudownie wygląda i kora klona japońskiego Sango Kaku...jak tam twoje wielkie porządkowanie folderów

Na śniegu super odbijają się czerwone patyki i żółte ale i zieleń iglaków - to teraz one zdobią ogród który jak dla mnie musi być stale do dyspozycji

porządkowanie folderów uff
na razie przeglądam zdjęcia i robię ostrą selekcję I kwartał 2013 i 2014 załatwiony - nie było to trudne, zastanawiam się jak zorganizować sobie 2015 - zwyczajowo będzie 2015 a w nim miesiącami a w nich dniami ale też
będą foldery osobne na róże, i rabaty które lubię
mira 21:27, 29 gru 2014

Jakoś krokusów nie chce mi się wspominać
bardziej będę tęsknić za szybko przemijającymi widokami czerwca

pozdrawiam i zostawiam mój czerwiec

Rench 19:41, 30 gru 2014

Podczytałam u Ciebie o katalogowaniu zdjęć i mam mocne postanowienie na przyszły rok właśnie w tym temacie
Pozdrówka
baraga1904 19:43, 30 gru 2014

...tak skatalogowane zdjęcia to marzeniezapiszę to sobie jako postanowienie noworoczne
mira 19:57, 30 gru 2014

Dziewczyny jakie tam potem, postanowienia,
trzeba już założyć wszystkie katalogi na 2015 no i potem przy zgrywaniu niestety niestety trochę porozdzielać. Ten moment jest najtrudniejszy i wtedy jak nie to pozostają porządki zimą

Zakładamy Ogród 2015 już !

Nie robię postanowień bo mnie to denerwuje, a z wyrzutami sumienia trudno żyć

za to w zeszycie ogrodniczym mam zapisane wszystkie/prawie/ działania w kwietniu związane z przesadzaniem i dzieleniem głównie bylin - a to uzależnione od pogody i siły mięśni

dzisiaj u mnie dopadało i się cieszę bo kołderka jest a mróz brrr -12 teraz