U mnie kwitną 3 krokusy ale już niedługo będzie ich więcej
Dzisiaj śnieg rano leżał ale już stopniał ...cały czas obserwuje pogodę i odpukać mocniejszych spadków temperatury nie widać
Piękne burgundowe bratki
Mira, zioła w czymś takim nie bardzo się udają. Próbowałam, tyle że moje pojemniki mają dziury, a tu dodatkowo są takie płaskie pseudo-doniczki. Za małe i za płaskie na zioła, nawet macierzanki w tym są krótko ładne.
W końcu posadziałam rojniki i rozchodniki, rosną świetnie i zimują w tym samym terakotowym pojemniku w szklarni, do połowy zakopane w ziemi, a w tym roku to nawet na tarasie, bez zabezpieczenia.
Tyle, że jak wyniosłam z daleka od tarasu, na placyk, to sroki się dobrały do rojników i po prostu je powywalały albo ukradły.
Ja bym zrobiła tak: na samej górze rojniki, piętro niżej rozchodniki, żeby spływały, a najniżej znowu rojniki.
Acha, nasyp ziemi i odczekaj z sadzeniem na samej górze kilka dni i podlewań, dosyp ziemi i dopiero sadź te rojniki, bo wszystko mocno siada w takich piętrowych pojemnikach.
Basiu Ewa i Gabrysia już mi wskazały kierunek rojniki nie ma rady.
A skoro założyłaś wątek o Liatrii do którego zaglądam to teraz o tym
otóż zaplanowałam w ub roku, że w tym sezonie będzie jej sporo więc jak zobaczyłam w znanym markecie po 4 zeta coś tam wpakowałam do koszyka 2 opakowania po 25 sztuk z dziką radością to te po lewej
potem byłam w markecie budowlanym i byly tak dorodne że 8 sztuk kupiłam prawie za 10 zeta
obrazki w różnych kolorach a to te same no niezupełnie bo przecież cena inna i co jeszcze ? wiadomo rozmiar bo te tanie są maleńkie a te drogie wielkie
nie wiem czy zakwitną małe pewnie tak ale kolbki będą nie kolby
Gabrysiu dziękuję tak myślałam, że z ziołami to może być kiepsko. Rojniki lubię więc nie ma rady muszą być a na górę coś bym chciała małego na pniu ale nie wiem co by do nich pasowało - lawenda ? może by urosła a może nie mieszać, widziałam też drzewka oliwne ale przecież mam w koszty nie iść to raz a dwa przechowywanie ograniczyć
Dzięki no też o tym myślałam tylko, że właśnie te dziury małe są a ja chciałabym żeby ta doniczka się skryła w zieleni więc oblepi się rojnikami i będzie jak w tropikach tylko gdzie ją postawię co by jej nie lał deszcz za dużo buu