Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

barbara_kraj... 23:59, 01 mar 2015

Do mnie już chłód dotarł i deszczyk słaby popadał. Wyraźnie się ochłodziło.

Prezent na jedno i drugie pasuje. Wszystko zależy, jakie zioła czy rozchodniki sadzić w nim zamierzasz.

W bardzo ładną, okragłę liczbę udało mi się zajrzeć Gratuluję 500!

makkasia 11:24, 04 mar 2015

U mnie kwitną 3 krokusy ale już niedługo będzie ich więcej
Dzisiaj śnieg rano leżał ale już stopniał ...cały czas obserwuje pogodę i odpukać mocniejszych spadków temperatury nie widać
Piękne burgundowe bratki
Pszczelarnia 16:24, 05 mar 2015

Iść w rozchodniki i małe skalnice i eszewerie.

Bratki u Ciebie zawsze dodają mi skrzydeł (jeszcze nie kupiłam ale ja w przyszłym nadganiam w ogrodzie).

Gabriela 19:50, 05 mar 2015

mira napisał(a)

a taki dostałam prezent na imieniny i zastanawiam się czy iśc tu w zioła czy w rozchodniki [img

nie wiem czy na zioła te kieszenie nie są za małe

Mira, zioła w czymś takim nie bardzo się udają. Próbowałam, tyle że moje pojemniki mają dziury, a tu dodatkowo są takie płaskie pseudo-doniczki. Za małe i za płaskie na zioła, nawet macierzanki w tym są krótko ładne.
W końcu posadziałam rojniki i rozchodniki, rosną świetnie i zimują w tym samym terakotowym pojemniku w szklarni, do połowy zakopane w ziemi, a w tym roku to nawet na tarasie, bez zabezpieczenia.
Tyle, że jak wyniosłam z daleka od tarasu, na placyk, to sroki się dobrały do rojników i po prostu je powywalały albo ukradły.
Ja bym zrobiła tak: na samej górze rojniki, piętro niżej rozchodniki, żeby spływały, a najniżej znowu rojniki.
Acha, nasyp ziemi i odczekaj z sadzeniem na samej górze kilka dni i podlewań, dosyp ziemi i dopiero sadź te rojniki, bo wszystko mocno siada w takich piętrowych pojemnikach.
mira 20:08, 05 mar 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Do mnie już chłód dotarł i deszczyk słaby popadał. Wyraźnie się ochłodziło.

Prezent na jedno i drugie pasuje. Wszystko zależy, jakie zioła czy rozchodniki sadzić w nim zamierzasz.

W bardzo ładną, okragłę liczbę udało mi się zajrzeć Gratuluję 500!

Basiu Ewa i Gabrysia już mi wskazały kierunek rojniki nie ma rady.

A skoro założyłaś wątek o Liatrii do którego zaglądam to teraz o tym

otóż zaplanowałam w ub roku, że w tym sezonie będzie jej sporo więc jak zobaczyłam w znanym markecie po 4 zeta coś tam wpakowałam do koszyka 2 opakowania po 25 sztuk z dziką radością to te po lewej

potem byłam w markecie budowlanym i byly tak dorodne że 8 sztuk kupiłam prawie za 10 zeta

obrazki w różnych kolorach a to te same no niezupełnie bo przecież cena inna i co jeszcze ? wiadomo rozmiar bo te tanie są maleńkie a te drogie wielkie

nie wiem czy zakwitną małe pewnie tak ale kolbki będą nie kolby

popcorn 20:09, 05 mar 2015

kolejnych 500tek! a może poziomki w tej donicy? Tylko trudno tam będzie utrzymać wilgoć ziemi...

pozdrawiam!
mira 20:09, 05 mar 2015

makkasia napisał(a)
U mnie kwitną 3 krokusy ale już niedługo będzie ich więcej
Dzisiaj śnieg rano leżał ale już stopniał ...cały czas obserwuje pogodę i odpukać mocniejszych spadków temperatury nie widać
Piękne burgundowe bratki

Pogodę to i ja śledzę już z 2 źródeł bo są różne a dziś grad mnie wygonił z ogrodu - w marcu jak w garncu
mira 20:11, 05 mar 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Iść w rozchodniki i małe skalnice i eszewerie.

Bratki u Ciebie zawsze dodają mi skrzydeł (jeszcze nie kupiłam ale ja w przyszłym nadganiam w ogrodzie).

No to pewnie tak pójdę. Dzięki, ja też gonię wiosnę i walczę z czasem no i bratków jeszcze trzeba ale chyba w kolejnym tygodniu będzie wysyp
mira 20:15, 05 mar 2015

Gabriela napisał(a)

Mira, zioła w czymś takim nie bardzo się udają. Próbowałam, tyle że moje pojemniki mają dziury, a tu dodatkowo są takie płaskie pseudo-doniczki. Za małe i za płaskie na zioła, nawet macierzanki w tym są krótko ładne.
W końcu posadziałam rojniki i rozchodniki, rosną świetnie i zimują w tym samym terakotowym pojemniku w szklarni, do połowy zakopane w ziemi, a w tym roku to nawet na tarasie, bez zabezpieczenia.
Tyle, że jak wyniosłam z daleka od tarasu, na placyk, to sroki się dobrały do rojników i po prostu je powywalały albo ukradły.
Ja bym zrobiła tak: na samej górze rojniki, piętro niżej rozchodniki, żeby spływały, a najniżej znowu rojniki.
Acha, nasyp ziemi i odczekaj z sadzeniem na samej górze kilka dni i podlewań, dosyp ziemi i dopiero sadź te rojniki, bo wszystko mocno siada w takich piętrowych pojemnikach.

Gabrysiu dziękuję tak myślałam, że z ziołami to może być kiepsko. Rojniki lubię więc nie ma rady muszą być a na górę coś bym chciała małego na pniu ale nie wiem co by do nich pasowało - lawenda ? może by urosła a może nie mieszać, widziałam też drzewka oliwne ale przecież mam w koszty nie iść to raz a dwa przechowywanie ograniczyć
mira 20:17, 05 mar 2015

popcorn napisał(a)
kolejnych 500tek! a może poziomki w tej donicy? Tylko trudno tam będzie utrzymać wilgoć ziemi...

pozdrawiam!

Dzięki no też o tym myślałam tylko, że właśnie te dziury małe są a ja chciałabym żeby ta doniczka się skryła w zieleni więc oblepi się rojnikami i będzie jak w tropikach tylko gdzie ją postawię co by jej nie lał deszcz za dużo buu