Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Pszczelarnia 09:01, 12 sty 2016

Wierzbówka kiprzyca - u mnie kiedyś była nad strumieniem. Ale teraz juz nigdzie nie ma.

Jaki żywopłot sadzisz? Graby czy buki?
Jana 19:38, 13 sty 2016

mira napisał(a)

Ja tez czekam na wizytówkę
za nasionami nie ma co się rozglądać bo teraz wyprzedają stary towar - ja już wreszcie wiem jak ważny jest termin ważności nasion.
No ale musiałam powysiewać ileś tam kilogramów żeby się przekonać.
Wczoraj w necie oglądałam ofertę nasion i nie znalazłam daty ważności niestety.

Nasiona z danego sezonu mają wyższą zdolność kiełkowania niż po sezonie kolejnym a jeszcze nie wiadomo jak były przechowywane. Ciekawa jestem jakich nasion poszukujesz ?

Ja teraz jestem na etapie poszukiwania dobrego dostawcy dalii bo mnie nęcą okropnie - choć chyba trop już mam
marzy mi się dużo dalii mieć

fakt, nie zwróciłam uwagi na datę ważności tych w necie, ale jeszcze nie kupiłam. Szukałam nasionka dzwonka ogrodowego...kuszą mnie jakieś jednoroczne, których jeszcze nie miałam (podobne do bodziszków), u mnie jeszcze etap rozglądania się zdjęcie z pażdziernika moje ulubione
Gruszka_na_w... 20:46, 13 sty 2016

mira napisał(a)

trochę musiałaś czekać i proszę

hortensja pnąca

Dziękuję
Prezentuje się godnie. Warto dla niej znaleźć miejsce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:56, 13 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Wierzbówka kiprzyca - u mnie kiedyś była nad strumieniem. Ale teraz juz nigdzie nie ma.

U mnie jest )
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 11:47, 16 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Miro, uwielbiam Twoje poczucie humoru.

Pozdrów Dorotę, proszę. Pisz i pokazuj, u Ciebie jest jakby mój kalendarz ogrodnika. Tzn. wiem, że teraz pora zadać zadania ogrodowe mężowskim barkom.

Na razie zaplanowałam ławkę i podpory do drzewek sznurów u kolegi stolarza. Czyli mamy sezon planowania.
Jeszcze z nasionkami nie ruszałam (inwentaryzacja).

Pozdrawiamy Dorotę!
Dorota interesuje się szklarnią - i przegląda O i będę strasznie zazdrosna jak sobie sprawi. A na razie ma na oku swój zimny inspekt i jak zapowiedziałam w lutym rusza. Cięcie w ogrodzie no i do inspektu nawóz koński na ogrzanie na to ziemia i już sieje rzodkiewki i inne na nowalijki.
Czytałam że nie masz planów hehe co prawda można nic nie przesadzać jak się tak ma jak Ty ale zawsze coś jest.
Ja potrzebuję też masę prac stolarskich od skrzyń warzywnych poczynając ale nikt mnie nie chce słuchać a kolego stolarza nie mam buuu.
U mnie też Inwentaryzacja.
mira 11:52, 16 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Jaki żywopłot sadzisz? Graby czy buki?

Graby czy buki ot wieczny dylamt.

Otóż nabyłam nowe ary i waliłam głową co tam posadzić za zywopłot.
Więc jest tak, po bokach graby a na tzw front buki - no nie mogłam sie zdecydować na puszkę z jednego gatunku. Na dodatek przegroda do warzywnika z rugosy tylko jej nie mam jeszcze i to też priorytet wsadzić w marcu.
Korci mnie żeby zrobić taki żywopłot z róży pomarszczonej całe 20 m z każdej innej no ale chyba się poskromię jakoś

Ja wierzbówkę chciałamw ogrodzie posadzić ale się ona nie zgodziła.
Uwielbiam widoki z jej łanami.
mira 12:22, 16 sty 2016

Jana napisał(a)
fakt, nie zwróciłam uwagi na datę ważności tych w necie, ale jeszcze nie kupiłam. Szukałam nasionka dzwonka ogrodowego...kuszą mnie jakieś jednoroczne, których jeszcze nie miałam (podobne do bodziszków), u mnie jeszcze etap rozglądania się zdjęcie z pażdziernika moje ulubione

Ja w minionym sezonie postawiłam na zebranie kolekcji dzwonków ale kupowałam sadzonki, mam ich kilka - poszukam i wstawię, niestety na dzwonki apetyt miały ślimaki a na dzwonka kremowego mszyce tyle że te mnie aż tak nie wnerwiają.
Dzwonki cudniaste są.

Dzwonka nie znalazłam lekkim strzałem więc przesyłam Ci dzwona

a mam dzwonek kremowy odmiany nie pamiętam - 1.07

mira 12:24, 16 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie jest )

No to gratuluję wierzbówki - tam jest mokro, kupowałaś czy przesadziłaś
Hortensję pnącą trzeba posadzić po dobrym przemyśleniu - nie powinno się jej przesadzać no i musi się tam dobrze z pozostałym tłem komponować, najlepiej w cieniu.

pozdrawiam
Jana 15:39, 16 sty 2016

mira napisał(a)

Graby czy buki ot wieczny dylamt.

Otóż nabyłam nowe ary i waliłam głową co tam posadzić za zywopłot.
Więc jest tak, po bokach graby a na tzw front buki - no nie mogłam sie zdecydować na puszkę z jednego gatunku. Na dodatek przegroda do warzywnika z rugosy tylko jej nie mam jeszcze i to też priorytet wsadzić w marcu.
Korci mnie żeby zrobić taki żywopłot z róży pomarszczonej całe 20 m z każdej innej no ale chyba się poskromię jakoś

Ja wierzbówkę chciałamw ogrodzie posadzić ale się ona nie zgodziła.
Uwielbiam widoki z jej łanami.
dziękuję za zdjęcie dzwonków, są urocze zazdroszczę arów i tego, że masz gdzie wsadzać swoje chciejstwa zrób żywopłot z róży (to moje marzenie ) z jakiego koloru chcesz zrobić, czy będzie to naprzemiennie? Ja też w tym roku wsadzam chyba różową....
mira 16:02, 16 sty 2016

Jana moje nowe ary nie na zachcianki - już dość tego, za to rozsadnik będzie super, a przede wszystkim jagodnik, zielnik i skrzynie warzywne - dojrzałam wreszcie jako ogrodnik i czuję dyskomfort posiadania tylko ogrodu ozdobnego.
Hmm co ja gadam dyskomfort jak to moja oaza spokoju i raj na ziemi.
No ale tak to jest że wszystko się zmienia i człek też. No i mam ciut więcej czasu niż dawniej bo nawet skrzynie warzywne wymagają sporo czasu i systematyczności.

Ja żywopłot posadzę jednak z jednego gatunku tak myslę, nie chcę kasy wydawać a na allego bywają wiązki po 50 sztuk za małą kaskę więc to mi odpowiada. Choć Gabrysia mi oferowała pielenie jej żywopłotu ale nie wiem czy bym podołała
Zobaczę co kupię i to zdecyduje, chciałabym mieć piękne owoce duże.

pozdrawiam

wiem że do dzisiejszej pogody fotki z lipca nie stosowne ale ja lubię sobie powracać więc zostawiam może ktoś też tak ma

mam nadzieję na większą kępę tego liliowca co dostałam od Doroty

tę hortensję kupiłam jako czerwoną i dałam kwasną ziemię z worka ale już się przekonałam że te torfy kwaśne nie są kwaśne chyba zacznę fusy z herbaty zbierać i im zaniosę

słynny doktor Jamain - posadziłam wiosną, wielkie wyrosły łodygi a kwtnienie słabe
miałam pierwszy raz ciekawa jestem kolejnego sezonu

ja je uwielbiam i tyle

pozdrawiam wszystkich