Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Bogdzia 22:34, 21 sty 2016

mira napisał(a)

moja szwagierka kiedyś zapragnęła mieć cały szereg słonecznika, tak by siedziała na leżaku i sobie na nie patrzyła.
Ogrodniczka z niej nie jest. Ale wysiała. Słoneczniki urosły nawet ładne i zgadnijcie co jej pokazały ?

pozdrawiam

Myślę że łatwo zgadnąc : Odwróciły sie do niej tyłem bo i one i ona wystawiły się przedem do słoneczka.
Pszczelarnia 12:46, 22 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

Nigdy nie miałam mszyc na buku.Podczytuję ostatnio często.Pozdrówka.

Ja też nie ale ubiegłego lata to już się przyczepiły a z powodu dużego stężenia mydła i czosnku nieco popaliłam liście jak ściągałam (robiłam to w południowy upał, chyba dlatego).

Mira, ostatnio zrobiłam sobie (w sprawie płodozmianu) "eleganckie" paseczki z tekturki w różnych kolorach z napisami "buraki, pietruszka", etc. I wykonałam taką planszę warzywną, żeby za każdym razem nie gumkować jak mi coś innego w układzie warzyw wpadnie do głowy. Ale mam zabawę i radochę.

Ale nasion jeszcze nie przesortowałam.

hanka_andrus 07:45, 23 sty 2016

Mireczko, już jesteś przygotowana do działania. Plany porobione, nasiona przygotowane. Wyobrażam sobie ten łan słonecznika.

Ja specjalnie słonecznika nie wysiewam. Mam rudbekie, Ale czasami ptaszki mi przyniosą coś od sąsiadów, to i słonecznik w ogródku się trafi. Jak znajduję sadzonkę, to wsadzam w dogodne miejsce. Dobrze się przyjmuje i myślę, że z rozsady też by się udał. Byłby wcześniejszy kwiat.

Ciekawa jestem Twoich wysiewów.
Miłego weekendu życzę.
hanka_andrus 07:57, 23 sty 2016

Wracam, bo pytałaś o pomidory.
Wysiew zależy od terminu sadzenia rozsady do gruntu. Żeby flance były odpowiedniej wielkości muszą być co najmniej 5 - 7tygodniowe.
Planujesz wsadzać po zimnych ogrodnikach - policz do tyłu tygodnie. Wyjdzie Tobie połowa marca, albo coś koło tego.
W tym roku Wielkanoc 27 marca = dobre dni na wysiew to tydzień tuż przed świętem.
Katkak 14:33, 23 sty 2016

Miruś zmieniłam nazwę wątku na Moja bajka, to tak jakby co . Pozdrawiam
Agania 14:37, 23 sty 2016

mira napisał(a)

Porobiłam miseczki dla ptaszków i rozdałam ale nie wiem jak im smakuje

Zrobiłam podobne i porozwieszałam tydzień temu, już sikorki sobie degustują i chyba im smakuje...twoim też będzie smkawało ,te miseczki wyglądają bardzo apetycznie
Sebek 14:42, 23 sty 2016

Świetny pomysł z tymi skórkami
mira 18:06, 23 sty 2016

Sebek pomysł z pomarańczami nie mój, za to sok pomarańczowy mój ulubiony, mam sporo sikorek więc się zmobilizowałam przed zapowiadanymi mrozami

Aganiu miałam w zamyśle powiesić na ślicznych pomarańczowych wstążkach ale leń mnie dopadł, zastanawiam się czy dobry smalec dałam, pani zapewniała mnie że niesolony, sikorki pałaszują

Kasia - Twoja bajka wyjątkowa
mam taką łopatkę do odśnieżania jakby co

Haniu - dzięki za pomidorowe olśnienie, tak więc koło palmowej trzeba się zapomidorować - ja jeszcze nie kupiłam nasion, wszystkich nie mam, zresztą zawsze jest tak z tymi nasionami że coś zapomnę wysiać albo nie zdążę,
grzebię w nasionach

sortuję, sprawdzam terminy ważności - inaczej zabawiam się

sprawdzam czy wykiełkują

mira 18:09, 23 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

Myślę że łatwo zgadnąc : Odwróciły sie do niej tyłem bo i one i ona wystawiły się przedem do słoneczka.

no dokładnie i ku radości sąsiada

ja może zdążę wysiać bo mam nowe miejsce zawsze to ozdoba a i pozytek potem dla ptaków - dziś uświadomiło mi się że może być trudno z tymi wysiewami bo wszyscy straszą sporą dawką deszczu na wiosnę - deszcz bardzo potrzebny no ale wszystko z umiarem oby
Katkak 18:14, 23 sty 2016

Dzięki Miruś, będę mieć na uwadze .