Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Gruszka_na_w... 16:39, 16 sty 2016

mira napisał(a)

No to gratuluję wierzbówki - tam jest mokro, kupowałaś czy przesadziłaś

Znalazłam ją w brzozowych chaszczach 200 metrów od domu. Gleba gliniasta, więc wilgoć długo trzyma, ale raczej w dolnych warstwach. A wierzbówka rozłazi się rozłogami po powierzchni- sama więc już nie wiem, co ona lubi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:46, 16 sty 2016

Też nie mogłabym się jednoznacznie zdecydować:buk czy grab. Buk jest bardziej kapryśny, jeśli chodzi o poziom wód gruntowych- nie lubi ich wahania.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 17:22, 16 sty 2016

ja mogę takie zdjęcia o każdej porze i w każdej ilości super, że zakładasz warzywnik, oj czuję, że będzie się działo to jest mój ideał - sad, jagodnik, warzywnik, ogród z kwiatami skrzynie drewniane super pomysł, przekonuję Mojego ale na razie bez efektu (nie ma czasu), może chociaż się zgodzi na zielnik na próbę? ja też zdecydowałam się na żywopołot z róży pomarszczonej w jednym kolorze (różowy)- chciałabym żeby miał jedną wysokość, może w innym posadzę w białym ale to dopiero kiedyś. Nie widziałam na Allegro takich wiązek ale to druga sprawa, że nie zwróciłam na to uwagi, idę to nadrobić.
wilana 09:57, 17 sty 2016

Miro, dziękuję za odwiedziny. Odpisałam u siebie i namiary wysłałam na priv.
Ja też chciałabym w tym roku mieć skrzynie, ponieważ moje płotki wilkinowe już się rozłożyły. Mój M. obiecał, że mi zrobi takie skrzynie. Zobaczymy czy zdąży do wiosny .
Gruszka_na_w... 19:32, 18 sty 2016

A Alinka z ogrodu u stóp klasztoru wyrzuciła u siebie te drewniane skrzynki. Miała problem z utrzymaniem odpowiedniej wilgoci.
anabuko1 18:34, 19 sty 2016

Przepiękną i kolorową jesień miałaś tam u siebie
Schody mnie urzekły I widoki opodal
Śliczne lilie, liliowce i horki, to co i ja lubię
Pszczelarnia 09:31, 20 sty 2016

No to się bezie działo: żywopłot i rugosa .

Znam ten sposób z ogrzaniem ziemi na oborniku końskim. Też tak zrobię.

I ja dumam nad inspektem, tylko mamy konflikt z M. w sprawie lokalizacji; mus dokupić ary ale sąsiad nie chce sprzedać. Pójdę do niego jeszcze raz (na przednówku).

Pszczelarnia 13:34, 21 sty 2016

Miro, !
przecież ja mam dla Ciebie łany ożanki. Zarezerwowane! Po co ci nasiona? Siej coś innego.

Dziękuję za porady miedziane - świetne. Zdam relację.

Ja upolowałam znacznie więcej takich "błyskotek". Wody w pojemnikach w ogrodzie mi nie zabraknie.

mira 14:44, 21 sty 2016

Ewa dzięki to ja chcę w takim razie na polowanie z Tobą
Tamaryszek 21:32, 21 sty 2016

Witaj, Miro! Czytam o warzywniku - zrobiłaś już plan grządek? Ja jeszcze nie. Będzie tradycyjnie: właściwe sąsiedztwo, płodozmian..?