Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:36, 21 sty 2016

Tamaryszek napisał(a)
Witaj, Miro! Czytam o warzywniku - zrobiłaś już plan grządek? Ja jeszcze nie. Będzie tradycyjnie: właściwe sąsiedztwo, płodozmian..?

Oczywiście mam plan całego jagodnika, a warzywnik to tylko 4 skrzynie a w zasadzie grządki no i płodozmian. Najważniejsza jest teraz osłona od wiatru bo od strony wygwizdowa więc przynudzam o jakąś zaporę typu mur.
Prac technicznych nie moimi rękami mnóstwo i chyba muszę być cierpliwa.
A nasiona już z ub roku posegregowane czekają

No i mam radochę jak dziecko.
mira 21:39, 21 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Też nie mogłabym się jednoznacznie zdecydować:buk czy grab. Buk jest bardziej kapryśny, jeśli chodzi o poziom wód gruntowych- nie lubi ich wahania.

Tak dla buka trzeba dobrego stanowiska, buk łapie mszyce no ale jest ładniejszy chyba taki reprezentacyjny tak mi się wydaje, tak mają kapryśniki wszelkie.
Poczekać trzeba będzie kilka lat ale to inwestycja na lata - tak sobie wymyśliłam.
Bogdzia 21:42, 21 sty 2016

mira napisał(a)

Tak dla buka trzeba dobrego stanowiska, buk łapie mszyce no ale jest ładniejszy chyba taki reprezentacyjny tak mi się wydaje, tak mają kapryśniki wszelkie.
Poczekać trzeba będzie kilka lat ale to inwestycja na lata - tak sobie wymyśliłam.

Nigdy nie miałam mszyc na buku.Podczytuję ostatnio często.Pozdrówka.
mira 21:42, 21 sty 2016

Jana napisał(a)
ja mogę takie zdjęcia o każdej porze i w każdej ilości super, że zakładasz warzywnik, oj czuję, że będzie się działo to jest mój ideał - sad, jagodnik, warzywnik, ogród z kwiatami skrzynie drewniane super pomysł, przekonuję Mojego ale na razie bez efektu (nie ma czasu), może chociaż się zgodzi na zielnik na próbę? ja też zdecydowałam się na żywopołot z róży pomarszczonej w jednym kolorze (różowy)- chciałabym żeby miał jedną wysokość, może w innym posadzę w białym ale to dopiero kiedyś. Nie widziałam na Allegro takich wiązek ale to druga sprawa, że nie zwróciłam na to uwagi, idę to nadrobić.

Jana zielnik możesz zrobić w czymkolwiek, ja będę mieć w gruncie ale ma być w żwirku no i ten żwirek trzeba rozplantować - a to już nie moja robota.
A po ostatniej Mai w ogrodzie jak zobaczyłam te białe pomarszczone róże to teraz mam problem
mira 21:45, 21 sty 2016

wilana napisał(a)
Miro, dziękuję za odwiedziny. Odpisałam u siebie i namiary wysłałam na priv.
Ja też chciałabym w tym roku mieć skrzynie, ponieważ moje płotki wilkinowe już się rozłożyły. Mój M. obiecał, że mi zrobi takie skrzynie. Zobaczymy czy zdąży do wiosny .

Dziękuję xza namiary. To zobaczymy kto będzie miał skrzynie, ja czekać nie będę jak nie będzie sadzę w gruncie, a rzodkiewkę jak tylko się zrobi w miarę bez mrozów może pod koniec lutego.
Na razie zima i nie ma sadzenia.
Ale, ale skrzynie można by robić

pozdrawiam
mira 21:47, 21 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
A Alinka z ogrodu u stóp klasztoru wyrzuciła u siebie te drewniane skrzynki. Miała problem z utrzymaniem odpowiedniej wilgoci.

No w 2015 utrzymać wilgoć gdziekolwiek to nie było możliwe zwłaszcza na podwyzszeniu. Ja będę mieć takie niskie, skrzynie to za dużo powiedziane.
Myślę , ze podwyższone grządki mają jednak przewagę, nie wiadomo jakie lato się nam trafi.
mira 21:55, 21 sty 2016

anabuko1 napisał(a)
Przepiękną i kolorową jesień miałaś tam u siebie
Schody mnie urzekły I widoki opodal
Śliczne lilie, liliowce i horki, to co i ja lubię

Tak, kolorowo było tej jesieni, ja lubię jesień i te kolory.
Cieszę się że lubimy podobnie. Liliowce mam 2 nowe z ub roku i czekam na ich kwitnienie, miały kwiatki bo takie kupowałam kwitnące no ale posadzone po 1 sezonie powinny cieszyć jeszcze bardziej - to jest to co uwielbiam.

o znalazlam po jednym kwiatku, a stare liliowce w ub sezonie miałam kiepskie wiec teraz muszę im więcej dać kompostu i wody

mira 21:58, 21 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
No to się bezie działo: żywopłot i rugosa .

Znam ten sposób z ogrzaniem ziemi na oborniku końskim. Też tak zrobię.

I ja dumam nad inspektem, tylko mamy konflikt z M. w sprawie lokalizacji; mus dokupić ary ale sąsiad nie chce sprzedać. Pójdę do niego jeszcze raz (na przednówku).

a może Ci wydzierżawi, zawsze można przenośny inspekt postawić,

zywopłot i rugosa to efekt za 5 lat dopiero, oby suszy znów nie było,
i oby tylko takie konflikty były
mira 22:03, 21 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

Nigdy nie miałam mszyc na buku.Podczytuję ostatnio często.Pozdrówka.

A ja mam co roku.
Dziś zastanawiałam się jak tam po suszy Twoje rh się mają, niby coś śniegu sypnęło ale długo nie było opadów w zasadzie nie pamiętam kiedy był deszcz.

Porobiłam miseczki dla ptaszków i rozdałam ale nie wiem jak im smakuje

mira 22:13, 21 sty 2016

Połowa stycznia się śmigła, druga też przeleci.

Wreszcie zrobiłam inwentaryzację nasion. Miłe zajęcie, uwielbiam nasionka.
Mam ich dużo bo nie wysiewam dużo więc co kupiłam w roku ub to mam.

Warzywa to będą moje pierwsze wysiewy troche sie martwię bo jak koperek mi nie wyjdzie ...albo rzodkiewka ...

kwiatków jak zawsze wysiewam sporo i niewiele z tego jest.Ale w tym temacie jestem nie do zdarcia.
Będę siać
cynie,lwie paszczki, lubiny, cleome, dalie
a w części dzikiej chcę słonecznik wysiać w długim pasie.

Przypomniało mi się

moja szwagierka kiedyś zapragnęła mieć cały szereg słonecznika, tak by siedziała na leżaku i sobie na nie patrzyła.
Ogrodniczka z niej nie jest. Ale wysiała. Słoneczniki urosły nawet ładne i zgadnijcie co jej pokazały ?

nie mam słoneczników
ale zostawiam słoneczną fotkę

pozdrawiam