Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:54, 25 lut 2016

jola_antoszczyk napisał(a)
Dzień dobry! Bardzo dziękuję za miłe słowa,mogę to uczynić dopiero dzisiaj wczoraj miałam problem z logowaniem.Wątku nie założę przynajmniej na razie,brak czasu to raz,a dwa to nie wiem jak się za to zabrać.Wystarczą mi piękne widoki z waszych ogrodów.A to dla Ciebie .

Bardzo dziękuję za bratki - uwielbiam i czekam na ten czas kiedy u mnie zagoszczą.
Na czas nic nie poradzę, a ponadto trzeba:
1/ wymyślić nazwę wątku
2/ zrobić pierwsze wpisy
3/wkleić kilka fotek i poleci
najlepiej rozpocząć jeszcze teraz póki ogród tak nie wzywa

pozdrawiam
mira 22:07, 25 lut 2016

tulucy napisał(a)
Chciałam się oficjalnie przywitać po przebrnięciu po cichu przez cały wątek - będę zaglądać, bo to jeden z moich ulubionych kwiatowych - wzór do naśladowania,
pozdrawiam

Witaj !

dzięki za miłe słowa, brak mi słów z tym naśladować - lecę do Ciebie zajrzeć
ja w tym roku czekam na pracę w części zwanej jagodnikiem z warzywami i ziołami i tam się zakopię z moimi nasionkami jeśli się nie utopię w blocie

lipiec na przywitanie i czas odpoczynku w ogrodzie i czas stukania słoikami w kuchni

zawsze się jakiś nieplanowany zakup trafi

mira 22:13, 25 lut 2016

margaretka3 napisał(a)
Jeśli dałaś z ligniną, to ona utrudni rozdzielanie siewek przy pikowaniu. Bo przy próbach siłowego wyciągania korzonków z ligniny niestety korzonki się uszkodzą. Może nożyczkami uda się pociąć ligninę wokół siewek?

Bardzo dziękuję za te informacje, no przecież z ligniny wyciągnąć korzonki - klepię się w głowę,
sprawdzenie kiełkowania to jedno a wysiew to drugie i tak powinno być

może lepiej namoczyć nasiona na dzień i takie wysiewać - to przyspieszy kiełkowanie tylko czy trzeba przyspieszać - teraz jeszcze nie

muszę się zastanowić co siać dalej bo jutro dobry dzień
karczochy mi kiełkują i się cieszę, groszek pachnący bardzo nierówno będę siać ponownie

mira 22:19, 25 lut 2016

Mala_Mi napisał(a)
Boziu, ale nasionek.... ja posiałam pomidory.. a jeszcze paprykę trzeba.. a ja chęci nie mam.

Te zawalone w domu wszystkie miejsca z dostępem do światła przerażają. Wnuki doszły i nie wyobrażam sobie jak pogodzić te nasionkowo z dziećmi. Teraz bym inaczej usytuowała dom.. by było światło w domu.. dużo parapetów...

A z drugiej strony odpadnie mi problem gdzie posadzić to co nasiałam

Zauważylam że chęci Ci się ograniczyły ale nowe obowiązki doszły.
Pogodzić wnuki z nasionkami to trudne zadanie i znam temat.
Parapety zawalone w domu to ciężka sprawa najlepiej mieć takie miejsce choćby ze stołem przy oknie bo jednak jakiś czas te don.iczki postoją

Inna sprawa gdzie posadzić ja chyba wiem albo mi się wydaje - mam inny problem kiedy i jak przygotować teren gdzie to będzie rosło

mira 22:23, 25 lut 2016

Jana napisał(a)
pozachwycałam się zdjęciami i nasionka bardzo ładnie wzeszły, z tą ligniną nie pomyślałam, może też spróbuję Miro - moja teściowa sadzi zgodnie z fazami księżyca - kupuje taki kalendarz ogrodniczy na cały rok (w kiosku) i się tego trzyma co kiedy wysiewać, podobno wg niej działa

No proszę czyli jednak dobrze się trzymać faz - więc przed nami siewne dni

Z tą ligniną nie jest dobry pomysł - ja tylko sprawdzalam siłę kiełkoania, bo wreszcie chcę wiedzieć gdzie problem jak nic mi nie wychodzi z siania - obwiniałam jakość nasion a tak to już wiem że ja kiepsko działam - przeważnie przelewam
tulucy 22:29, 25 lut 2016

I pomyśleć, że kiedyś tak mi się liatra nie podobała, że oddałam sąsiadowi wszystko... a teraz zamówiłam w bylinowym i czekam na dostawę kiedyś tam...
mira 22:31, 25 lut 2016

A teraz coś z nowości

obłowiłam się kwiatowo
pomarańczowo

mira 22:34, 25 lut 2016

tulucy napisał(a)
I pomyśleć, że kiedyś tak mi się liatra nie podobała, że oddałam sąsiadowi wszystko... a teraz zamówiłam w bylinowym i czekam na dostawę kiedyś tam...

zamówiłaś co? bulwki czy doniczki, ja w ub roku upolowałam tanio wielki worek bulwek liatry i sadziałam jakoś 20 marca bardzo wcześnie i było ok.

Kolor liatry trudny trochę do pomarańczu chyba ok,
a ja kiedyś białe oddałam
mira 22:38, 25 lut 2016

a teraz fioletowo też się obłowiłam

fiolet z pomarańczem będę mieć na rabacie zobaczyzmy jak to wytrzymam

mira 22:41, 25 lut 2016

Pozdrawiam wszystkich ogrodników
czekamy na dobre dni w ogrodzie bo ilość cięcia się kumuluje
a ilość dni do pracy w ogrodzie się minimalizuje