Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mirkaka 11:17, 23 lut 2016

mira napisał(a)

Prace w ogrodzie u mnie to takie porządkowe więc jak najbardziej się przydało a te chwile w słonku bajeczka.
Zalipianki oczywiście choć dawno nie byłam - właśnie trzeba na listę

Pelargonie są niezawodne i zawsze choć jedną warto mieć.

Nie poznałaś nie wiem czy masz - To Rosarium Uetersen
Długo miałam mieszane uczucia ale chyba się polubiłyśmy, a jak wreszcie się okaże że dobrałam odpowiednie towarzystwo w postaci stachys to będzie super. Podsadzałam przywrotnikiem i jakieś inne i źle, dobrze by tez pasował biały powojnik i o tym myślę

Uetarsen też mam , przesadzałam ją bo na starym miejscu łapała rokrocznie jako pierwsza mączniaka. Może na nowym lepiej się dostosuje. Róża jest piękna, tylko ten mączniak. Nie zdążyła rozkwitnąć a ja musiałam jej obcinać porażone pędy z pąkami
Agania 12:34, 23 lut 2016

Ja lubię wiosnę bardziej zawansowaną, ale kiełkowanie też uwielbiam, wysiew planuję dopiro po 8 marca, bo nas nie będzie, ale nie taką skalę jak u Ciebie, za to trzymam kciuki
Nacieszyłam oczy kolorami...ach jak pięknie pokazany ogród i kolekcje nasionek
jola_antoszczyk 17:41, 23 lut 2016

Dzień dobry! Bardzo dziękuję za miłe słowa,mogę to uczynić dopiero dzisiaj wczoraj miałam problem z logowaniem.Wątku nie założę przynajmniej na razie,brak czasu to raz,a dwa to nie wiem jak się za to zabrać.Wystarczą mi piękne widoki z waszych ogrodów.A to dla Ciebie .
tulucy 23:20, 23 lut 2016

Chciałam się oficjalnie przywitać po przebrnięciu po cichu przez cały wątek - będę zaglądać, bo to jeden z moich ulubionych kwiatowych - wzór do naśladowania,
pozdrawiam
margaretka3 23:29, 23 lut 2016

Miro, do doniczki daj pęknięte nasionka, jak najszybciej, nawet o czwartej nad ranem Chodzi o to, żeby korzonki nie zagłębiły się w ligninę, bo wyciągając je, łatwo można uszkodzić i siewka może paść.
Nawet kiełkowanie nasion ogórków tak przyspieszałam, podkiełkowane na ligninie dawałam do gruntu i wszystkie urosły (pierwszy wysiew prosto do gruntu padł po ulewach, więc potem się spieszyło).
margaretka3 23:48, 23 lut 2016

Jeśli dałaś z ligniną, to ona utrudni rozdzielanie siewek przy pikowaniu. Bo przy próbach siłowego wyciągania korzonków z ligniny niestety korzonki się uszkodzą. Może nożyczkami uda się pociąć ligninę wokół siewek?
Mala_Mi 22:06, 24 lut 2016

Boziu, ale nasionek.... ja posiałam pomidory.. a jeszcze paprykę trzeba.. a ja chęci nie mam.

Te zawalone w domu wszystkie miejsca z dostępem do światła przerażają. Wnuki doszły i nie wyobrażam sobie jak pogodzić te nasionkowo z dziećmi. Teraz bym inaczej usytuowała dom.. by było światło w domu.. dużo parapetów...

A z drugiej strony odpadnie mi problem gdzie posadzić to co nasiałam
Jana 22:16, 24 lut 2016

pozachwycałam się zdjęciami i nasionka bardzo ładnie wzeszły, z tą ligniną nie pomyślałam, może też spróbuję Miro - moja teściowa sadzi zgodnie z fazami księżyca - kupuje taki kalendarz ogrodniczy na cały rok (w kiosku) i się tego trzyma co kiedy wysiewać, podobno wg niej działa
mira 21:32, 25 lut 2016

mirkaka napisał(a)

Uetarsen też mam , przesadzałam ją bo na starym miejscu łapała rokrocznie jako pierwsza mączniaka. Może na nowym lepiej się dostosuje. Róża jest piękna, tylko ten mączniak. Nie zdążyła rozkwitnąć a ja musiałam jej obcinać porażone pędy z pąkami

I to jest dowód na to że róże w naszych ogrodach mają różne warunki i nie zawsze spełniają podstawowe opisy. Aż obejrzałam jak wygląda mączniak róż
jestem ciekawa co sprawi przesadzenie - będę się dopytywać

zabawa różami w czerwcu

pozdrawiam
mira 21:49, 25 lut 2016

Agania napisał(a)
Ja lubię wiosnę bardziej zawansowaną, ale kiełkowanie też uwielbiam, wysiew planuję dopiro po 8 marca, bo nas nie będzie, ale nie taką skalę jak u Ciebie, za to trzymam kciuki
Nacieszyłam oczy kolorami...ach jak pięknie pokazany ogród i kolekcje nasionek

A ja z kolei lubię bardzo wczesną wiosnę, przedwiośnie nawet czas zanim krokusy zakwitną - cudny zapach ziemi wszystko co powinno kiełkuje, jest szaro, mokro ale jakby dudni - uwielbiam

później przymykam oczy na jaskrawość kolorów a kwietnia nie wiem dlaczego najbardziej nie lubię - jestem wtedy w ogrodzie zawsze podenerwowana że z niczym na czas nie mogę zdążyć

a to coś nie obcięte, a to nie nawiezione, kanciki już od miesiąca czekają, coś nie wysiane, a to co wysiane właśnie deszcz załatwił, z przesadzaniem znów się spóźniłam i już za późno, i znów nie rozmnożyłam czegoś, no stale nerwy
a na dodatek to jaskrawe światło

a tak czekamy na wiosnę