Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Welka 18:20, 12 gru 2012

mira napisał(a)
zima niech zostanie za oknem
ja teraz jestem na etapie tego co na parapecie - więc urokliwa peperonia

Witam!
Ładne to coś doniczkowe, nawet bardzo ładne. Muszę poczytać czy będzie chciało u mnie mieszkać
Pozdrawiam
Mala_Mi 19:27, 12 gru 2012

Ania - nie wiem czy dobrze zrozumiałam - to mam mieć nadzieję, że raz jeszcze mi zakwitnie hipeastrum ? nie mam doświadczenia - po kwitnieniu cebulę chcę przechować - więc jak przekwitnie co zrobić - musi mieć odpoczynek ?

Oczywiście, że zakwitnie Jak przekwitnie podlewasz, ale tak oszczędnie , by cebula nie zgniła... można do podstawki.... ja tak ociupinkę po bokach, a nie po cebuli...
Jak zacznie żółknąć to ograniczasz podlewanie i przestajesz podlewać, możesz wynieść nawet do ciemnego i chodnego pomieszczenia... W pewnym momencie zobaczysz, ze zbiera się to do życia... wtedy zaczynasz podlewać Możesz dodać jakiego florowitu...
To kolejne kwitnienie.... nawet mi się udało ...
Celina 09:10, 14 gru 2012

Ty u mnie, a ja tu kukam
Odpowiem u Ciebie:
Jutro, placek po cygańsku
Dziś przy piątku,kotlety z jajka i jarzynki na ciepło ( marchewka, cebulka, po,pietruszka plus przyprawy:
mira 20:51, 14 gru 2012

Ewelinko to peperonia teoretycznie bez dużych wymagań - ważne kupić nie przemarznięty egzemplarz

Ania dzięki tak zrobię - w najnowszej Magnolii jest o pielęgnacji hipeastrum i jest tez ten piekny biały - pełny

Celinko dzieki widze że od roślin nie możesz się oderwać

pozdrawiam wszystkich zaglądających i tych w wirze przygotowań
już mi przekwita więc zamieszczę jeszcze zdjęcia z jego świetności

eliza3 21:03, 14 gru 2012

Ale u Ciebie dużo kwiatków, miły odpoczynek dla oczu... peperonia interesująca, to roślina cebulowa? Trochę przypomina cyklamen.
mira 23:00, 14 gru 2012

Peperomia to nie jest roślina cebulowa, chyba kłacza, bo piszą że jest łatwe rozmnażanie przez podział
najważniejsze jest stanowisko i odpowiednie podlewanie - czyli w sam raz czyli jak zawsze z wszystkim
Liście może odrobine przypominają cyklamen,jest bardzo wiele odmnian peperomi i na pewno widziałaś.
W każdym razie sympatyczna roslina i nie nalezy do gigantów.
Mala_Mi 23:04, 14 gru 2012

Ognista czerwień - równowaga dla bieli za oknem
mira 23:10, 14 gru 2012

Aniu biel chyba topnieje a było pięknie teraz już -1

Richie 23:22, 14 gru 2012

Mira ale piękne i sympatyczne kolory u Ciebie.
Dlaczego nie bierzesz udziału w konkursie?
mira 23:25, 14 gru 2012

no właśnie doszłam do wniosku, że kolor czy w ogrodzie czy teraz na parapetach lubię,
a na konkurs jeszcze mam parę godzin trzeba zrobić porządki - czekam aż się ociepli