Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 23:20, 14 maj 2018

Katkak napisał(a)
Mireczko u mnie też sucho, ale ma być deszcz . Lubczyk też lichy u mnie w tym roku, ale po macoszemu traktowany, bo zapominam o nim i radzi sobie chłopina jak może . Piwonie u mnie dopisują, ale cisy mam całe w tarcznikach, jutro chemią polecę, nie ma rady. Ja do cięcia mam klona dzikusa.

No ma być.
Lubczyk też chyba tak ciepło w kwietniu nie lubi - u mnie było chyba ze 3 tygodnie po 30 stopni.

Piwonie u mnie kiepsko ale te które przesadzałam na jesieni a jedna na rabacie gdzie podlewana ma się lepiej.

Czekam na kwitnienie i na pewno we wrześniu dokupię tylko którą? Szał na piwonie jest.
Katkak 23:24, 14 maj 2018

A ja jakoś nie specjalnie piwoniowa jestem. Te, ktore mam to jeszcze mój teść posadził z 10 lat temu i tak zostały.
mira 23:24, 14 maj 2018

sierika napisał(a)
Susza paskudna, szkoda gadać a w deszcz juz nie wierzę, kilka razy padał
i co? ano w garczkach może z 1/2cm było. Posadziłam na razie ułudkę, reszta czeka a tu tyle rozsad, ilez mozna podlewać? kaktusiarnię założę w ogrodzie.
Tę naparstnicę Vitową podobno można w słonku sadzić, prawda li to?

O to tak jak ja - już się zastanawiałam czy mnie te chmury jakoś omijają czy co?

Ja podlewania mam dość i dziś miałam siać a jakoś takoś doniczkami się zabawiałam.
Naparstnica jest od Vivy a była dla Vity ale cieszę się że poszła w dobre ręce.
Nie wiem ja mam posadzone w słonku porannym i południowym - o właśnie nie wiem czy podlane.
mira 23:27, 14 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wysiewaj marchewkę w jednym rządku z rzodkiewką. To zapobiega zbytniemu zagęszczeniu tej pierwszej. Rzodkiewkę zjada się wcześniej, a marchew spokojnie rośnie. Podwyższone rabaty maja ten feler, że szybko przesychają, za to łatwiej je pielić. Piękny wiosenny bukiecik.
Dosadziłam jednego lilaka.

Tak zrobiłam że siałam rzodkiewkę. Dziś plewiłam w moich skrzyniach - fakt że przyjemnie się plewi ale z tym podlewanie brrr.!

O! a to jakiego? a tam na marginesie na lilaki miałaś blisko i szkoda że się nie wybrałaś.

pozdrawiam
mira 23:30, 14 maj 2018

Katkak napisał(a)
A ja jakoś nie specjalnie piwoniowa jestem. Te, ktore mam to jeszcze mój teść posadził z 10 lat temu i tak zostały.

A wcale się nie dziwię bo one są takie bardziej warzywne jak dla mnie trudne do wkomponowania. Ja zrobiłam sobie szpaler i pozbierałam z ogrodu. Jak kwitną to szał.
Jak będziesz swoje wywalać to rzucaj w moim kierunku - ja mam same darowane i stare odmiany których nazw nie znam. Szukam takiej bardzo ciemniej.
mira 23:59, 14 maj 2018

Obrazki w cenie

Clematis Frau Susane

kamasja drugi rok znowu cos sie dzieje

sylwia_slomc... 00:00, 15 maj 2018

Lilaki nie są wymagające, u nas rosną jak szalone, nasadziłam sporo
Naparstnice te zwykłe od początku mam w pełnym słonku....susza im nie straszna. Ale myślę, że to zależy od gleby jaką mamy
tulucy 09:07, 15 maj 2018

Lilaków nigdy nie podlewałam, no może przy samym sadzeniu
To twardziele. Miałam obok siebie sosnę i lilaka, zgadnij które uciekało od którego ?
Pszczelarnia 10:21, 15 maj 2018

Miro, a jak będziesz w tej szkółce, to kupisz mi 'Massenę' (jego nie mam, choć 'Kardynał' podobny chyba). Pozostałe mam, M. Buchner jest bardzo delikatny (drobniejszy) ale ciemny, taki elegancki, choć u mnie lubi dawać dużo liści silnie rośnie.

Przecież się spotkamy! Będą wakacje! Ta myśl trzyma mnie tylko w kondycji.

Ja mam języczki przy warzywniku i nadejdzie godzina próby: języczki pod zakupionym klonem (dobra informacja o cięciu, bo nie chcę wielkoluda tam) czy dalie w warzywniku?

sierika 20:50, 15 maj 2018

Zacne sadzonki a co to za tajemnicza szkółka z lilakami? jakiś wymarzony może tam czeka na mnie?
Dzisiaj i ja bawiłam się w ogrodzie, rozwoziłam doniczki, patrzyłam, podpierałam i...czekałam na deszcz, spadł ale nie podlewał.