Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Sebek 19:22, 26 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Sebciu dziekuję za rzecznikowanie sama prawda

Polecam się na przyszlość
AgnieszkaW 19:30, 26 lut 2014

Sebek, jak plany na wiosnę? Zmieniasz coś w ogrodzie? Wiem, wiem, głupie pytanie...przecież każdy zmienia...to może zapytam: co zmieniasz?
Sebek 19:35, 26 lut 2014

Dzisiaj jak pisałem zakupiłem sekator i pociachałem hortensje - trochę żal mi ich - były takie ładne....

Teraz jest łyso.,... W prawym dolnym rogu została masa miejsca (na oko 1mx0,5m) na nowe badylki Ale stare co zimują w przechowalniku Uprasza się nie patrzeć na niedobitki bukszpanowe....Muszę je chyba podlać, bo rudzieją z dnia na dzień.....

Jeszcze poproszę o termin stosowania siarczanu magnezu - bo dziś również go zakupiłem Ale intuicja mi mówi, że jak rośliny ruszą to trzeba je nim potraktować....

Na koniec krokus i spadam do obowiązków

Sebek 19:39, 26 lut 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Sebek, jak plany na wiosnę? Zmieniasz coś w ogrodzie? Wiem, wiem, głupie pytanie...przecież każdy zmienia...to może zapytam: co zmieniasz?

Plan na prace wiosenne jest tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1724-u-sebka-czyli-ogrodowych-rewolucji-ciag-dalszy?page=1123

Zmieniam jedynie bylinówkę - ale to zostawiam sobie na lato
Nula 20:13, 26 lut 2014

Sebek napisał(a)

Ukorzeniłem - i to z sukcesem
Tutaj akurat mam fotkę z budowy gabionu - nie mam lepszego zdjęcia , ale to jest dobre na potwierdzenie jak szybko potrafią urosnąć hortensje z jednego patyka
Te z tyłu po lewej ukorzeniłem w 2011 Latem miały po kilkanaście kwiatów

Jednak mają jedną wadę - są okropnie łamliwe....Lepsze są bukietowe
O ich rozmnażaniu poczytaj tu o
https://www.ogrodowisko.pl/watek/68-rozmnazanie-hortensji?page=1

Dzięki Sebciu,pozdrowionka :
Mala_Mi 20:27, 26 lut 2014

Ja jeszcze nie ściałam hortki najładniejszej i traw.. zdobią jeszcze.. niech siedzą jeszcze nie cięte..
kajonka 20:29, 26 lut 2014

witam,
jako nowy forumowicz wpadłam się przywitać. nie byłam w stanie przeczytać całego wątku od deski do deski ale patrząc na zdjęcia muszę pogratulować pięknego ogrodu. Powstało naprawdę wyjątkowe miejsce - i muszę się uczciwie przyznać, że pozwoliłam sobie skorzystać z twojego pomysłu na mini fontannę - mam nadzieję że mi wybaczysz tą kradzież A że tak uczciwie przyznałam się do przestępstwa, to może w nagrodę powiesz mi jaką odmianę żurawki tam posadziłeś - ma niesamowity kolor i daje taki kontrast do kamieni ...
pozdrawiam
Sebek 23:08, 26 lut 2014

Ania - mnie już ręce świerzbiły - a po za tym żal nie skorzystać z takiej pogody - w samym swetrze je ciąłem

Kajonko - zgapiaj ile chcesz - ja oczywiście swoją kulę zgapiłem z realizacji Danusi i tego nie ukrywam - połączenie limonkowych żurawek i konwalników to chyba jedno z pierwszych najbardziej rozpoznawalnych połączeń Danusi
Jednak u mnie nie jest to żurawka Citronelle, ale odmiany Key Lime Pie - ta dobrze znosi słońce i nie przypala się
alinak 23:21, 26 lut 2014

Sebek sekator wypróbowany ? a ja myślałam że to taki mały na tapecie zakupów .
po werbenę to najlepiej przyjedziesz do mnie , bo ktoś musi pomóc w plewieniu ...widziałeś co było w lecie ...rosła nawet w kamieniach ...podejrzewam że jak ci w jesieni wysiała się ...a na pewno się wysiała to będziesz miał łan ,bez wiosennego siewu ...ja już hortensje ukorzeniłam ...zobaczymy co z tego wyjdzie .Sebek zasilasz wrzośce na wiosnę?, bo moje gdzieś słabo w tym roku kwitną ...no chyba że już stare i do wymiany

zapomniałam dopisać że żurawki jak są podgryzione to nie poddawaj się tylko wsadź na nowo do ziemi i oblep dobrze ziemią ...one na 100 zabiorą się dożycia .korzenie puszczają nawet na centymetrowym pędzie . u mnie co roku pożarte i tak robię każda do ręki i od nowa sadzę
Sebek 00:03, 27 lut 2014

Alinko - na plewienie werbeny się piszę Być może u mnie się wysiała, ale w styczniu przekopałem rabatę na której rosła i nie wiem czy wyrośnie...Muszę je mieć i to w większej ilości, bo są przecudne

Wrzośce podlewam florovitem jak dostaje się bukszpanom i cisom, na wiosnę na pewno dostaną azofoskę jak wszystkie rośliny Nie mają u mnie odpowiedniej ziemi, a dość ładnie rosną Choć muszę je chyba pociachać w tym roku, bo nie są gęste Może Twoje wymagają odmłodzenia?

Z żurawek jak pisałem zostało trochę prochu - jedna jeszcze udaje, że żyje i z tą spróbuję, ale wątpię....