monitka
21:20, 24 kwi 2012

Założyłam wątek w dziale ogrodów ale do prawdziwego ogrodu jeszcze bardzo wiele mi brakuje. Mam już rabaty i trochę roślinek na nich (najwięcej bylin) ale sa one za wąskie. Teraz chciałabym poszerzyć rabaty i posadzić rośliny. O ile wiem jaki kształt rabat mniej więcej chę albo jaki mi się podoba to mam problem z rozmieszczeniem i doborem roślin. To sprawia mi największą trudność i w tym temacie liczę na Waszą pomoc.
tak wygląda działka z góry (wjazd od zachodu)
tak proponowany kształt rabat
Nie upieram się że tak ma być
wszystko mogę zmienić bo rabaty są na obrzeżach a jak widać trawy do wycięcia też sporo
Lista roślin które mi się podobają ...(niestety jest na innym komputerze i zamieszczę ją rano
)
Jedyne co wiem że chcę miec u siebie to hortensje. Zakochałam się w tych krzewach jakieś dwa lata temu a po trafieniu na Ogrodowisko ta miłość tylko się pogłębiła dzięki realizacjom Danusi i jej zestawieniom hortensji z trawami
Narysowałam "projekt" rabaty ale ostrzegam że mistrzem rysunku to ja nie jestem
To jest rabata w prawym dolnym rogu pierwszego zdjęcia lub lewym dolnym rogu drugiego zdjęcia. wystawa zachodnio południowa.
1 hortenskja Annabel (mam)
2 miskanty np. zebrinus
3 magnolia Nigra lub Susan
4 platan (mam)
5 różanecznik Cunningham's White
6 drzewo (nie wiem jakie, myślałam o grujeczniku ale nie jestem do końca przekonana)
7 jałowiec płożący (mam)
8 świerk srebrny
9 berberys green carpet
10 modrzew szczepiony pendula
11 dereń, krzewuszka, perukoweic?
12 hortensja Limeligt na przemian z miskantem
brakuje jeszcze wypełnień najniższym piętrem ale nie mam na nie pomysłu...
tak wygląda działka z góry (wjazd od zachodu)

tak proponowany kształt rabat

Nie upieram się że tak ma być

Lista roślin które mi się podobają ...(niestety jest na innym komputerze i zamieszczę ją rano

Jedyne co wiem że chcę miec u siebie to hortensje. Zakochałam się w tych krzewach jakieś dwa lata temu a po trafieniu na Ogrodowisko ta miłość tylko się pogłębiła dzięki realizacjom Danusi i jej zestawieniom hortensji z trawami

Narysowałam "projekt" rabaty ale ostrzegam że mistrzem rysunku to ja nie jestem

To jest rabata w prawym dolnym rogu pierwszego zdjęcia lub lewym dolnym rogu drugiego zdjęcia. wystawa zachodnio południowa.

1 hortenskja Annabel (mam)
2 miskanty np. zebrinus
3 magnolia Nigra lub Susan
4 platan (mam)
5 różanecznik Cunningham's White
6 drzewo (nie wiem jakie, myślałam o grujeczniku ale nie jestem do końca przekonana)
7 jałowiec płożący (mam)
8 świerk srebrny
9 berberys green carpet
10 modrzew szczepiony pendula
11 dereń, krzewuszka, perukoweic?
12 hortensja Limeligt na przemian z miskantem
brakuje jeszcze wypełnień najniższym piętrem ale nie mam na nie pomysłu...