Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

Jag_58 21:58, 02 maj 2014

akanta napisał(a)
Jagódko w/g dyscypliny jaką sobie narzuciłam ,że muszę kupować tylko duże to Southern Comfort pierwsza na liście.Jest wielka a takie na naszych przestrzeniach lepiej się prezentują choćby z daleka no i mniej kasy trzeba wydać.Pokazuję właśnie ją wcześniej przy kamieniu.Duża też jest Georgia Peach,to ta bardziej krwista przy kulkach bukszpanowych.

Zgadzam się z Tobą Aniu ,że duże okazy lepiej się prezentują bo je po prostu widać ,małe giną w większych ogrodach ,obejrzałam tą przy kamieniu ,te co kupiłam to duże okazy ,ale tak pisałam wszystko było przebrane i brałam dosłownie ostatnie sztuki O tych co piszesz to mogłam tylko pomarzyć ,....ale może za miesiąc coś się uda kupić
akanta 22:05, 02 maj 2014

Jagódko ja tu myślę nie o dużych okazach ale o tych z największymi liśćmi,taka jedna sztuka załatwia kilka z tymi o drobniejszych liściach.Tak też i hosty staram się wybierać ,aby szybko pokrywały pow.Podobno mam Empress Wu ,/hosta /dopiero od ubiegłego roku.Ciekawi mnie czy faktycznie sprzedawca był uczciwy bo za klikanaście zł,jeden kieł takiej olbrzymki to nie drogo,uważam.Dopiero wypuszcza pierwszy liść.
Niestety nie zrobiłam jej zdjęcia,jeszcze sprawdzę a na pewno zrobię .

Jag_58 22:19, 02 maj 2014

Aniu to się nie zrozumiałyśmy ,ale oczywiście masz racjęDuże liście załatwiają sprawę i tak jak mówisz widać je z daleka a o to chodzi no i są efektowne
akanta 22:39, 02 maj 2014

Wskoczyłam na wątek o rosahumusie,stosowałaś może ,ja tak.
Jag_58 22:43, 02 maj 2014

akanta napisał(a)
Wskoczyłam na wątek o rosahumusie,stosowałaś może ,ja tak.

Nie Aniu nigdy nie stosowałam ,a ty co o nim sądzisz ,jest efekt po zastosowaniu ,czy pieniądze w błoto?
akanta 22:57, 02 maj 2014

O nie ! nie w błoto.Ja widzę kilka korzyści.Po pierwsze nie jest to chemia.Rozlużniło świetnie moją glebę gliniastą /jest teraz jak po proszku do pieczenia pulchna/.Rośliny mają piękne liście takie wybarwione.Najbardziej to widzę po różach aż się zdziwiłam jak błyszczą i tak jakby podbarwione wiśnią ,pewnie dużo żelaza on ma.Zastosowała 1 op./kg na cały ogród to 70 zł.Jestem bardzo zadowolona.Ziemia mi się nie ubija i plewienie już nie jest taką mordęgą jak dotychczas.No przyjżyj się tej róży.
Mathildis 23:01, 02 maj 2014

Tak, duże liście i kilka sztuk jednego gatunku obok siebie daje efekt na dużej przestrzeni, aczkolwiek czasami nie można się oprzeć pokusie ... i kupuje się to co wpadnie w oko a nie będzie pasować do naszych ogrodów
Jag_58 23:05, 02 maj 2014

Aniu to świetnie ,dzięki za info ,czyli warto kupić,muszę podpowiedzieć mojej córce bo oni maja nieciekawą glebę pewnie by im się po tym poprawiła struktura ,jeszcze raz dzięki Aniu ,a teraz smykam do łóżeczka ,życzę Ci dobrej nocki i miłego spędzenia wolnego czasu
Jag_58 23:06, 02 maj 2014

Mathildis napisał(a)
Tak, duże liście i kilka sztuk jednego gatunku obok siebie daje efekt na dużej przestrzeni, aczkolwiek czasami nie można się oprzeć pokusie ... i kupuje się to co wpadnie w oko a nie będzie pasować do naszych ogrodów

Święte słowa ,ja tak często mam
akanta 23:09, 02 maj 2014

Mathildis napisał(a)

Ogrodnik całe życie się uczy i nie raz powie a po co ja to kupiłam... są chwile słabości no i braku tej konsekwencji,trudno.Nie szkodzi,w ogrodzie można wszystko naprawić ,oddać ,przesadzić albo nowe kupić.