Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Wafel 22:49, 24 cze 2026

Jola masz "1000" Gratuluję wypasionego wątku! Jednego z pierwszych, które zaczęłam czytać
mirkaka 08:50, 25 cze 2026

Cudnie, róże zaczynają kwitnąć, są piękne i zdrowe Ale nie wszystkim zrobiłaś portrety? Czyżby jeszcze wszystkie nie zakwitły?
W balii zostawisz roślinki w doniczkach czy tak są teraz tymczasowo?
A gdzie Sibelius?
LIDKA 09:01, 25 cze 2026

Piękne i bardzo pełne rabatki . Dopieszczone bardzo i jak dużo donic przy tarasie .
MartaCho 09:41, 25 cze 2026

Właśnie też zwróciłam na to samo uwagę, co Lidka, piękne i pełne. Muszę stanowczo więcej posadzić, żeby puste miejsca zasłonić. Pięknie u Ciebie Jolu i 1000 gratuluję również!
asica 10:52, 25 cze 2026

Joku napisał(a)
Poza tym nadal dużo zieleni w różnych odcieniach, kształtach i formach.

Jolu Twój ogród jest pełen inspiracji dla bardziej zacienionych miejsc.
Sesleria ma piękny kolor. U mnie pod drzewem jest jakaś ciemniejsza.

Co to za piękność na drugiem zdjęciu. Googluje mi Epimedium Rubrum?
Ewa777 10:55, 25 cze 2026

Jolu, gratulacje 1000
Pięknie u Ciebie. Też zwróciłam uwagę na tę jarzmiankę.
Wygląda na to, że kwiaty masz w ogrodzie w kolorze różowego, niebieskiego i fioletu.
Moje róże Burgundy Iceberg niestety padły mimo wymiany ziemi. Ale już zamówiłam nowe.
basia3012 11:06, 25 cze 2026

Joku napisał(a)
Pełnia lata, o poranku , najfajniejszy dla mnie okres w ogrodzie

Jolu, piękny, kwitnący ogród. A zacytowane zdjęcie, mimo, że bez koloru to wcale nie jest gorsze od tych z kolorem. Jest piękne i delikatne.
mirkaka 12:07, 25 cze 2026

Joku napisał(a)
[img

czy to Angela i powojnik Westerplatte? Też go mam, jest piękny
Ciekawa jestem jak wielka Angela będzie u Ciebie
Joku 17:46, 25 cze 2026

Daga, to jest szałwia Amistad. Mało prawdopodobne żeby przetrwała zimę, miałam ją już chyba 2 razy. Podobnie nie przetrwały inne odmiany szałwii, mam na myśli te nowe bo szałwia omszona wiadomo, zimuje bez problemu. Próbowałam ukorzeniać jesienią sadzonki i zimować na najchłodniejszym parapecie w domu. Wypuściły korzonki ale powaliły je choroby grzybowe. Pamiętam że Kasia Bellingham w ten sposób miała nowe egzemplarze na następny rok. Ale ona ma wypasioną szklarnię, inspekt więc jej łatwiej.

Asiu, ano jarzmianka tylko mało podobna na zdjęciu do jarzmianki .
Dziękuję .

Mirka, część róż nie przetrwała - Cardinal Hume, Lavender Ice ku mojemu żalowi bo bardzo mi się podobały. Powaliła je w zeszłym roku jakaś choroba. Nie wiem co to było, zaczęły czernieć podstawy pędów i stopniowo zamierały. Straciłam wszystkie róże w donicach, na wiosnę. Kilka mam takich które ledwie wystają nad ziemię, chyba ruszą, mają nawet malutkie pączki. Sibeliusa zapomniałam uwiecznić.
Na zdjęciach jest Angela, te kwiaty są na wysokości ok. 30 cm . ale są też wyższe pędy, dopiero w pączkach. Mam nadzieje że Angela urośnie bo bardzo mi się podoba. Powojnik natomiast to raczej Warszawska Nike, ma "grubsze" płatki niż Westerplatte. Powojniki też kocham
Joku 18:04, 25 cze 2026

Lidka, Marta, rabatki strasznie "spuchły" po ostatnich deszczach. Aż mnie to zaczęło straszyć bo mamy przecież dopiero niecałą połowę sezonu. A gdzie miejsce na resztę?
Skupisko donic jest w przejściu z boku domu, mamy taki przedłużony podjazd. Byłoby fajne miejsce np. na warzywnik ale betonu pod kostką nie da się wywalić. Zresztą M chyba na zawał by zszedł .
Marta, największą zaletą gęstego sadzenia jest niemal całkowity brak chwastów. Ale w razie potrzeby trudno coś zrobić bo nie ma gdzie stopy postawić.

Asiu (Asica) moja sesleria rośnie na słońcu dlatego ma taki zielono - żółtawy odcień. To ostatnio jedna z moich ulubionych traw, oprócz hakonki.
Epimedium kupiłam bez nazwy, strasznie wigorne. Zaczęło się panoszyć na boki. Muszę go wydać bo obawiam się że nad nim nie zapanuję. Może chcesz trochę . Kwitnie na pomarańczowo - ceglasto. Gdzieś widziałam podobne, było oznaczone jako Orangekoenigin.

Ewa777, dziękuję. Z kolorami trafiłaś, później jest więcej żółci. Efekt raczej przypadkowy niż zamierzony. Moją Burgundy tez pożegnałam, też planuję odkupić.

Basiu, akurat na rabatę padało poranne słońce dodając jej wdzięku . Odcienie zieleni ładnie wychodzą na zdjęciach, tak zauważyłam.