Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

mirkaka 10:45, 11 cze 2026

Joku napisał(a)
Odpowiadam na raty, z doskoku - przepraszam za chaos w odpowiedziach.

Tymczasem od kilku dni popaduje, wszystko ruszyło z impetem. Wczoraj próbowałam upchnąć w wolnych skrawkach ziemi podhodowaną fasolkę pnącą. Oj, ile się namęczyłam . Kilka tygodni temu wykopałam ledwie zipiącego powojnika górskiego. Ani razu nie zakwitł, zawsze wykończyły go wiosenne przymrozki. Widzę że zaczął rosnąć w tymczasowej doniczce. I teraz mam problem bo zupełnie nie wiem gdzie mu znaleźć miejsce.

Posadź go przed wjazdem po lewej stronie, niech się pnie po ogrodzeniu z sąsiadem, będzie wielki ale na ogrodzeniu się zmieści, chyba że je zbytnio obciąży?
Albo posadź pod domkiem ogrodnika, żeby wspiął się na jego dach

Jola pokaż balię " oczko" ciekawa jestem jak obsadziłaś?
Widoczki ogrodowe śliczne Pięknie masz Jolu

Kordina 19:02, 11 cze 2026

Joku napisał(a)
Poza tym nadal dużo zieleni w różnych odcieniach, kształtach i formach.

Właśnie zakątki zielone też przyjemne, faktury i odcienie Fajnie wygląda ten z paprociami
ajka 19:25, 11 cze 2026

Joku napisał(a)
Poza tym nadal dużo zieleni w różnych odcieniach, kształtach i formach.

Joku czy to jest epimedium? Ile tam jest sadzonek? Bo trochę się wystraszyłam. Czy ono aż tak się rozrasta?
Joku 20:34, 11 cze 2026

Ewa, sama robisz mieszankę podłoża do sadzenia? Ja idę na łatwiznę, sadzę w tym aktualnie mam . Przypomniałaś mi że powinnam powkładać pałeczki nawozowe do doniczek.

Iza, ogród dziękuje. W moim rejonie pada co jakiś czas, ogród odżył a ja przestałam się denerwować z powodu suszy.

Mirka, o obydwu miejscówkach myślałam. Fajnie byłoby przy szopce ale wiosną w tej części są zastoiska mrozowe, zresztą on rósł w pobliżu przy płocie i nie dał rady. Myślałam że bluszcz będzie go osłaniał ale niestety nie. O płocie też myślałam ale niedawno wywaliłam stamtąd jedno pnącze które rosło jak wściekłe, powojnik ma chyba większy wigor. Dzięki za pomysły, dumam dalej.
Balia w trakcie tworzenia, póki co czekam na rośliny .

Bożena, ale trochę koloru w ogrodzie musi być . Wtedy jest weselej .

Aniu tak, to są epimedia. To na pierwszym planie rośnie w tym miejscu od początku tworzenia ogrodu czyli ponad 10 lat. Zrobił się strasznie twardy kożuch korzeni, trudno nawet wbić widły. Ale jest bezobsługowe. Natomiast to wyższe ma bodajże 3 lata. Kupione jako okaz w niewielkiej doniczce albo 2 egzemplarze, nie pamiętam. Wygląda na szybko rosnące. Muszę go eksmitować bo zarośnie sąsiadów. Szukam chętnych na sadzonki .

hankaandrus_44 21:34, 11 cze 2026

Piękna zieleń u Ciebie. Ja swojej nie oglądam, przelotne deszcze mnie cieszą, ale oglądać swoją może jutro będę;
Ewa777 06:54, 12 cze 2026

Jolu, ja mam 4 paprapety skrętników, więc przygotowuję im sama mieszanke podłoża. Przy kilku kwiatkach to się nie opłaca.
Bardzo mi sie podoba ta Twoja misa ozdobna na postumencie. Śliczna jest.
mirkaka 09:37, 12 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Bardzo mi sie podoba ta Twoja misa ozdobna na postumencie. Śliczna jest.

No właśnie, mnie też, jest świetna, z klimatem

Jola u mnie powojnik górska rośnie przy południowej ścianie, póki co nie przemarza Ale ja się zastanawiam czy go nie wyciąć, strasznie długo śmieci mi na tarasie po kwitnieniu, najpierw płatki opadają, potem pylniki, takie małe puszki, wszystko nosi się się do domu Natomiast oglądam go rzadko, tylko jak idę na spacer, przez chwilkę Więc to taka rzadka przyjemność
Tak więc odradzam sadzenia przy tarasie
mirkaka 09:39, 12 cze 2026

Joku napisał(a)

Natomiast to wyższe ma bodajże 3 lata. Kupione jako okaz w niewielkiej doniczce albo 2 egzemplarze, nie pamiętam. Wygląda na szybko rosnące. Muszę go eksmitować bo zarośnie sąsiadów. Szukam chętnych na sadzonki .

No ja jestem chętna na te pomarańczowe
sylwia_slomc... 13:12, 12 cze 2026

Joku napisał(a)
Kwitnie przetacznik Blue Mirror od Mirki

Zakwitła pierwsza róża, róża sinawa. Kwiaty ma niepozorne, pojedyncze, szybko opadające ale bardzo podoba mi się jej oryginalny kolor liści i jesienią czerwone owoce.

Przetacznik śliczny, a róża z daleka mnie zmyliła myślałam, że to bez czarny Eva