Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

LIDKA 21:51, 08 cze 2026

Te dwa kadry mnie urzekły bardzo.
Jola masz przepiękne widoczki .
Alija 22:40, 08 cze 2026

Jolu, cudne widoczki, masz piękny ogród. Róża sina ogromna, mnie też bardzo podoba się kolor jej liści, serduszka też wielka, moja niestety padła po przesadzeniu , wieczornik też świetny. Pięknie wszystko rośnie.
Bee 07:55, 09 cze 2026

Joku napisał(a)

Serduszka dość długo trzyma liście, mniej więcej do jesieni. Rośnie w kącie ogrodu, ma towarzystwo innych roślin więc brak liści za bardzo mnie nie drażni. Problemem staje się jej wielkość, zaczyna zagłuszać sąsiadów.

A ja myślałam, że one zawsze zasychają po kwitnieniu jak się zaczynają upały bo moja Alba tak robi. Wycinam ją wtedy i robi się puste problematyczne miejsce. Może to kwestia braku podlewania?
antracyt 08:29, 09 cze 2026

Joku napisał(a)

Nie dziwię się, że ją lubisz
Wszystko w niej gra. Drobne kwiatki, kolor i kształt liści, pokrój.
Bardzo dorodny okaz
A co z zapachem?
Joku 08:31, 09 cze 2026

Beata, być może zależy to od odmiany lub stanowiska. Moja rośnie w cieniu, dociera do niej bardzo mało słońca.
Ewa777 19:22, 09 cze 2026

mirkaka napisał(a)
Piękny ogród, roślinki bujnie i zdrowo rosną
Czy ten wieczornik pachnie? Jeśli tak, a miałabyś gdzieś maleńką sieweczkę to mogłabyś mi odsadzić? U mnie rozsiewa się złocień Maruna, jest piękny w masie ale nie pachnie
Hoja i skrętnik ładnie rośnie, ja do skrętników straciłam serce, za duże miały liście

Ze skrętnikami przedobrzyłaś sadząc je w kompoście. One nie lubią mocnego nawożenia. Wtedy idą właśnie w liście. Ziemię musza mieć przepuszczalna.
Ewa777 19:30, 09 cze 2026

Joku napisał(a)

Ale piękny busz się u Ciebie zrobił. Lubie takie widoczki
Joku 19:39, 09 cze 2026

Odpowiadam na raty, z doskoku - przepraszam za chaos w odpowiedziach. Mam nadzieję że nikogo nie pominęłam.

Lidka, cieszy mnie że się podoba. Mnie ta bujność również .

Alu, w końcu wszystko rośnie. Aż mnie przeraża ta bujność bo miejsca mało i jedno włazi na drugie.

Zuza, nie pachnie, sprawdzałam. Ale i tak ma tyle uroku w sobie .

Ewa, ja w tym roku nie przesadzałam skrętników, ograniczyłam się do wciśnięcia pałeczek nawozowych do doniczek. Widzę że nie bardzo im służy moje lenistwo bo kwitną słabiej i liście maja jakby niedożywione. Więc pewnie jest coś na rzeczy w tym co piszesz o sadzeniu w kompoście. Masz nadal swoje skrętniki?

Tymczasem od kilku dni popaduje, wszystko ruszyło z impetem. Wczoraj próbowałam upchnąć w wolnych skrawkach ziemi podhodowaną fasolkę pnącą. Oj, ile się namęczyłam . Kilka tygodni temu wykopałam ledwie zipiącego powojnika górskiego. Ani razu nie zakwitł, zawsze wykończyły go wiosenne przymrozki. Widzę że zaczął rosnąć w tymczasowej doniczce. I teraz mam problem bo zupełnie nie wiem gdzie mu znaleźć miejsce.
Ewa777 12:32, 10 cze 2026

Skrętniki nadal mam u siebie. Jedne rosną lepiej inne trochę słabiej. Też nie przesadzam ich co roku. Staram się robić to co 2 lata. Chyba, że któryś się rozrośnie za bardzo i wtedy przesadzam go co roku. Jako podłoża używam mieszanki ziemi torfowej, perlitu i włókna kokosowego. Stosuję zasadę wszystkiego po pół - słońca, nawozu, wody.
Basilikum 14:30, 10 cze 2026

Piekny letniej ogrod u Ciebie

U nas wreszcie troche pada. Niemożliwa ta tegoroczna susza