Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

hanka_andrus 16:09, 12 paź 2013

Grusz nie żałuj,Ile możecie zjeść we dwójkę? 5- 10 kg Obejdziesz się bez drzewa, Klona palmowego nabądź! Będzie cieszył oko,i liście do zbierania nie będą ciężkie. Pozdrawiam.
Joku 17:55, 12 paź 2013

Zgadza się Haniu. My chyba nawet 5 kg nie zjadaliśmy. Nie żałuję tych drzew bynajmniej. A o klonie palmowym myślę. Tylko czy on nie zmarznie na tym wygwizdowie? Miejsce dla niego jest, nawet wiem gdzie .
Melduję: plan minimum na sobotę wykonany. Murek pomalowany. Pomógł M skracając sobie oczekiwanie na obiad . W 10 minut pomalował jeden bok, a mnie na kawałek zeszło chyba 0,5 godziny. Za to dokończyłam w jego tempie
W ogrodzie już smutno i jesiennie. Mało kolorów.
Zdjęcia może jakieś jutro zrobię.
hanka_andrus 18:03, 12 paź 2013

No to Tobie wstawię coś ode mnie. Nasza różyczka.
Joku 18:33, 12 paź 2013

Moja też ma pączki, ale już słabo się rozwijają. W zeszłym roku też tak było. Róża do zdrowych należy, bo większość moich potraciło liście z powodu plamistości. A ona nie.
Czytałam u ciebie że już wróciłaś z działki i o jeżyku. Sąsiadka też wypatrzyła jednego na naszym osiedlu. U mnie natomiast w kamieniach rezydują duże żaby.
Debra 18:33, 12 paź 2013

No tak, zamienić starą polską gruszę na japoński klon )))))
Przecież to nie chodzi o to ile się zjada owoców. Ja miałam w tym roku kilkanaście kilogramów brzoskwiń. Przecież ich nie jem w takich ilościach.
Drzewa owocowe to także piekno, szczególnie w fazie dojrzewania owoców.
No ale to tylko moje zdanie
Joku 18:36, 12 paź 2013

Debro, będę upierać się przy swoim bo tak mnie wpieklały te opadające gruszki. Moje miały raczej niemiecki rodowód, przedwojenny bo to tereny tzw. ziem odzyskanych.
hanka_andrus 21:16, 12 paź 2013

Debro, ja uwielbiam drzewa owocowe, ale kłopot z owocami jak obrodzą zawsze jest. Dziś wracając z ogrodu, widzę że gospodarz na zakręcie jabłka sprzedaje. Po 1 zł , wchodzę, a on mi mówi. "Pieniądz rzecz umowna. Bierz Pani ile chcesz, nie mam co z tym robić, a wyrzucać szkoda". Wzięłam uczciwie za 2 zł, bo tyle jeszcze mogę unieść.Wagi nie miał.
Ja swoje owoce tez rozdaję, kiedyś można było do przedszkoli oddać, a teraz zakaz, sanepid nie pozwala. Owoc musi być atestowany, to nic że gorszy, mniej świeży, ale ze sklepu.

Właśnie skończyłam miesięczną batalię z brzoskwiniami, a teraz pigwowce w kolejce czekają, bo już wszystkie spadły.Szczęście, że grusza w tym sezonie pauzuje.

Bogdzia 21:50, 12 paź 2013

Joku napisał(a)
Zimowity rosną w towarzystwie języcznika, zgadza się Marzenko. Oczywiście w dużym stopniu przez przypadek (było miejsce). Na duże liście wiosną, które zagłuszają rośliny w sąsiedztwie przypadkowo wpadłam na pewien pomysł. Miałam kiedyś sporą kępę, która przez całe lato straszyła pustym miejscem. Posadziłam w sąsiedztwie kocanki, które utworzyły dywanik.Kwitnące zimowity wyglądały w nim bardzo ładnie.
Zdjęcia kiepskiej jakości, niestety

Rosły też w runiance

Jolu cudnie to wygląda. Zrób powtórke w tym ogrodzie.
Joku 21:58, 12 paź 2013

Bogdziu, chyba zrobię, bo ładnie te zestawy wyglądały. Trochę runianki przeniosłam do obecnego ogrodu, ale jakoś marnie mi rośnie, ma za dużo słońca. Muszę poczekać aż krzewy podrosną, wtedy mam nadzieję na zacienioną rabatę.
Debra 22:17, 12 paź 2013

hanka_andrus napisał(a)
Debro, ja uwielbiam drzewa owocowe, ale kłopot z owocami jak obrodzą zawsze jest. Dziś wracając z ogrodu, widzę że gospodarz na zakręcie jabłka sprzedaje. Po 1 zł , wchodzę, a on mi mówi. "Pieniądz rzecz umowna. Bierz Pani ile chcesz, nie mam co z tym robić, a wyrzucać szkoda". Wzięłam uczciwie za 2 zł, bo tyle jeszcze mogę unieść.Wagi nie miał.
Ja swoje owoce tez rozdaję, kiedyś można było do przedszkoli oddać, a teraz zakaz, sanepid nie pozwala. Owoc musi być atestowany, to nic że gorszy, mniej świeży, ale ze sklepu.

Właśnie skończyłam miesięczną batalię z brzoskwiniami, a teraz pigwowce w kolejce czekają, bo już wszystkie spadły.Szczęście, że grusza w tym sezonie pauzuje.

No jest kłopot Ja obrabiałam moje brzoswkienie parę dni, ale teraz mogę rozdawać konfitury
Jak w ubiegłym roku było szaleństwo jabłkowe rozdawałam znajomym jabłka, robiłam musy, syn piekł szarlotki, a jabłka jedliśmy do zimy. Jest sporo przy tym wszystkim pracy, ale ja mam sentyment do drzew owocowych. W sadzie się wychowałam