Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

bogumila 13:33, 11 paź 2013

Joku napisał(a)
To jest chyba Southern Comfort, ma bardzo duże liście i rośnie spora.
Jolu...na pewno SC...u mnie też pięknie rosną...mają olbrzymie liście.
GorAna 13:59, 11 paź 2013

Joku napisał(a)
To jest chyba Southern Comfort, ma bardzo duże liście i rośnie spora.

No to mam taką samą
Pozdrawiam...u mnie dzisiaj sloonecznie ale wieje zimny wiatr
hanka_andrus 17:21, 11 paź 2013

A u mnie słonecznie i wiatr nie za silny. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę.
viva 23:43, 11 paź 2013

Jolu, jak już ślicznie w Twoim nowym ogrodzie, wszystko pięknie się rozrasta i wypełnia rabaty. No i taki nowoczesny układ rabat, super to wymyśliłaś
Joku 12:31, 12 paź 2013

Pozdrawiam weekendowo wszystkich zaglądających. Nie trzeba było dzisiaj zrywać się o 5.30 , teraz snujemy się razem z M leniwie po domostwie. I nadrabiamy zaległości komputerowe.
Plan minimum na dzisiaj: pomalować murek przy tarasie. Wczoraj nabyłam stosowne pędzle, wiaderko farby czeka od jakiegoś czasu. W ogrodzie wypatrzyłam rozwijający się pączek Mary Rose i kwitnącą kępę złocienia arktycznego. Liści na trawniku nie ma, bo moje krzaczki i drzewka jeszcze mikre. Jaka to ulga po grabieniu worów liści w poprzednim ogrodzie

Zostawiam zdjęcie odratowanego cisa w igłach sosny

Debra 12:41, 12 paź 2013

Joku napisał(a)
Pozdrawiam weekendowo wszystkich zaglądających. Nie trzeba było dzisiaj zrywać się o 5.30 , teraz snujemy się razem z M leniwie po domostwie. I nadrabiamy zaległości komputerowe.
Plan minimum na dzisiaj: pomalować murek przy tarasie. Wczoraj nabyłam stosowne pędzle, wiaderko farby czeka od jakiegoś czasu. W ogrodzie wypatrzyłam rozwijający się pączek Mary Rose i kwitnącą kępę złocienia arktycznego. Liści na trawniku nie ma, bo moje krzaczki i drzewka jeszcze mikre. Jaka to ulga po grabieniu worów liści w poprzednim ogrodzie

Zostawiam zdjęcie odratowanego cisa w igłach sosny

Plan idealny na sobotę
A co do grabienia liści Mam lekko dosyć, codziennie wybieranie suchych liści z pośród kamieni, grabienie, a na drzewach nadal mnóstwo. No syzyfowa praca, ale za nic z drzew bym nie zrezygnowała.
Cis śliczny, wygląda na okaz zdrowia
Joku 13:42, 12 paź 2013

Debro, miałam jeszcze dwie stare olbrzymie grusze owocujące mniej więcej co 2 - gi rok. Zbieranie opadających i gnijących oraz nadjedzonych przez ptaki owoców przez kilka tygodni to dopiero było zajęcie. Byłam szczęśliwa jak trafił się rok wolny od "klęski urodzaju". Ale te drzewa były piękne i dawały klimat w przedogródku. Stoją do dziś. Nowi właściciele póki co ich nie wyrąbali.

To te dwa "potfory", z przodu jabłonka (z tą jakoś sobie radziłam, bo mniejsza)

Joku 14:04, 12 paź 2013

Wzięło mnie na wspominki przy przeglądaniu zdjęć. Brakuje mi bardzo takich dywanów np, bukszpanowych. I tych duuużych kul bukszpanowych.

bogumila 14:09, 12 paź 2013

Jolu...dobrze jest czasem powspominać,darzymy sentymentem to co było...jednak wolę Twoje nowe królestwo...tutaj możesz troszeczkę"poszaleć"{ale to jest tylko moje zdanie}.
Debra 15:52, 12 paź 2013

Joku napisał(a)
Debro, miałam jeszcze dwie stare olbrzymie grusze owocujące mniej więcej co 2 - gi rok. Zbieranie opadających i gnijących oraz nadjedzonych przez ptaki owoców przez kilka tygodni to dopiero było zajęcie. Byłam szczęśliwa jak trafił się rok wolny od "klęski urodzaju". Ale te drzewa były piękne i dawały klimat w przedogródku. Stoją do dziś. Nowi właściciele póki co ich nie wyrąbali.

To te dwa "potfory", z przodu jabłonka (z tą jakoś sobie radziłam, bo mniejsza)

No to prawie jak u mnie Gruszę mam jedną, wygląda niemal identycznie jak ta na końcu zdjęcia. Chore liście, częściowo zgniłe owoce, mam to na codzień. Może klski urodzaju w tym roku nie ma, ale i tak jest co zbierać.
Wcale się nie dziwię, że nowi właściciele ich nie wyrąbali, bo bez nich ogród już nie miałby tego klimatu.
Wyobrażam sobie ile mieszanych uczuć masz patrząc na te stare zdjęcia. Przecież wiadomo, jak przywiązujemy się do takich miejsc....
Nowy ogród jest zupełnie inny, śliczny, nie ma co wracać do tego co było