Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Basieksp 21:35, 27 maj 2021

Joku napisał(a)
Marzanka sama przewędrowała w korzystniejsze dla niej miejsce. Oby tu się zadomowiła bo fajnie wygląda

C. d. delikatnych kolorów z przewaga wiosennej zieleni

Te zakątki najbardziej mi się podobają marzanka naprawdę ładna, też bym się ucieszyła gdyby taka roślinka do mnie przywędrowała
Joku 21:39, 27 maj 2021

Marzankę gdzieś kupiłam, ona jest chyba pod ochroną na naturalnych stanowiskach. U mnie miała do tej pory ciężko bo sosna ją zagłuszała. Ładny dywanik marzanki ma Mirka (Mirkaka).
hankaandrus_44 22:42, 27 maj 2021

Jolu, różyczki tu i ówdzie u mnie jeszcze są, więc czekam na ten czas, kiedy którejś wiosny, pozbędę niektórych, W tym roku wypadły 2 najstarsze, teraz w tygodnku jeleń jedną wydarł z ziemi, i już jej nie wsadzałam. Stopniowo zrobi się miejsce na bezproblemowe. Może i warzywnik zlikwiduję, to już całkiem mniej roboty będzie.

Wtedy się zgłoszę.
Milka 08:11, 28 maj 2021

Joku napisał(a)
I się rozejrzeć na boki . Stertę kamieni też trzeba przenieść w inne miejsce

I przyłapać na gorącym uczynku złoczyńcę. Na swoje usprawiedliwienie ma że tam szukał kreta, więc mu daruję .

Koniec aktulizacji

Radosne aktualizacje. tez mam takie stery kamieni, nie wiem na co je wykorzystać, kompletny brak pomysłów.
Kicius pomaga
Joku 11:51, 28 maj 2021

Haniu, w razie potrzeby bodziszkami się podzielę.

Irenko planuję przynajmniej część kamieni wykorzystać do wyłożenia placyku za szopką. W tej chwili jest tam tzw. Mordor, składowisko doniczek i różnych innych rzeczy. A planuję tam "dział techniczny" i magazyn rzeczy różnych. Jeżeli coś mi zostanie to chyba kupię gabion i zrobię np. ławkę albo podstawę do poidełka dla ptaków. Zastanawiałam się też nad jakąś przesłoną gabionową za placykiem pod sosną ale bardziej potrzebna mi ta podłoga na placyku. Tu trochę inspiruję się pomysłami Szefowej na wykorzystanie elementów z odzysku.
zbigniew_gazda 12:23, 28 maj 2021

Jolu też widziałem aktualizacje. Wszystko pięknie rośnie. A pracy wszyscy mamy po pachy w ogrodzie.
Basieksp 12:39, 28 maj 2021

Jolu, będziesz robić jakąś podsypkę po te kamienie?
hankaandrus_44 13:20, 28 maj 2021

No widziałam, że u sąsiadów za płotem przy Twojej sośnie coś wybudowane, to piaskownica? Czy raczej ogrodowa rabatka? Jeżeli piaskownica, to możesz nie miec spokojnego miejsca.

Co do bodziszków, to zapamiętam propozycję, i będę chodzić po prośbie, w razie potrzeby. Dziękuję za szczere chęci na razie.

Do zmian trzeba się odpowiednio nastawić, nastawiłam się niby dobrze, ale rogacizna mnie zbiła z kierunku, zobaczymy jak sie zachowa gość w ciągu sezonu.

W sierpniu ewentualne zmiany przewiduję.
nebel 12:58, 30 maj 2021

Jolu, nie wiem, czy dobrze pamiętam? Masz u siebie w ogrodzie ciemierniki? Szukam porady, co do terminu ich przycinania. Pozdrawiam ze słonecznego i chłodnego Gdańska.
Joku 17:06, 30 maj 2021

Zbyszku, po ociepleniu wszystko ruszyło do przodu. Było pusto na rabatach i nagle zrobił się busz. Posadziłam rządek bodziszka Renarda, a nawet dwa rządki bo tak mi pasowało. W poprzednim miejscu był niski a w nowym zrobił się dość wysoki. No i jest konflikt z niską różą, wcale jej nie widać. Chyba przytnę do ziemi po kwitnieniu. No i znowu mam dodatkową robotę .

Basiu, planuję zrobić w podsypce z cementem przede wszystkim dlatego żeby zielsko nie rosło. To mój debiut w tak skomplikowanych pracach brukarskich będzie. I nie wiem czy mi się uda. Zgłębiam temat w internecie, ale może ktoś z zaglądających ma jakieś doświadczenia?

Haniu dobrze widzisz to piaskownica użytkowana na razie przez chyba 3 letniego chłopaczka. Drugi kilkumiesięczny w kołysce. Mam nadzieję że trochę zarosną mi tyły przed siatką i będzie zaciszniej.
Mam nadzieję że lemiel (tak mówiła na jelenia jedna z córek mojej koleżanki) już do ciebie nie zawita.

Nebel, mam ciemierniki. Przycinam a raczej wycinam brzydkie liście na wiosnę i te które przesłaniają kwiaty. Wiem że niektórzy golą na łyso ze starych liści żeby mieć lepszy widok na kwiaty. Ponoć to też ma zapobiegać chorobom. Ale mnie szkoda ciąć drastycznie jeżeli liście są ładne a kwiaty są widoczne. Oczywiście cięcie wczesną wiosną.