Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Madzenka 20:52, 21 wrz 2012

Się nie dzieje trawa siem posiala
Nawiązując do naszej miłej konwersacji, którą byłam przerwalam brutalnie wapdnięciem do domu i zrywem w sadzeniu cebulek, proponuję aby załagodzić galimatias:
1. Wykopać tuje dopiero wiosną
2. Posadzić serby jak radzi Gosia
3. Zostawić między serbami a kółkiem miejsce na sadzenie
4. Wydumać zimą obsadzenia
5. Lać wodę na trawnik aby pięknie wzeszła i nie galimatisowac jesienią
6. Dać sobie czas w mroźne zimowe wieczory aby przy kominku piękną wersje ogrodu wykoncypować

Nie spiesz się teraz z sadzeniem. Ja mam złe doświadczenia z jesiennego sadzenia delikatnych roslin (nie drzew), wszędzie piszą że lepiej jesienią a u mnie zdecydowanie lepiej przeżyło to co sadziłam wiosną.
Wiem, że chciałabyś mieć juz pięknie ale potem będziesz trzynaście razy wszystko przesadzać
Teraz najważniejszy jest trawnik i ewentulnie obwódki bukszpanowe, ktore wiosną bedziesz mogła fajnie formować. Ja bym rabaty, które będziesz miła najbardziej widoczne, obsadziła żywopłotem bukszpanowym , przecież podobały Ci się takie formalne ogrody.
Mój poprzedni ogród miał wszystkie rabaty zakończone żywopłotem bukszpanowym. Dodawalo to niesamowitego ładu w moim galimatiasie nasadzeniowym. Było nie było 10 lat błędów i wypaczeń trzeba było jakoś uporządkować
Milka 07:36, 22 wrz 2012

Ev, jestem i chciałam ten twój suchodrzew zobaczyć, wklej foty! rady dostałas dobre, więc na ten temat nic nie piszę
Madzenka 08:11, 22 wrz 2012

A gdzie gospodyni????
betysia 11:10, 22 wrz 2012

Bonjour Mme Ev .....
... kochana moja ....no niby doczytalam, projekty Gosi cudniaste...duzo prac juz za Wami- brawo!!!!!
a ja tylko cudnego, cieplego i slonecznego weekendu chcialabym zyczyc i zameldowac,ze pierwsze rozyczki juz zamowione, hortysie na bialy szpaler posadzone....
buziam mocno i trzymam kciuki za kolejne prace i realizacje projektu marzen.....
Enya73 11:17, 22 wrz 2012

Tak Ev, podpisuję się pod tym, co pisze MarzenkaSłuchaj się jej rad, bo mądrze pisze
Evchen 22:05, 22 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)
Się nie dzieje trawa siem posiala
Nawiązując do naszej miłej konwersacji, którą byłam przerwalam brutalnie wapdnięciem do domu i zrywem w sadzeniu cebulek, proponuję aby załagodzić galimatias:
1. Wykopać tuje dopiero wiosną
2. Posadzić serby jak radzi Gosia
3. Zostawić między serbami a kółkiem miejsce na sadzenie
4. Wydumać zimą obsadzenia
5. Lać wodę na trawnik aby pięknie wzeszła i nie galimatisowac jesienią
6. Dać sobie czas w mroźne zimowe wieczory aby przy kominku piękną wersje ogrodu wykoncypować

Nie spiesz się teraz z sadzeniem. Ja mam złe doświadczenia z jesiennego sadzenia delikatnych roslin (nie drzew), wszędzie piszą że lepiej jesienią a u mnie zdecydowanie lepiej przeżyło to co sadziłam wiosną.
Wiem, że chciałabyś mieć juz pięknie ale potem będziesz trzynaście razy wszystko przesadzać
Teraz najważniejszy jest trawnik i ewentulnie obwódki bukszpanowe, ktore wiosną bedziesz mogła fajnie formować. Ja bym rabaty, które będziesz miła najbardziej widoczne, obsadziła żywopłotem bukszpanowym , przecież podobały Ci się takie formalne ogrody.
Mój poprzedni ogród miał wszystkie rabaty zakończone żywopłotem bukszpanowym. Dodawalo to niesamowitego ładu w moim galimatiasie nasadzeniowym. Było nie było 10 lat błędów i wypaczeń trzeba było jakoś uporządkować

Madrzenko, melduję iż pkt. 1, 2, 3, 4, 5, 6 zaakceptowane, pkt. 2, 3, 5 prawie wykonane Jesteśmy w trakcie sadzenia serbów No i był wyniknął taki problem, ze trzeba było magnolię Merill wykopać, która aktualnie siedzi w donicy i oczekuje na miejsce...
Gdzie ją teraz dać???? Bo to już 3 przesadzanie... oby nie przesadzić z tym przesadzaniem, bo pacjent może nie wytrzymać operacji, jak kiedyś Aga zauwazyła... a Merlika musi przeżyć.
Zaraz poszukam planu i będę zaznaczać moje typy... Proszę o wsparcie
Obwódki oczywiście będą, bukszpanowe tam gdzie najbardziej "chwytajace za oko klimaty"...
Jesienią nie sadzić delikatnych... Rozumiem, że drzewa mogę posadzić?... bo myślę o Umbrach... i robinii przed tarasem - dla ozdoby i dla cienia. Wiem, że robinia nie polecana, ale ma zalety:
1. ma dużą okrągłą koronę
2. podoba się mi i mężowi - a to nieczęsto się zdarza
Evchen 22:06, 22 wrz 2012

irena_milek napisał(a)
Ev, jestem i chciałam ten twój suchodrzew zobaczyć, wklej foty! rady dostałas dobre, więc na ten temat nic nie piszę

Irenko, wstawię rankiem, obiecuję
Evchen 22:07, 22 wrz 2012

betysia napisał(a)
Bonjour Mme Ev .....
... kochana moja ....no niby doczytalam, projekty Gosi cudniaste...duzo prac juz za Wami- brawo!!!!!
a ja tylko cudnego, cieplego i slonecznego weekendu chcialabym zyczyc i zameldowac,ze pierwsze rozyczki juz zamowione, hortysie na bialy szpaler posadzone....
buziam mocno i trzymam kciuki za kolejne prace i realizacje projektu marzen.....

Betyśka, a gdzieś była????? Normalnie nie wyczymam.. teraz zaraz mi tu wracaj, bo róże mi potrzebne
Z zaklętego kręgu się wymigałaś, ale róże Cię nie miną
Evchen 22:09, 22 wrz 2012

Enya73 napisał(a)
Tak Ev, podpisuję się pod tym, co pisze MarzenkaSłuchaj się jej rad, bo mądrze pisze

O.. następna uciekinierka
Evchen 22:12, 22 wrz 2012

Tess napisał(a)

Zbieram wszystko do kupy
Co by łatwiej było to ogarnąć
....
Idę do Gosi

Tereniu,
bardzo Ci dziękuję za poświęcone godziny na przemyślenia, poprawki, podpowiedzi I za to, że jakoś wytrzymałaś ze mną te kręte ścieżki okręgu świerkowo-trawiastego

Baaaardzo dziękuję