Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

alinak 22:55, 18 mar 2014

a ja myślałam że tylko ja chytra na rośliny i chcę mieć dużo ....na rabatę róże jak dasz to musisz lawende tak posadzić żeby jej nie zakryły ...ja polecam GARTNERFREUDE jest mocno różowa i kwitnie nawet do pierwszych mrozów . larisa mało koloru da na tej rabacie ...dobra jest też BLUHWUNDER 82- też różowa
ale , ale czy ty masz tam drzewo ?....jakie . bo róża pod drzewem nie zawsze daje rady ...

jeśli pod drzewem rabata to dobrze się komponują brunerry wielkolistne , hosty ,kirengeshoma ( piękna roślina) rodgersje .....widziałam tez fajną kompozycje z tawułek i trawy ostnicy pony tail

lawende viva kupiłam w 2012 i ( głupia) i wsadziłam obok wąskolistnej..pomieszały się i w dodatku wysiały ...siewki mam i takie i takie ...rzeczywiście Viva ładniejsze listki ale brzydziej kwitnie
Evchen 00:14, 20 mar 2014

Tesia, macham. Żeby nie było, że tylko macham, to jeszcze cmokam. Cmok
Poczytałam o zakupach i lawendzie Vivie..i pokuszeniach buksikowych i przedszkole podziwiam. Wiosna na całego ... a maniacy lecą w kulki....

Runiankę nalezy podcinać teraz?... w sensie ciąć i mnożyć?
monteverde 00:38, 20 mar 2014

Tess napisał(a)
Małe też ukorzeniłam.
Zobaczymy, które lepiej się ukorzeniają.

Dla porównania niżej pokazuję duże.

Tu częściowy efekt pracy.

Uprzedzając ewentualne uwagi - tak wiem, że sadzonki mają miodówkę. Ale to się załatwi w najbliższym możliwym terminie

mniejsze się lepiej ukorzenią miodówkę zauważyłam, ale napisałaś pozdrówka
Matka 14:46, 20 mar 2014

pikne bukszpanki
Mirka 15:04, 20 mar 2014

Tess ale baksikowo u ciebie że hoho..Mam pytanko co do wysokości sadzonek i w jakim ukorzeniaczu robisz?Pozdrawiam
paulina_wero... 20:13, 20 mar 2014

śliczne sadzoneczki
Tess 21:00, 20 mar 2014

Kondzio napisał(a)
Dobry pomysł hi hi hi plantacji zazdroszczę hi hi hi

Dzięki za poparcie pomysłu
Nie ma jeszcze czego zazdrościć, jeśli się ukorzenią, to i owszem, tak

Kindzia napisał(a)
Dobry pomysł Może Larissa?

Larissa mi się bardzo podoba. Ale czytałam u Marka (chyba Ania Monte to pisała), że do obwódek bukszpanowych za wysoka...

gusiarz napisał(a)
Och Tesiu... ale masz lawendki... ja buksiki wsadzam ... a raczej buuuksy!!
Po wichrach spadła stara budka dla ptaków... wieeelka... ale sie nie rozbiła. EM połatał dziury, wyczyścił i powiesił... Krzywo wisi, ale.. wisi

Byłam, widziałam, podziwiałam Cudnie się zagęszcza.

Kasiek napisał(a)
Wczorajszy pozny wieczor spedzilam nad...Rozlewiskiem....Dzisiaj tam wrocilam bo...w duszy cos zagralo....i wroce tam ponownie.....tylko pisz prosze...bo lubie taka muzyke....

Kasieńko, dziękuję Sprawiasz, że w rumieniec się ubrałam
Czasu brak na dwa wątki Ale wiosna idzie, będzie się działo, to i wątek pewnie ruszy.

grembosia napisał(a)

Ja bym też tu posadziła różowe róże i werbena nadałaby lekkości jeszcze...

O, Ty to masz głowę, nie od parady O werbenie nie pomyślałam. A przecież ją mogę posadzić lada moment, mam sadzonki. Dziękuję, mądra głowo

Pszczelarnia napisał(a)
Tessiu, opiekunko jednej jeżyny! Pędy po owocowaniu się wycina - ale te, które dały owoce. Młode, które dadzą owoc w przyszłym roku zostawia. To teoria. Ja nie wiem dokładnie, bo tnę na oko i się nie przyglądam. Po prostu stare usuwam.

Ewo, bardzo, bardzo dziękuję

Gabrysia_ napisał(a)
Tessiu,mam lawendę vivę u siebie dużo krzaczków,zdjęcia gdzieś są,nawet porównywałam z tą co brzydka po zimie ale ma lepsze kwiatki
Ale bedziesz miała obwódek bukszpanowych własnej produkcji,gratuluję!

Gabrysiu, dziękuję Już byłam u Ciebie i znalazłam to porównanie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2648-geometrycznymarzenie-pieknego-ogrodu?page=152
No właśnie nie wiem, czy dobrze zrobiłam, kupując vivę...
Tess 21:53, 20 mar 2014

beta napisał(a)
hajka...raptem kilka dni mnie nie było u Ciebie a tu takie cudeńka....zaszalałaś Kobieto zakupowo, oj zaszalałaś...do tych kulek to mi się gęba uśmiecha...ale u nas Ikea 200 km...z jednej strony może to lepiej...bukszpanów własnej produkcji zazdraszczam...mi sie jakoś nie udają...lawenda na rabacie wygląda super....choć ja to pewnie bym ją jakoś tak bardziej do siebie "poprzytulała'...i róże...widzę tam róże

przy okazji skorzystałam ze szkolenia Pszczółkowego dot. przycinania jeżyny....jestem właścicielką dwóch krzaków

Troszkę się zadziało, fakt Nie można zazdraszczać czegoś, czego jeszcze nie ma Bukszpany dopiero się ukorzeniają, więc jeszcze ich nie ma
Lawendę posadziłam co 15 cm, w instrukcji było, że na metr sadzić należy 5 szt. To chyba prawidłowo?
zawitka napisał(a)
Teresko u mnie na str 224 jest pezepis na pomidorki zajrzyj pozdrawiam ciepluyko

Zajrzę za chwilkę

irena_milek napisał(a)
Świetne zakupy i sadzonkowanie, chyba będę cię naśladować

Irenko, w czym? W zakupach czy sadzonkowaniu?

baraga1904 napisał(a)
...niezłe przedszkole bukszpanowe załozyłaś...

Jak szaleć, to szaleć A na poważnie - zrobiłam dużo bo założyłam, że ukorzeni się jedynie część.

alinak napisał(a)
a ja myślałam że tylko ja chytra na rośliny i chcę mieć dużo ....na rabatę róże jak dasz to musisz lawende tak posadzić żeby jej nie zakryły ...ja polecam GARTNERFREUDE jest mocno różowa i kwitnie nawet do pierwszych mrozów . larisa mało koloru da na tej rabacie ...dobra jest też BLUHWUNDER 82- też różowa
ale , ale czy ty masz tam drzewo ?....jakie . bo róża pod drzewem nie zawsze daje rady ...

jeśli pod drzewem rabata to dobrze się komponują brunerry wielkolistne , hosty ,kirengeshoma ( piękna roślina) rodgersje .....widziałam tez fajną kompozycje z tawułek i trawy ostnicy pony tail

lawende viva kupiłam w 2012 i ( głupia) i wsadziłam obok wąskolistnej..pomieszały się i w dodatku wysiały ...siewki mam i takie i takie ...rzeczywiście Viva ładniejsze listki ale brzydziej kwitnie

Alinko, na ja też chytra, a może i chytrzejsza Dziękuję za polecenie róż, zaraz je wygooglam.
Drzewo mam, to jest tuja złocista Róża nie daje rady z powodu cienia czy suszy?
Redgersje mam pod innym drzewem - pendulą. A pod tują złocistą nie ma cienia. Naprawdę.

Evchen napisał(a)
Tesia, macham. Żeby nie było, że tylko macham, to jeszcze cmokam. Cmok
Poczytałam o zakupach i lawendzie Vivie..i pokuszeniach buksikowych i przedszkole podziwiam. Wiosna na całego ... a maniacy lecą w kulki....
Runiankę nalezy podcinać teraz?... w sensie ciąć i mnożyć?

Cmok, cmok, cmok, Paskudo
Nie wiem, czy teraz dobry termin. Ale zdobyłam dla Bogdy runiankę ciut "wybiegniętą", więc żeby łądnie wyglądała i się rozkrzewiała, lepiej ją przyciąć. A to, co ucięte - wiadomo, że trzeba spóbować ukorzenić
Dana pisała, że i z badylka runianka się ukorzeni. To chyba z wierzchołków też?
monteverde napisał(a)

mniejsze się lepiej ukorzenią miodówkę zauważyłam, ale napisałaś

No widzisz, Aniu, a ja chytra, chciałam od razu mieć duże sadzonki Na tej chytrości mogę stracić.

Bogda napisał(a)
pikne bukszpanki

Bogda, olaboga, nie bij... Ja się poprawię.

Mirka napisał(a)
Tess ale baksikowo u ciebie że hoho..Mam pytanko co do wysokości sadzonek i w jakim ukorzeniaczu robisz?Pozdrawiam

Mireczko, wysokość musiałabym zmierzyć dopiero. Jak zmierzę, napiszę u Ciebie, OK?
A ukorzeniacz to do zdrewniałych dałam, bo taki miałam.

paulina_weron_niemiec napisał(a)
śliczne sadzoneczki

No, liczę, że to rzeczywiście będą sadzoneczki
Paulinko, a gdzie dokumentacja fotograficzna patyczków?

Dziękuję Miłym Gościom za rady, miłe słowa i odwiedziny Tesiskam
Tess 22:53, 20 mar 2014

Zakwitła pierwszym kwiatuszkiem pierwsza przylaszczka

Cebulowe w zadołowanych donicach wychylają główki.

Tess 22:57, 20 mar 2014

Wykopaliśmy już cebulową balię

Szachownice cesarskie.

Największe z zakupionych kulek trafiły na chwilę do donic.