Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Pszczelarnia 16:43, 19 wrz 2014

Tess napisał(a)

Irenko, błagam ja się nie mogę tak (tu zniżam głos do szeptu...) w pracy śmiać!
Nomen omen, jakbyś o mojej sąsiadce pisała
Fajna dziewczyna, ale co mnie widzi w ogrodzie, to oczy ma jak spodki

I ja się roześmiałam. Moja sąsiadka zawsze ogląda mnie od zadu. A wiecie dlaczego? Bo jak ona przechodzi (w niedzielę dodajmy) ścieżką, którą tylko pies z kulawą nogą chodzi, to ja zawsze głowę (nie w piasek) a w rośliny chowam. Myślę sobie przy tym, że te moje wysokie chwasty w jakiś sposób mnie maskują.
Chyba się mylę, bo zawsze słyszę "ooooooo, pani Ewa". Podnoszę głowę czerwona na twarzy(wiecie przy gwałtownym schylaniu to krew do mózgu napływa) i mówię grzecznie "dzień dobry, pani D., spacerek poobiedni, tak? Po jajeczka do pani L.?" I tak od kilkunastu lat.
Tess 16:53, 19 wrz 2014

kaisog1 napisał(a)
Jak na cisy to nie Fastigaty.... Jak żywopłot to żaden kolumnowy cis. Ja bym zrobiła plecki...

Buuuuu, a ja myślałam, że nie muszę jednak tych plecków, bo jak byłaś u mnie to stanowczo oprotestowałaś pomysł odgradzania się od przestrzeni za płotkiem, bo dzięki niej ogród wydaje się większy

To z czego te plecki radzisz? Pszczółka ma żywopłocik z fastigiaty i jest fajny, bo wąski, mało miejsca zajmuje.
Co umieściłaś w tych projektach, bo rozszyfrować nie umiem?
Tess 16:55, 19 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)

I ja się roześmiałam. Moja sąsiadka zawsze ogląda mnie od zadu. A wiecie dlaczego? Bo jak ona przechodzi (w niedzielę dodajmy) ścieżką, którą tylko pies z kulawą nogą chodzi, to ja zawsze głowę (nie w piasek) a w rośliny chowam. Myślę sobie przy tym, że te moje wysokie chwasty w jakiś sposób mnie maskują.
Chyba się mylę, bo zawsze słyszę "ooooooo, pani Ewa". Podnoszę głowę czerwona na twarzy(wiecie przy gwałtownym schylaniu to krew do mózgu napływa) i mówię grzecznie "dzień dobry, pani D., spacerek poobiedni, tak? Po jajeczka do pani L.?" I tak od kilkunastu lat.

Pd kilkunastu lat i pomimo tego obie jesteście niezmiennie zaskoczone
kaisog1 17:01, 19 wrz 2014

Tessi to nie ja tylko Ty wspomniałaś o pleckach
Racja, że ogród bez bariery wydaje się większy i można zastosować same miskanty, też będzie ładnie

A "nawciskałam" tam a to szałwię, a to rudbekię, zawilce i hosty. Zamieniłam też na jedynym tuje na trzmieliny.

Tak w sumie Twój projekt jest dobry. Jedyną rzeczą jaką bym zmieniła to żurawka Kasandra.... Ja nie widziałam kiścienia tego na żywo (albo tego nie pamiętam) ale wydaje mi się, że on się zleje z tą żurawką. Dlatego proponowałabym carexa.
Tess 17:11, 19 wrz 2014

No o pleckach to ja
No i masz rację z tą kassandrą.
Tylko że ona mi się tak strasznie podoba i ją mam(!) a nie mam pomysłu, gdzie ją wsadzić.
Może do kulek bukszpanowych ją dam. Tylko gdzie ja te kulki mam wsadzić????????

Nakupiłam tych roślin jak gooopia, rozmnażałam jak druga gooopia, a teraz jak gooopia do kwadratu myślę, co z nimi zrobić.

Ja chcę większy ogródek!

Dzięki, Gosiek

Z czym ładnie komponuje się przywrotnik ostroklapowy? Nie mam pomysłu...
Może go dać przed rodkami - ale tam słońce cały dzień.
ewa004 20:54, 19 wrz 2014

Tesiulek wpadnij ,cyknęłam Ci kuleczki

O rabatke planujesz
Musze się wrócic poczytać ,bo nie wiem o co loto
nieszka 21:42, 19 wrz 2014

Tess napisał(a)

No o pleckach to ja
No i masz rację z tą kassandrą.
Tylko że ona mi się tak strasznie podoba i ją mam(!) a nie mam pomysłu, gdzie ją wsadzić.
Może do kulek bukszpanowych ją dam. Tylko gdzie ja te kulki mam wsadzić????????

Nakupiłam tych roślin jak gooopia, rozmnażałam jak druga gooopia, a teraz jak gooopia do kwadratu myślę, co z nimi zrobić.

Ja chcę większy ogródek!

Dzięki, Gosiek

Z czym ładnie komponuje się przywrotnik ostroklapowy? Nie mam pomysłu...
Może go dać przed rodkami - ale tam słońce cały dzień.

Przywrotnik z szałwią lub lawendą świetnie wygląda. Aga Gusiarz ma takie połączenie i u Sebka też zdaje się widziałam.
A może zamiast tych plecków roślinnych jakaś mata bambusowa ładna?
JoannA 23:46, 19 wrz 2014

A u mnie pada deszczyk Tessiu
Jak u Ciebie?
Tess 23:48, 19 wrz 2014

Lecę zobaczyć!
Tess 23:51, 19 wrz 2014

Niby coś pada, ale nawet deszczykiem trudno to nazwać
A szkoda, bo strasznie mi jest dziś potrzebny.
Trawnika kawałek dziś zasialiśmy.