Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "Baśniowy" Ogród

"Baśniowy" Ogród

Loosiuu 11:10, 12 kwi 2013

Ja swoją ścinam co roku nisko razem z lawendami i różami Zazwyczaj robię to dopiero jak zakwitną forsycje ale jak będzie ciepło to nawet w tą sobotę to zrobię. Pamiętaj tylko, że z zupełnie zdrewniałych gorzej wypuszcza, więc jak nie cięłaś wcześniej to może długo wyrastać. Jak chcesz jej pomóc to zetnij najpierw połowę gałęzi tych co nie mają w ogóle liści lub mają, ale zaschnięte. Gałęzie z liśćmi, które przetrwały będą robić fotosyntezę i wtedy szybciej ruszy. Po miesiącu jak zobaczysz nowe liście i pędy, zetnij te gałęzie co nie cięłaś na tej samej wysokości co poprzednie i tak ją zostaw mam nadzieje, że zrozumiałaś o co mi chodzi.
Urszulla 18:50, 12 kwi 2013

Basia_1987 napisał(a)
Namiastka wiosny ......

Ten irys zakwitł pierwszy od krokusów, nie wiem co to za odmiana, ale jest malutki.

Szałwie się okropnie rozrosła i o dziwo nie straciła liści, ściąć ją nisko nad ziemią?

udną masz wiosnę
Basia_1987 11:30, 13 kwi 2013

Gosiu,ja też się cieszę już z tej wiosny ale mam tyle nowych planów ,że nie wiem czy w tym roku się
wyrobię czasowo i kasowo
Łosiu no jasne ,że zrozumiałam sekatorki zaniosłam do ostrzenia ,więc tylko czekam na kwitnienie forsycjii zabieram się do cięcia nie tylko szałwii

Zastanawiam się jeszcze nad pewną sprawą, niedługo mają przyjść robotnicy do zrobienia murka pod siatką(bo nie ma z jednej strony)Problem w tym, że pod samą siatką mam posadzonych kilka powojników, chce je ochronić przed zniszczeniem i zastanawiam się czy już teraz je wykopać i wsadzić np do doniczki ( póki jeszcze nie puściły liści) ?Czy przed samą robotą murka?
Oprócz tego mam jeszcze z 10 metrowy żywopłot z ligustra,też wzdłuż siatki, ale on już chyba pójdzie do wycinki, bo jednak wzdłuż płotu preferują zimozielone, ale trochę jednak mi go szkoda, kilka lat temu sadziłam go z malutkich patyczków, jest regularnie cięty ma z metr wysokości, ale do przesadzenia nie jest już za stary?
Rench 14:02, 14 kwi 2013

Pozdrawiam Basiu niedzielnie
U mnie niemal wiosna ,teraz gradem sypnęło,ale mam nadzieję że to tylko takie ostatnie podrygi zimowe
Basia_1987 22:22, 14 kwi 2013

Doradźcie mi jeszcze co zrobić z tą wierzbą?Wzdłuż tuji postanowiłam zasadzić hortensje bukietowe i ta wierzba mi tam po prostu nie pasi, pod nia raczej też nic nie posadzę, bo jest żarłoczna z tego co słyszałam.Poza tym co rok choruje i jest wygięta od wiatru.Uciachać ją?

Loosiuu 22:36, 14 kwi 2013

Wytnij ją bo i tak nie jest jakaś piękna w tym miejscu. Jeśli chcesz ją zachować to utnij długą gałąź taką, która będzie długa i w miare prosta i wsadź do wody
Basia_1987 22:40, 14 kwi 2013

A jak już się wytnie to korzeń trzeba wykopać?Czy spróchnieje w ziemi?
mira 23:07, 14 kwi 2013

Basiu widzę , ze plany spore , roboty też nie mało - powojniki bym starannie wykopała i do doniczek na przetrwania powkładała, wszystko co Ci żal tak bym zabezpieczyła, a wierzbę ciachaj z korzeniem nie wiem czy nie odrośnie chyba musisz troche odkopać - szpaler z horti będzie cudny
pozdrawiam
Rench 23:23, 14 kwi 2013

Wierzba odbije z tego co zostanie w ziemi i na dodatek dziczki.Podkop ją wkoło .
Basia_1987 07:44, 15 kwi 2013

Hej, dzięki Wam za dobre rady, plany spore, i sama nie wiem od czego zacząć, jak wrócę z pracy to chociaż się wezmę za przesadzanie powojników, bo jednak mi ich trochę szkoda , po co było sadzić pod siatka jak murka nie było, madry Polak po szkodzie