Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "Baśniowy" Ogród

"Baśniowy" Ogród

danuta_ 09:01, 04 maj 2013

Witaj Basiu - ja tez walczę z opuchlakami - zjadły mi kilkanaście zurawek .
Basia_1987 12:38, 04 maj 2013

Aniu ,Danusiu wyczytałam że tym larvanem najlepiej podlewać we wrześniu jak są larwy i że teraz nie działa.Ale nie rozmiem tego czego piszą żeby teraz nie podlewać bo nie ma larw to jakim cudem teraz u mnie są larwy.Podlewałam innymi środkami dostępnymi m.inMopsilanem troszkę żurawki odżyły ale 4 wypadło.A Ty Danusiu jak sobie radzisz z tymi dziadami?Mi nawet opanowały kwiatki domowe wywaliłam dwa storczyki i parę innych kwiatków

Dzięki Kasiu muszę się zaopatrzeć w ten środek i ten larwan ale sama już nie wiem kiedy go używać.
Kasiek 13:02, 04 maj 2013

Basiu,nie moge jeszcze powiedziec o pelnej wygranej,ale stosuje Calypso tak,jak zalecil mi moj ogrodnik,5ml na 1 litr wody ,podlewam pod rh,tydzien przerwy i powtorka.Po ostatnim podlaniu pare dni przerwy i pryskanie roslin. Podlewalam po poludniu,spryskiwac trzeba poznym wieczorem gdy chrzaszcze beda na roslinach(one zeruja tylko w nocy). Dzsiaj rozgrzebalam troche jednego rh i ...nic nie znalazlam,ale na usmiech jest chyba jeszcze za wczesnie Nie ma co zalamywac rak,trzeba dzialac a z roznych opisow i wiadomosci wiem,ze Calypso jest dobrym srodkiem i nie jest w Polsce drogi.Bedac nastepnym razem w kraju kupie sobie zapas ,bo u mnie jest duzo drozszy i warto go miec pod reka.Mam 10 sporych rh i jedno opakowanie starcza mi na jeden raz.Podlewac i spryskiwac mozna,a nawet powinno sie profilaktycznie (takie wiadomosci mam od mojego ogrodnika).Zycze powodzenia w walce,pozdrawiam cieplutko,Kasia.
Basia_1987 14:44, 04 maj 2013

Ciekawe czy to Calypso działa na samego chrząszcza ,czy też na jego larwy.A od kiedy stosujesz ten środek tzn.od którego miesiąca i dokąd trzeba powtarzać zabiego do jesieni?
Kasiek 14:48, 04 maj 2013

Calypso dziala w podlewaniu na larwy ukryte w korzeniach roslin ,przy spryskiwaniu na chrzaszcza.Trzeba wykonac i to i to ,inaczej nie mam sensu.Stosujesz od momentu kiedy zauwazysz niepokojace zmiany,zazwyczaj wczesna wiosna,mozna prowadzic przez caly sezon.Nie czekasz do jesieni bo pozbedziesz sie rosliny,a opuchlak rozpanoszy sie na caly ogrod.
Kasiek 14:51, 04 maj 2013

Dla mnie to temat nowy,dopiero od paru dni walcze z tym robactwem,ale przez te pare dni sporo poczytalam,porozmawialam z ludzmi ktorzy ten problem znaja ,a przede wszystkim z moim ogrodnikem.Juz mi sie to uklada w jedna calosc Wiem ze napewno bede pryskac rowniez profilaktycznie.
Kasiek 15:23, 04 maj 2013

Podam pare linkow,moze sie przydadza.
http://zojalitwin.wordpress.com/2011/08/26/opuchlaki/
http://www.syngenta-bioline.pl/?page=ozdobne&id=49&sub=3
http://www.cieplucha.com.pl/?str=6&lang=pol&podstr=2
Basia_1987 22:31, 04 maj 2013

Dzięki Kasiu, bardzo przydatne linki mi podesłałaś, troszkę się podszkolęNie pamiętam żeby wcześniej takie robale u mnie grasowały, a może były a ja nie zwracałam na nie uwagi,albo grasowały w mniejszym stopniu a teraz to plaga dosłownie.
Loosiuu 22:36, 04 maj 2013

Też skorzystam i się podszkolę dzieki!
Mala_Mi 22:57, 04 maj 2013

http://sklep-ogrodnik.pl/opuchlaki-larvanem-n-33.html?newsPath=11 - tu masz artykuł...... i odpowiedz dlaczego są larwy też wiosną...
jak zastosujesz nicienie , to nie możesz użyć chemii, bo zabijesz nicienie.

Wkurzona jestem na goscia, bo zamawiałam larvan, by zastosować go na ten "pierwszy rzut" larw.... które zostały się po zimie teraz już jest może po ptakach..... minęły 2 tygodnie. Patrzyłam kiedy w zeszłym roku mi robiły spustoszenie w ogrodzie... Powtórka najlepiej na przełomie sierpień wrzesień...

Staram się nie używać chemii jak są inne środki... dlatego zdecydowałam się na larvan.. chciałam nim podlać puki nie zacznie się zmasowany atak przędziorka i mszycy.. na nie tylko chemia....

Jestem wściekłą na gościa.. napewno więcej u niego nic nie kupię.