Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

KasiaW 12:46, 29 kwi 2017

Witam,
Proszę o radę : czy moje choiny Jeddeloh wyglądają prawidłowo po zimie? ;czy coś im dolega?
natka098 12:54, 29 kwi 2017

Mazan napisał(a)
Natalio, można. Jednak należy też podlać, jako że grzyb lubi czekać w podłożu.

Pozdrawiam

To podleje. Może coś zostało na korzeniach bo z gołym korzeniem sądziłam w swoją ziemię.
marcin_pacyna 16:28, 29 kwi 2017

Witam.
Czy robaczek, który jest na zdjęciu, to coś groźnego? Przepraszam, inaczej nie pozował, więc widać tylko tak. Ma taki grzbiet w kształcie pancerza i znalazłem go dziś na jodle i świerku.
Jest na środku zdjęcia.
Pozdrawiam

Mazan 17:00, 29 kwi 2017

Marcin, wygląda na pluskwiaka różnoskrzydłego. Możliwe, że jest to któryś z tarczówkowatych, ale z takiego ujęcia trudno rozpoznać. Jeśli jest to tarczówka to przyszła się pożywić popijając sokiem.

Pozdrawiam
katel 10:52, 30 kwi 2017

Mazan napisał(a)
Katel

Jeśli już niedobór to powietrza w glebie. Nadmiar wody uniemożliwił wymianę gazową, co spowodowało duszenie się korzeni, a w efekcie uwiąd.

Pozdrawiam

Dzięki! Kolejne pędy się podnoszą - wszystko wskazuje na to, że to było przesuszenie i roślina zaczyna dochodzić do siebie - zdaje się, że na skarpie będę musiała założyć nawadnianie albo przesadzić kalinę.
marcin_pacyna 12:05, 30 kwi 2017

Mazan napisał(a)
Marcin, wygląda na pluskwiaka różnoskrzydłego. Możliwe, że jest to któryś z tarczówkowatych, ale z takiego ujęcia trudno rozpoznać. Jeśli jest to tarczówka to przyszła się pożywić popijając sokiem.

Pozdrawiam

Mazan, tak to on. Sprawdziłem zdjęcia w internecie i to był ten stwór (najbardziej mi pasuje tarczówka z porównania zdjęć).
Wczoraj oglądałem wszystko co mogłem i znalazłem sztuk 2, więc myślisz, że jest powód do niepokoju? Wygląda na owada, który może się łatwo przenosić z miejsca na miejsce, więc zastanawiam się czy jakiekolwiek pryskanie ma sens. Co uważasz?
Nadmienię, że w tym sezonie pryskam systematycznie RT / OW, właśnie idę z tymolem działać.
Pozdrawiam
marcin_pacyna 12:18, 02 maj 2017

Mazan, sprawdziłem i wygląda na tarczówkę. Dziękuję za pomoc.
Wczoraj znów zrobiłem inspekcję i znajduję pojedyncze sztuki, a to na żywotniku, a to na świerku czy jodle. Widać, że wszystko im jedno.
Czy uważasz, że pryskanie ma sens, jak znalazłem w całym ogrodzie kilka sztuk? Oczywiście część może być dla mnie niewidoczna.
W tym sezonie pryskam systematycznie RT / OW.
Pozdrawiam
aleksandra_g 13:17, 02 maj 2017

grujecznik,

mróz? grzyb? czy coś innego?

pryskać czymś? czy się sam zregeneruje?
natka098 14:27, 02 maj 2017

Wg mnie mróz bo u mnie tak samo po przymrozku się zrobiło.
aleksandra_g 14:54, 02 maj 2017

Dziękuję za informację