Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

sylwia_slomc... 10:39, 20 sie 2023

GarratyRay napisał(a)
Dzieki Syliwa, bede w takim razie obserwowal i podlewal. Dam znac co i jak za jakis czas.

A czy w ogole jest szansa, ze to wlasnie jakas choroba grzybowa? Podelwanie Proplantem i Magnicur Energy nic nie dalo...

W te dolki, po wykopaniu mozna smialo sadzic cos nowego czy w razie czego czyms odkazic?

Dzieki!

W razie przesadzanek to bym przynajmniej cześć tej ziemi wymieniła w dołku. Chociaż tą co miała kontakt z korzeniem. Dużo różnych okoliczności się zbiegło, grzyba wykluczyć nie można, ale sądzę, że to bardziej efekt przesuszenia w tym przypadku może być, skoro te rośliny się nie ukorzeniły w grunt.
Możesz jeszcze sprawdzić czy nie posadzone są za głęboko , nie przysypana szyjka korzeniowa, bo materiał szkółkarski często za głęboko w doniczkach jest sadzony by nie przesychał korzeń wierzchem. Przy sadzeniu w grunt dobrze jest trochę tej ziemi zabrać przy szyjce. Wtedy oddycha i patogeny się nie tworzą. Chemii więcej bym już nie lała.
lukaszbrygala 08:56, 30 maj 2024

Cześć. Przesyłam zdjęcie mojej szałwii omszonej 2 tygodnie po posadzeniu. Łodygi i resztki liści pokryte były śluzem, dlatego założyłem, że to ślimaki i wysypałem preparat, żeby się ich pozbyć. Dziś wyczytałem na internecie, że w ekologicznych ogrodach ślimaki odstrasza się właśnie przez posadzenie szałwi. Czy miał ktoś podobny problem z tą rośliną? Czy to możliwe, żeby szałwię omszoną pożerały ślimaki?

Anda 08:59, 30 maj 2024

Witaj Łukaszu. Ślimaki bardzo lubią szałwię.
Preparat na ślimaki zawierający żelazo szkodzi jedynie ślimakom.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
lukaszbrygala 15:03, 31 maj 2024

Anda, dzięki za odpowiedź. Posypałem preparatem z żelazem, mam nadzieję że pozostałe krzaczki przetrwają.
simon000 10:21, 30 paź 2024

Dzień dobry,

Czy ktoś może podpowiedzieć co się dzieje moim świerkom kłującym. Widać, że coś dolega drzewku 1 i 3 od prawej
Karolina588 16:49, 31 mar 2025

Gardenarium napisał(a)
Tutaj wklejamy nagłe przypadki do rozpoznania lub w już istniejących wątkach.

witam, bardzo proszę o informację co to za szkodnik, porażone byly dwa drzewa brzoza brodawkowata i doorenbios, zaczelo sie od usychania wierzcholków. Brzozy zostały ścięte i spalone. Zalezy mi na informacji w jaki sposob i czym moge zabezpieczyc pozostaly drzewostan, w bliskiej odleglosci okolo 1,5 metra od chorych drzew mam obsadzone po 5 sztuk doorenbiosow i kilka brodawkowatych. Jak i czym zabezpieczyc miejcse po wycietych drzewach, aby moc uzupelnic miejsce nowymi? Nie ukrywam ze strata symetrycznych nasadzen duzych doorenbiosow jest i będzie bolesna. Uprzejmie dziękuję za wszelkie wskazówki
Juro104 12:00, 30 kwi 2025

Cześć. Coś podjada moje graby fastigiata, szkodnika nie widać, wczesną wiosną oprysk olejem parafinowym, później ortus dwie dawki w odstępie 10 dni, 2 tygodnie temu mospilan, sobota rano wrotycz i dalej coś je zjada. Zaobserwowałem również że liście zaczynają żółknąć więc 2 dni temu dostały nawóz n-max. Pomoże ktoś z Was bo? Walczę z problemem od zeszłego roku, gdzie młode pędy i liście były zjadane, a dodatkowo nieświadomy kupiłem te drzewka z pordzewiaczem, szpecielem. Wydałem dużo pieniędzy na 20 drzewek i powoli drugie tyle na opryski które nie działają. Pryskam bardzo dokładnie liście z dwóch stron, pryskam również korę i ziemię dookoła drzewek, pryskam również śliwowiśnie pissardi rosnące w sąsiedztwie drzewek. Ostatnie zdjęcie dotyczy pissardi która prawdopodobnie choruje, dzisiaj wieczorem opryskam ją switchem 62,5 i nie wiem czy tego samego nie zrobić na graby. Pomóżcie proszę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies