Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

Malgosiak 21:40, 25 maj 2017

Mazan napisał(a)
Malgosiak

To zamieranie pędów. Nie musisz wykopywać. Wystarczy, że podlejesz Aliette lub Mildexem i również opryskasz dwukrotnie tym samym.

Pozdrawiam

Dziękuje za pomoc i edukowanie początkującej ogrodniczki

Podlać i opryskać jednocześnie? po jakim czasie powtórzyć operacje?

Codzienne wyjście na ogóródek to wyjście jak na poligon.
Coś zaczyna mi podgryzać żywopłot grabowy.

Na wiosnę był pryskany promanal-em.
Co to może być i czym potraktować Ortus? czy Mospilan?
Mazan 21:48, 25 maj 2017

Elinka

Szpeciel ma ok. 0,15 mm, jest biały lub może być lekko słomkowego koloru. Powiększenie powinno być conajmniej 15 krotne. Wówczas zobaczysz kilka sztuk na powierzchni 2 - 3 mm2. Białe będą, gdyby udało się przekroić liść pomiędzy dolną a górną skórką. W innym przypadku musi ich być tak dużo, że blaszka liścia będzie przezroczysta. Słomkowego koloru będą te, które żerują na powierzchni od spodu. Robienie dziurek nic nie da, tylko delikatne zeskrobywanie i obserwowanie tego, co się ukazuje. Żmudne to i denerwujące, ale ciekawość ... kto wie?

Pozdrawiam
adkawi 22:39, 25 maj 2017

Czy mi się tylko wydaje ze ten rok jest pełen mszyc i innego ustrojstwa?
Monka 09:06, 26 maj 2017

dziś na bukszpanach znalazłam coś takiego, wygląda jak małe jajeczka jak zgniotłam to w palcach jest trochę kleiste w niektórych przypadkach pozostały mi na palcach małe brunatne kropki - jakby jakieś larwy, jak je ratować ?

Malgosiak 09:58, 26 maj 2017

Monika ja dopiero się uczę ale to wygląda na - miodówka bukszpanowa. Ja pryskałam Mospilanem
Mazan 16:59, 26 maj 2017

Malgosiak

Zdolna uczennica.

Mszyce mospilan lub inne owadobójcze czy mszycobójcze. Ortus na szpeciele i przędziorki.

Pozdrawiam
Mazan 17:00, 26 maj 2017

Adkawi

Odpisałem na poprzedniej stronie Elince.

Pozdrawiam
Gicek 17:53, 26 maj 2017

Witam ponownie i znów w temacie choróbska!!!
Tym razem poproszę o identyfikację takich oto psikusów:
1)rododendron-czy zwyczajny oprysk na grzyby rozwiąze problem?
2)Głóg Paul's Scarlet-wszystkie młode przyrosty czerwienią się,zwijają i schną.A w między czasie widać białe małe jajeczka i białe ślady w kształcie żmijek a liście się lepią.No i chyba mszyce

3)modrzew-mój faworyt(takiej zmiany jeszcze nie widziałam).Czy to grzyb?W połowie długości igieł pojawia się biały "puszek"

Będę niezmiernie wdzięczna za rozszyfrowanie trapiących moje rośliny chorób

Pozdrawiam
Gicek 18:00, 26 maj 2017

Może trochę większe , będzie lepiej widać

lucca 19:05, 26 maj 2017

Mycha i Mazan Dziękuje Wam z odpowiedz ale czy to na pewno przędziorek? Patrzalam przez lupkę i nic tam nie widziałam zadnych pajączków, ale spóbuję jeszcze przez większą lupkę. Jeśli to przędziorek to da się go jakoś ekologicznie załatwić czy trzeba chemię od razu zastosować?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies