Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

ewa004 10:55, 18 paź 2012

Żywopłot wykopany i zabrany ,zarobiłam za niego jeszcze tuję ,którą zaraz posadzę pod płotem w moim bukszpanowym kąciku

A ja za porządkowanie terenu się zabrałam

I co myślicie pomysł dobry był ?
ewa004 18:53, 18 paź 2012

Dosadziłam dzisiaj tuje nie jedną a dwie ,troszkę różnią się wysokością ,ale podetnę czubki to się wyrównają.
Jak będą większe to jedna ustąpi miejsca na lustro

Pomyślałam dzisiaj że w miejsce tych żurawek fajnie by wyglądały miniaturowe rh lub azalie japońskie
Żurawki posadzone dalej może jeszcze jedna kulka do nich a żywopłocik z bukszpanu np.wzdłuż tych kamieni

Szkoda że za późno na przesadzanie
a może i lepiej
nieszka 21:31, 18 paź 2012

Klimatyczne masz to miejsce z cegałami i bluszczem. Jak je lekko podrasujesz będzie super!
A z czego był ten żywopłot co go wyciachałaś?
ewa004 21:42, 18 paź 2012

Nie mam zielonego pojęcia jak się nazywa .
Jest to dość popularny żywopłot , ładny nawet ale gubi liście .Nie jest mi go szkoda ,wole zrobić tam coś ciekawszego

ewa004 23:16, 18 paź 2012

Myślicie ze mogła bym przesadzić jeszcze te żurawki?
W mojej szkółce ma ładne miniaturowe rh za 10 zł ,myślałam żeby dać je w miejsce żurawek.
Korci mnie to żeby na wiosnę coś tam ładnie zakwitło ,ale nie chce narażać tych ciężko zdobytych żurawek
wiunia 23:27, 18 paź 2012

Uważam, że to dobry pomysł - pozbycie się żywopłotu. miejsce zyska świeżości jak posadzisz tam jakieś kwiaty. Sama miałam zamiar kupić roślinę która w ciągu roku osiaga ok 1m wys. i stanowi gęsty żywopłot (Wonderhedge) szczególnie,że nie mam ogrodzenia byłoby to idealne wyjście. Jednak jak sobie wyobraziłam, że po kilku latach będzie to gęstwina badyli i jesienią opadną liście to mnie zniechęciło do zakupu. Czułabym się jak w starym zapuszczonym parku. Wiosną pewnie posadzę jakieś złote thuje na przemian z zielonymi szmaragdami i będzie świeżo , jasno i bardziej ciekawie. Tak myślę

Pozdrawiam serdecznie, ja też dzisiaj działałam w ogródku - kilka bylin, trawa albo nawet trzcina nie wiem co to? i trochę kancików. Jestem padnięta
nieszka 23:51, 18 paź 2012

ale chcesz się wogóle pozbyć żurawek z tej rabaty? jak to bym je tam chyba zostawiła dla kontrasującego koloru. Jak Ci przekwitną rh to będziesz dominującym kolorem miała tam zielony
A jak żurawki posdzisz dalej to ich nie będzie za bardzo widać
ewa004 09:37, 19 paź 2012

wiunia napisał(a)
Uważam, że to dobry pomysł - pozbycie się żywopłotu. miejsce zyska świeżości jak posadzisz tam jakieś kwiaty. Sama miałam zamiar kupić roślinę która w ciągu roku osiaga ok 1m wys. i stanowi gęsty żywopłot (Wonderhedge) szczególnie,że nie mam ogrodzenia byłoby to idealne wyjście. Jednak jak sobie wyobraziłam, że po kilku latach będzie to gęstwina badyli i jesienią opadną liście to mnie zniechęciło do zakupu. Czułabym się jak w starym zapuszczonym parku. Wiosną pewnie posadzę jakieś złote thuje na przemian z zielonymi szmaragdami i będzie świeżo , jasno i bardziej ciekawie. Tak myślę

Pozdrawiam serdecznie, ja też dzisiaj działałam w ogródku - kilka bylin, trawa albo nawet trzcina nie wiem co to? i trochę kancików. Jestem padnięta

Na pewno tuje będą ładniejszym tłem niż żywopłot, a podejrzewam że jak byś posadziła żywopłot to zaraz jak by powstało ogrodzenie i zaczniesz sadzić to żywopłot wyleciał by
.
Idę zobaczyć co podziałałaś u siebie
ewa004 09:55, 19 paź 2012

nieszka napisał(a)
ale chcesz się wogóle pozbyć żurawek z tej rabaty? jak to bym je tam chyba zostawiła dla kontrasującego koloru. Jak Ci przekwitną rh to będziesz dominującym kolorem miała tam zielony
A jak żurawki posdzisz dalej to ich nie będzie za bardzo widać

Nieszko zdecydowałam że zostawię tak jak jest, zobaczę wiosną jak to wygląda i ewentualnie wtedy będą poprawki
Coś mi tam nie pasuje, nie wiem co dlatego zaczynam kombinować
nieszka 10:29, 19 paź 2012

Ja tam bym jeszcze może dosadziła takich samych żurawek jak je jeszcze dostaniesz i nie dodawał już żadnych nowych gatunków.
"dobrze jest, nie trza psuć"