Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

justi 11:26, 24 paź 2012

Jak teraz patrzę na to zdjęcie to wyobrażam sobie kule, kulki i kuleczki różnej wielkości i te horti już duże, a pomiędzy w te puste przestrzenie same żurawki jedna przy drugiej. No i tło tuje. Im mniej gatunków tym lepiej i ładniej. Albo żwirek zamiast dużej ilości żurawek?

ewa004 11:40, 24 paź 2012

justi napisał(a)
Jak teraz patrzę na to zdjęcie to wyobrażam sobie kule, kulki i kuleczki różnej wielkości i te horti już duże, a pomiędzy w te puste przestrzenie same żurawki jedna przy drugiej. No i tło tuje. Im mniej gatunków tym lepiej i ładniej. Albo żwirek zamiast dużej ilości żurawek?

Justi witam serdecznie Dosadzę tam jeszcze kuleczek do przodu i oczywiście żurawek ile się zmieści .
Początkowo tez chciałam wysypać tam żwirek ,ale teraz wydaje mi się że kora będzie tam ładniej wyglądała z żurawkami oczywiście żwirek wysypie tylko jako opaska przy murze.
nieszka 11:49, 24 paź 2012

ewa004 napisał(a)
Nieszko dzięki kochana połechtałaś mnie troszeczkę tą pozytywna opinią .A tuja rzeczywiście jest śliczna

Też sobie dzisiaj pomyślałam ,że nie mogę się już doczekać aż urosną hort. z tyłu i trawy i kiedy zobaczę zielone przyrosty na bukszpanach ,kurcze kiedy ta wiosna !!!!!!

Już układam w głowie rabatę koło grilla ,na miejscu wyrwanego żywopłotu ,szpaler hortensji i trawek

Śliczna jest rzeczywiście. To dobry zakup
Wiosna już za za 5 miesięcy
A może tam koło grila pomyśl o różanecznikach. Masz tam chyba dużo cienia. Mi tam się widzą jakoś różaneczniki, paprocie i hosty
ewa004 21:03, 24 paź 2012

Nieszko ponieważ różaneczniki kwitną wcześnie to na pewno się tam pojawią ,ale przeważać będą jednak Limki .
Zakochałam się w nich , posadziła bym je w każdą wolną dziurę,a jak widzę szpaler hortensji to wymiękam ,ale różaneczniki też są piękne i na pewno wykorzystam je w tym cienistym miejscu
KasiaWB 22:05, 24 paź 2012

ewa004 napisał(a)
Witam cieplutko wszystkich którzy tu zaglądają
Polatałam wczoraj z moja tują po ogródku i ostatecznie zdecydowałam że wyląduje tu

Moim skromnym zdaniem może być
Udało mi się tak ją ulokować że kulki bukszpanowe są nienaruszone ,wiosna to poprzesadzam

bardzo fajnie właśnie to miałam na myśli żebyś porozglądała się po okolicznych szkółkach, bo można coś fajnego trafić, w dobrej cenie co będzie pasowało i pasuje jeszcze kulki dasz do przodu, chociaż może ze dwie bym zostawiła pod tym pniem, ale bardziej z przodu poprawisz żywopłocik, dasz żurawki i finito już bym nic tam nie dodawała zestaw roślin jest bardzo dobry
piszesz jeszcze o żwirku pod ścianą... nie wiem czy to najlepszy pomysł nie będzie go tam widać a jak nie zastosujesz specjalnego bordera to będzie się mieszał z korą. Albo kora albo żwirek i tyle. Jak już się nasypie żwirku, to potem wybranie go z ziemi jest pracochłonne, wiem coś o tym ) mam ochotę kiedyś zrobić placyk żwirowy i rabaty podsypane żwirkiem ale będę kupowała specjalne bordery (ekobordy). Ich zastosowanie i sposób kładzenia świetnie pokazała Danusia w Ogrodzie minimalistycznym. Zielone rośliny fajnie odbijają na tle żwirku, ale wybór należy oczywiście do Ciebie
Pozdrawiam
ewa004 22:26, 24 paź 2012

Kasiu bardzo się cieszę z tej rabaty
.Początkowo byłam przerażona myślałam że nie dam sobie rady ,ale jak oglądałam wasze ogrody to stwierdziłam że jak wy wszyscy dajecie radę to i mi się uda
Do tego wszystkiego ta niespotykana jak na forum życzliwa atmosfera -coś niesamowitego

Nie mogę doczekać się wiosny.
Wiesz co ja dzisiaj zrobiłam ,pojechałam i niby ze dziecku, bo tak bardzo chce kupiłam nowy aparat ,żeby moje zdjęcia choć troszkę były tak ładne jak wasze WARIACTWO
Ale mam dzisiaj dzień
Kasiu a decyzja czy kora czy żwirek ? pomyśle przez zimę
Zobaczcie ile buziek nastawiałam taka jestem dzisiaj ucha chana
KasiaWB 22:40, 24 paź 2012

Ewa... nie wiem czy wiesz.... ale to wariactwo jest...... nieuleczalne )))) ale jakie miłe i fajne dużo w tym roku już zrobiłaś zimą przemyślisz, a wiosną do roboty, by cieszyć oczy efektami latem
kora czy żwirek? jedno i drugie ma zwolenników i przeciwników, zależy co się komu podoba ) ja mam teraz tylko korę, ale z praktycznych powodów, żeby chwast mi nie wyłaził za bardzo ) a jak będę robić ogródek docelowy to w zależności od rabaty będzie albo to albo to cena podobna żwirek najlepiej kupić na jakimś składzie gdzie handlują tym na tony i mają różne rodzaje, kolory, wielkości itd. - bo wychodzi najtaniej - przynajmniej u mnie, ale trzeba sprawę obadać w okolicy
Pozdrawiam i trzymam kciuki!
ewa004 22:40, 24 paź 2012

A pod ten żwirek to przygotowałam tak ,myślałam że jak zastosuje plastikową opaskę to wystarczy
Wywalić to ?
Tam na tym kawałku i tak nie ma ziemi tylko jakaś podmurówka taka szeroka

W mojej miejscowości jest żwirownia , nie wiem jakie są ceny takiego najzwyklejszego żwirku, u mnie kosztuje on 60 zł tona to dobra cena czy drogo ?
KasiaWB 23:20, 24 paź 2012

uwielbiam Cię myślę, że tony nie będziesz potrzebowała, chociaż kto to wie co tam planujesz ) tylko wybierz ładny żwir, w ładnym kolorze, zobacz jaki Danusia stosuje całkiem biały typu Biała Marianna będzie niepraktyczny
plastikowa opaska.... tia..... też kiedyś niepotrzebnie wydałam na to pieniądze, nawet kilka sztuk kupiłam... tia.... )) tak, to były moje początki w 2011 )) już daaawno nie mam takich opasek i nigdy już nie będę mieć )) za tą kasę można już fajną roślinę kupić, napewno ze 2-3 żurawki ) w związku z tym zalecam eksmisję opaski ) bo ani to ładne ani praktyczne, z czasem się łamie, a wyciągnąć trudno potem ) taka niestety jest prawda. A w zasadzie to po co ją tam dałaś? ) jakie ma pełnić zadanie? zwłaszcza, że piszesz, że jest szeroka podmurówka
Poczytaj o żwirze i oddzielaniu od kory - jest na Ogrodowisku wątek o tym
Można by przed thujami położyć na całą szerokość taki ekobord i dać w pasku thuji korę, a to co przed - w żwirze
Poobserwuj jeszcze raz realizacje Danusi pod tym względem - załapiesz o co chodzi i jak wygląda

ewa004 10:13, 25 paź 2012

Kasiu po co dałam ta opaskę ? bo sobie ubzdurałam że dam taki pasek żwirku a reszta kora żeby ładniej było ale widocznie źle myślałam no ale ja z tym myśleniem to już tak mam