Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Radość dla oczu, pokarm dla duszy

Radość dla oczu, pokarm dla duszy

ZbigniewG 11:07, 23 paź 2013

Natalia ja oczywiście proponuję coś z pendulowatych: wspomniany przez Agatę serbski Pendula Bruns lub cyprysik nutkajski Jubilee (węższy od c.n.Penduli)
jeżeli chcesz coś szybkiego i taniego w stylu bonsai może być sosna Banksa -poszukam zdjęcie swojej (przy kratce)
Nati 11:27, 23 paź 2013

hej dzięki za tyle szczegółowych podpowiedzi a więc ta, brzozę bym bardzo chciała też o niej myslę ale ona jak zarośnie szczepiona oczywiście to to taka kula do ziemi się zrobi i wszystko pod sobą zakryje oczywiście można ciąć ale pewnie urok to straci,modrzew mam szczepiony z tyłu za altaną , swierk glauca pendula mam też z tyłu najbardziej chyba bonsai albo choinka jakaś fajna też własnie myślałm o dekoracji na świętafajne masz pomysły
Nati 11:30, 23 paź 2013

ZbigniewG napisał(a)
Natalia ja oczywiście proponuję coś z pendulowatych: wspomniany przez Agatę serbski Pendula Bruns lub cyprysik nutkajski Jubilee (węższy od c.n.Penduli)
jeżeli chcesz coś szybkiego i taniego w stylu bonsai może być sosna Banksa -poszukam zdjęcie swojej (przy kratce)

nutkajski jest tu pospolity a ja lubię takie perełki wiesz a poza tym będę go sadziła od szczytu domu, a jeśli chodzi o świerka to kupiłam glauca pednula dopiero a one podobne więc szukam czegoś innego żeby z każdego gatunku mieć coś fajnego, może za dużo gatunków ale trzymam się tego że iglaki zimozielone to lubię w każdej postaci
Nati 11:32, 23 paź 2013

znalazłam w necie tę sosnę banksa nie lada wyczyn aby ją uformować fajnie się wygina , to jest jakiś trop
agatanowa 11:44, 23 paź 2013

Nati, z tą brzózką to masz rację, ale pomyślałabym o wersji szczepionej wysoko, tak koło 3,50m lub w ogóle nieszczepioną albo jakąś ozdobną z liscia, np. gracilis http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20'Gracilis'&lang=1

nizsze gałęzie mozna wycinać
Nati 12:19, 23 paź 2013

agatanowa napisał(a)
Nati, z tą brzózką to masz rację, ale pomyślałabym o wersji szczepionej wysoko, tak koło 3,50m lub w ogóle nieszczepioną albo jakąś ozdobną z liscia, np. gracilis http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20'Gracilis'&lang=1

nizsze gałęzie mozna wycinać

do wiosny mam czas bede myslec serdeczne dzieki, a jak u ciebie cos nowego sadzisz? a anabell może być? ona tak mikro wyglada bo ja przyciełam ale z nowch pusci na wiosne i powinna byc ładna
Nati 12:22, 23 paź 2013

aha jeszcze sosna himalajska bardzo mi sie podoba
ZbigniewG 12:44, 23 paź 2013

znalazłem Banksa teraz rośnie przy pergoli na płasko do wyginania

Nati 12:55, 23 paź 2013

Qurcze a wiesz że ja mam cos takiego na skalniaku i nie wiem co to jest, zrobię fotkę jest długi i mi się wygina aż go przywiązałam ale troche go ogołociłąm od dołu, bo nie wiedziałam jak się za niego zabrać
Nati 12:56, 23 paź 2013

i co będziesz z nią robił? ona raczej wysoko do góry a nie na boki się rozrasta, prawda?