Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Radość dla oczu, pokarm dla duszy

Radość dla oczu, pokarm dla duszy

agatanowa 21:28, 23 paź 2013

Nati napisał(a)

do wiosny mam czas bede myslec serdeczne dzieki, a jak u ciebie cos nowego sadzisz? a anabell może być? ona tak mikro wyglada bo ja przyciełam ale z nowch pusci na wiosne i powinna byc ładna

Natko, bardzo, bardzo Ci dziękuję za anabellkę i w ogóle wszystkie sadzonki. Myślałam, że już podziękowałam na pw, chyba tak. Anabellka nie tylko, że może być, ale niezwykle się cieszę, że ją mam od Ciebie. Hortensje u-wiel-biam, to jedne z najpiękniejszych roślin. Dlatego bardzo Ci jestem wdzięczna

A co do: Sosny bonsai są drogie, jak wszystkie bonsai. A pokazałam Ci je nie w celu spłukania się do reszty, a bardziej inspirowania do podobnego kształtowania nawet zwykłej sosny pospolitej, czy czarnej
Nati 21:28, 23 paź 2013

asc napisał(a)
Wpadłam z rewizytą, ale tu same fachowe problemy.. ja wiem tylko że choinka ma igły

fajnie trochę uśmiechu i radości mi dałaś na wieczór
Nati 21:37, 23 paź 2013

agatanowa napisał(a)

Natko, bardzo, bardzo Ci dziękuję za anabellkę i w ogóle wszystkie sadzonki. Myślałam, że już podziękowałam na pw, chyba tak. Anabellka nie tylko, że może być, ale niezwykle się cieszę, że ją mam od Ciebie. Hortensje u-wiel-biam, to jedne z najpiękniejszych roślin. Dlatego bardzo Ci jestem wdzięczna

A co do: Sosny bonsai są drogie, jak wszystkie bonsai. A pokazałam Ci je nie w celu spłukania się do reszty, a bardziej inspirowania do podobnego kształtowania nawet zwykłej sosny pospolitej, czy czarnej

mam jedną sosę czarną i ją formuję ale raczej na małe bonsai, lubię to i na pewno nie przestanę tylko raczej w doniczce bo nie mam miejsca na duże okazy w gruncie, no może na jednego się skuszę
agatanowa 21:45, 23 paź 2013

widzę, że nie ma co ojca uczyć dzieci robić
ZbigniewG 22:01, 23 paź 2013

Natalia znam się tylko odrobinę i raczej na tym co "pomacam tymi oto rencamy"

agatanowa napisał(a)
..to wszystko odwrotnie niż ja
Agata jeżeli tak to musisz zmienić avatarek na prawdziwy
Luki 22:03, 23 paź 2013

Troszke z opóźnieniem
Pierwsza to raczej Kassandra, przy drugiej obstawiam żuraweczke Alabama Sunrise, kolejna Delta Dawn, jedno zdjęcie mi się nie wyświetla, kolejna to chyba Green Spice.
Fioletowa może być to Odmiana Neptune lub Regina, ale w tej kolorystyce trudno rozpoznać.
A ta obok zielonej może być odmianą Can Can.
Nie jestem wszystkich typów pewien, ale wiosna gdy urosną będzie można określic już chyba dokładnie
agatanowa 22:33, 23 paź 2013

ZbigniewG napisał(a)

Agata jeżeli tak to musisz zmienić avatarek na prawdziwy

wierzba mnie zasłania, avatarek jest prawdziwy
MuSzka 22:50, 23 paź 2013

ZbigniewG napisał(a)
oścista piękna ale nie toleruje przesadzania sprawdziłem dwukrotnie
w temacie "grubości" jest bardzo reformowalna

większość iglaków nie toleruje przesadzania chyba?

tak nie raz słyszałam i czytałam
np.

"Żeby przesadzanie zakończyło się sukcesem, nie można uszkodzić bryły korzeniowej rośliny. Zniszczenie korzeni - szczególnie najmłodszych - prowadzi bowiem do uschnięcia rośliny. Nic dziwnego; to właśnie one pobierają z gleby wodę i sole mineralne, natomiast te starsze i grubsze przede wszystkim stabilizują roślinę w podłożu. Iglaki znoszą przesadzanie szczególnie źle, gdyż nawet podczas mrozów wyparowują wodę przez igły. Zbyt późno przesadzone mogą nie zdążyć zregenerować bryły korzeniowej i uschnąć."

Ja przesadzałam jedynie 2 świerki odmiany conica i się przyjęły ale one nie mają zbyt dużej bryły korzeniowej.

Wszystko chyba zależy od systemu korzeniowego jaki ma dana roślina.
eda 23:26, 23 paź 2013

Nati napisał(a)

wiesz chętnie bym dokupiła, może się ze mną zamienisz, jak kochasz ogród ciekawe czy będąc na moim miejscu byś się nie dusiła z pomysłami bo mi jest bardzo smutno z tego powodu, że całe życie będę na takim kawałku się męczyła, wolałabym większą działkę nić ładny dom., trudno trzeba się z rzeczywistością pogodzić
a tam gadasz masz super tylko musisz się do tego co masz przyzwyczaić i uspokoić duszę am am am spoko i będzie dobrze jeszcze nie odchodzisz całe życie przed tobą i po mału bo ja myślę, że za szybko działasz ha ha buźiaki i nie gniewaj się ja już tak mam luzzz złap dobrej nocki daj roślinom rosnąć i wtedy zobaczysz co masz a masz ho ho i ty to wiesz kochana uściskuję serdecznie
agatanowa 23:36, 23 paź 2013

masz rację, Eda