Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

Anita1978 08:43, 19 wrz 2013

Kurcze, no zobaczymy z tą austinką. W razie czego podkarmimy i poczekamy
Kondzio 09:49, 19 wrz 2013

No pięknie ślicznie róże rosną
Margarete 10:15, 19 wrz 2013

Jejku jakie cuda pokazujesz Anitko...
Nie wiem czy w tym roku nie zweryfikuje swoich planów i nie poczekam na zakładanie różanki do wiosny... teraz robie rabate po lewo od tarasu przy płocie sasiada, dla liliowców i cebulowych... potem placyk żwirowyt z bukszpanami i pergola.. a na różanke to by pewnie czas przyszedł w grudniu....
Pewnie wstrzymam sie i wiosna ja zrobie wiec i zakupy różane bede robic wiosna.
Pozdrawiam i gratuluje efektów bo róże u ciebie boskie !
Anita1978 12:04, 19 wrz 2013

Margarete napisał(a)
Jejku jakie cuda pokazujesz Anitko...
Nie wiem czy w tym roku nie zweryfikuje swoich planów i nie poczekam na zakładanie różanki do wiosny... teraz robie rabate po lewo od tarasu przy płocie sasiada, dla liliowców i cebulowych... potem placyk żwirowyt z bukszpanami i pergola.. a na różanke to by pewnie czas przyszedł w grudniu....
Pewnie wstrzymam sie i wiosna ja zrobie wiec i zakupy różane bede robic wiosna.
Pozdrawiam i gratuluje efektów bo róże u ciebie boskie !

Wiosną też można
A na razie faktycznie zarobiona jesteś!
Anita1978 12:05, 19 wrz 2013

Kondzio napisał(a)
No pięknie ślicznie róże rosną

A dziękować, dziękować!
Lecębsobie do Ciebie, bo dawno nie byłam
agata_chrosc... 13:04, 19 wrz 2013

Anita1978 napisał(a)

Agatko

Ja sądząc róże daję ziemię do róż. W pierwszym roku nie nawożę, a potem " magiczną siłą do róż. Substrala". Raz na 2 tygodnie, chociaż w tym roku od lipca to już wcale bo porosły strasznie wielkie!
Kwitną cały czas aż do mrozów.
Ważne też czy obcinasz przekwitłe kwiatostany i jak. Trzeba nad liściem prawdziwym , pięciolistkowym. Wtedy wypuszcza gałązkę z dorodnym kwiatek, inaczej są mniejsze.
Moje największe okazy mają po 3 lata. Więc cierpliwości!

Hm... raz na 2 tygodnie mówisz. To by wiele tłumaczyło. Ja stosuję metodę AniDS czyli 2 razy na sezon. No i od lipca to już w ogóle nie, żeby młode pędy nie zmarzły. A nie wymarzło Ci nic? Bo podobno jak się tak intensywnie nawozi to one co prawda pięknie kwitną, ale są osłabione i łatwo wymarzają. Ale może wcale nie?
Bogdzia 13:45, 19 wrz 2013

U mnie takie samo ciepełko kominkowe jak u Ciebie a do tego herbatka z rumem bo podmarzłam i zmokłam w ogrodzie. Na róze nie powinnam patrzec bo u mnie nie ma sensu ich sadzic.Pozdrawiam serdecznie.
Anita1978 15:25, 19 wrz 2013

agata_chroscicka napisał(a)

Hm... raz na 2 tygodnie mówisz. To by wiele tłumaczyło. Ja stosuję metodę AniDS czyli 2 razy na sezon. No i od lipca to już w ogóle nie, żeby młode pędy nie zmarzły. A nie wymarzło Ci nic? Bo podobno jak się tak intensywnie nawozi to one co prawda pięknie kwitną, ale są osłabione i łatwo wymarzają. Ale może wcale nie?

Agatko
Ja u siebie w ogrodzie wogóle nie stosuję nawozów długoterminowych, a to z dwóch powodów:
1. U mnie piach
2. Mam agrowłókninę i korę.
Dlatego stosuję nawozy w płynie lub rozpuszczalne. I w lipcu zawsze kończę nawożenie( z końcem miesiąca). Nie wymarzały mi jak dotąd, kopczykuję je na zimę, a wiosną krótko przycinam, bo i tak rosną wysokie. Poza tym w miarę potrzeb pryskam na mszyce( oprysk naturalny) i na choroby grzybowe( tu już raczej chemia ).
Myślę, że to zależy od gleby. Ja gdzieś czytałam, że kwitnące nawozimy często, ale nie dam sobie głowy uciąć...
P.S. Danusia szefowa też pisała, że stosuje magiczną siłę właśnie
Anita1978 15:26, 19 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)
U mnie takie samo ciepełko kominkowe jak u Ciebie a do tego herbatka z rumem bo podmarzłam i zmokłam w ogrodzie. Na róze nie powinnam patrzec bo u mnie nie ma sensu ich sadzic.Pozdrawiam serdecznie.

Na razie ogrzewanie kominkowe się sprawdza . Nie trzeba jeszcze odpalać pieca i do niego dokładać! A poza tym przy kominku zawsze miło się powygrzewać
Bogdzia 18:34, 19 wrz 2013

Anita1978 napisał(a)

Na razie ogrzewanie kominkowe się sprawdza . Nie trzeba jeszcze odpalać pieca i do niego dokładać! A poza tym przy kominku zawsze miło się powygrzewać

Też się tej zasady trzymamy.