Super spotkanko Ja dzisiaj nawet na targi nie dotarłam. Ale obiecałam sobie, że to ostatni raz rodzina mnie wrabia w stanie przy garach i zajmowanie się domem i wszystkim innym, gdy ja mam chęć na coś innego. Na następnym spotkaniu jestem z Wami
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, miksować, dodawać kolejno po żółtku, miksować na puchatą masę, na koniec dodać przesiane mąki i lekko (!) wymieszać łyżką. Nie mikserem!!! Tortownice wysmarować i wysypać mąką tylko spód. Piec w podgrzanym piekarniku na temp 165 stopni ( bez termoobiegu, grzanie góra -dół) około 45 min. Sprawdzić patyczkiem czy sie upiekło.
Jezęli robisz tort, to po wyjęciu z piekarnika upuścić biszkopt na podłogę, lub blat z wysokości ok 60 cm- będzie równy wtedy i nie opadnie! pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku!!!
Można dodać na wierzch , przed pieczeniem, owoce, rabarbar, truskawki, borówki itd.
Wszystko widziałem Spotkanie fantastyczne Miło zobaczyć w jednym miejscu tak wielu miłośników ogrodnictwa Widać że fajnie się bawiłyście Tulipany zaczarowane na tym żwirowisku Wciąż kwitną a u mnie kolekcja 300 badyli w doniczkach